Bijzondere trends

Buren Van Bink: gezamenlijk en ecologisch moestuinieren

Gepubliceerd: 28 april 2022  |  Door: Rune Smets  |  Onderox editie: 219

TURNHOUT – Co-housing is een nieuwe vorm van samenwonen die ook in Turnhout terug te vinden is. Onder de naam ‘Buren van Bink’ verzamelen verschillende gezinnen zich rond één groot huis. Naast het onderhouden van het gedeelde huis, is er bij ‘Buren van Bink’ ook een gedeelde moestuin aan verbonden. Anne Loodts (55) uit Turnhout besloot om haar schouders mee onder dit co-housingproject te zetten. Samen met medebewoonster en buurvrouw Saskia Michielsen is ze vaak terug te vinden tussen de groentes en planten. Zo komt haar passie voor tuinieren goed tot haar recht.

“Initieel zat een gedeelde tuin niet bij in het plan”, vertelt Anne Loodts. “Toch verliep de keuze voor een gedeeld huis én een gedeelde moestuin redelijk gelijktijdig. Eén van onze buren wist dat er een stukje grond vrij kwam dicht bij ons huis, waardoor het ons een leuk idee leek om dat stukje grond te huren en te koppelen aan ons co-housingproject. Voor ons was samen gaan moestuinieren dan een logisch gevolg.” Medebewoonster Saskia Michielsen vertelt dat er zowel op eigen houtje als gezamenlijk getuinierd kan worden. “Enkele buren hebben ook een eigen stukje moestuin naast onze deeltuin. Dat maakt dat iedereen toch zijn eigen ding kan blijven doen. Zo kunnen ze op hun eigen stukje grond planten wat ze willen én kunnen ze daarnaast ook inbreng hebben bij het gedeelde tuintje.”

GROENE VINGERS
“Ik heb nog nooit níet getuinierd”, vertelt Anne wanneer ze terugblikt op haar leven. “Voor mij is tuinieren een ontspannende bezigheid. Wanneer ik in de tuin aan de slag ben, vergeet ik even alles. Dat brengt veel rust in mijn hoofd. Daarnaast heb ik van thuis uit meegekregen dat tuinieren veel voldoening kan geven. Wanneer de deeltuin geëngageerd onderhouden wordt en er daardoor een rijke oogst binnengehaald kan worden, voel ik mij enorm gelukkig. Dat gevoel probeer ik nu levende te houden door veel bezig te zijn in onze deeltuin. Ik heb enorm groene vingers en mijn passie voor tuinieren toont zich het best wanneer ik in onze deeltuin aan de slag ben.” Die deeltuin is toegankelijk voor iedereen van de co-housing die geëngageerd genoeg is om hem te onderhouden. “Het leuke aan onze deeltuin is dat er niemand wordt uitgesloten”, getuigt Saskia. “Iedereen kan een rol spelen binnen het onderhouden van de tuin, ongeacht hun ‘tuinierservaring’. Ik heb bijvoorbeeld absoluut geen groene vingers en ben ook meer dan welkom om de handen uit de mouwen te steken. Ik heb al veel bijgeleerd over verschillende planten door samen te tuinieren met anderen. Ik zou niet zijn begonnen mocht het geen groepsgebeuren zijn. De band die ik met sommige medebewoners heb, is puur ontstaan door hier samen bezig te zijn.”

ECOLOGISCH TUINIEREN
“We proberen alles zo ecologisch mogelijk te laten verlopen”, gaat Saskia verder. “Zo trekken we bijvoorbeeld al ons onkruid uit met de hand. Op die manier blijven we weg van vergif en andere chemische producten. Die zal je hier nooit terugvinden.” Ook Anne beaamt dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt bij het tuinieren. “In het charter van onze co-housing vormt ecologie een belangrijke rode draad. Daarom proberen we de deeltuin zowel te gebruiken voor de korte keten als voor ons eigen tijdverdrijf. Zo combineren we ecologie met ontspanning. We gebruiken de geteelde groenten en fruit om zelf mee te koken en halen daarnaast ook plezier en voldoening uit het kweken. Die korte keten zorgt uiteraard voor een verkleining van onze ecologische voetafdruk. Alles gaat recht van de tuin naar ons bord.”

PASSIE EN EXPRESSIE
De passie voor ‘het groen’ blijft niet enkel bij tuinieren. “Ik ben ook in mijn dagelijkse leven graag bezig met ecologie en duurzaamheid”, breidt Anne haar verhaal uit. “We maken bewuste keuzes omtrent vervoer, afval en onze eigen tuin. Zo proberen we zoveel mogelijk biodiversiteit in de tuin te brengen door verschillende bloemen en planten te zaaien. Ik zou onze tuin gerust durven omschrijven als een pareltje.” Ook Saskia beaamt. “Ik herken veel dingen die Anne vertelt. Bewust de fiets nemen voor afstanden tot tien kilometer. Of boodschappen doen met de bakfiets, ongeacht de hoeveelheid. Bewust afval- en verpakkingsvrije producten kopen ook. Allemaal zaken die bijdragen tot de milieuvriendelijkheid en onze passie voor ‘het groen’.”

ZOEKTOCHT
Vanuit die passie gaan Anne en Saskia graag op zoek naar specialere zaadjes voor hun deeltuin. “Voor onze groenten gaan we graag op zoek naar ecologisch zaad”, vertelt Anne. “We hebben dit één jaar niet gedaan en hadden toen niet de meest rijke ‘oogst’. We proberen nu bij lokale tuinhandelaars of kleine ondernemingen die gespecialiseerd zijn in tuinieren onze zaadjes te gaan halen.” Toch zitten er af en toe ook ‘gewone’ zaadjes bij. “Uiteraard verzamelen we die ook op andere manieren. Zo krijgen we overschotjes van buren of hebben we zelf nog een voorraadje in onze garage liggen van vorige jaren. De tuin is een mooie mengeling van verschillende zaadjes en dat levert altijd een gevarieerd resultaat op.”

Meer lezen van Rune Smets

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.