Bijzondere plaatsen

Vrijwilligers runnen stripbib en open huis in Parkwijk

Gepubliceerd: 27 augustus 2021  |  Door: Wouter Adriaensen  |  Onderox editie: 211

HOUT — Na een jaar in de luwte is op 15 augustus de StripARK officieel geopend. De Turnhoutse Parkwijk is zo een stripbibliotheek zonder drempels of lidkaarten rijker. Vlak naast de StripARK deed de Stuyfplek, een open huis, de deuren open. Vrijwilligers Chantal Van Bladel en Paul Van Dingenen zien de schoonheid van de Parkwijk: “ Wie iets anders zegt, kent deze wijk niet.” 

De Turnhoutse striporganisatie Stripgids kreeg van woonmaatschappij De Ark gratis twee panden ter beschikking in de Parkwijk. Voor het ontwerp van de modernistische sociale woonwijk werkten architecten Eugène Wauters, Paul Neefs en Carli Vanhout, vertegenwoordigers van de bekende Turnhoutse School, samen. Meer dan een halve eeuw later is de Parkwijk echter toe aan een grondige renovatie. Om de daarbij horende leegstand te bestrijden, geeft De Ark woningen in bruikleen. In één van hen baat Chantal al ruim een jaar de StripARK uit.

Vanwaar de liefde voor stripverhalen?
Chantal Van Bladel: “Mijn vader was een stripverzamelaar. Ik heb letterlijk strips kapot gelezen in mijn jeugd. Daarna heb ik ze als leerkracht in het basisonderwijs in het Heilig Graf in Turnhout gebruikt als lesmateriaal. Voor moeilijke lezers verlagen ze de drempel, dat heb ik ook bij mijn oudste zoon gezien. Ik moest ze wel verdedigen bij mijn collega’s, er wordt toch nog altijd neergekeken op strips. Maar er zijn ook prachtige beeldverhalen voor volwassenen.”

Hoe hebben jullie de StripARK ingericht?
Chantal: “De Turnhoutse bibliotheek bezorgt ons de afgeschreven strips van alle Vlaamse bibliotheken. We hebben boekenrekken gekregen toen de bib verhuisde naar hun nieuwe locatie en meubels gekocht in het WEB, de tweedehandswinkel. Nu is de StripARK een echte bibliotheek, met afdelingen voor lagere school, secundair en volwassenen. We hebben gekozen voor Elandersplantsoen 1. Van de twee woningen die De Ark ons ter beschikking stelde, heeft die de mooiste en handigste living. (lacht) Elandersplantsoen 2 is omgevormd tot een prachtige Stuyfplek.”

Paul, jij bent Stuyfplekhouder, wat betekent dat?
Paul Van Dingenen: “Er zijn zes Stuyfplekken in Vlaanderen. Het is begonnen met een dame in Kortrijk die een groot huis had. Zij besloot boven te gaan wonen en haar gelijkvloers open te stellen. Dat is een groot succes geworden. Een Stuyfplek is dus een open huis, we ontvangen alles en iedereen. We proberen de dromen en talenten van onze bezoekers te detecteren en daarmee aan de slag te gaan.” De Parkwijk komt af en toe in het nieuws door overlast.

Kenden jullie de wijk voor jullie hier aan de slag gingen?
Paul: “Alleen van naam, dat was de wijk waar het crapuul samenkwam. Ondertussen heb ik met veel buurtbewoners gesproken en ben ik helemaal van mening veranderd. Dit is een toffe wijk. Wie iets anders zegt of schrijft, kent ze niet.”
Chantal: “Het probleem van de overlast is er wel. Maar dat heb je even goed op andere plaatsen in Turnhout. De buurt is veranderd. De eigenaars zijn bevriend met elkaar maar in de huurwoningen is het meer een komen en gaan. Bovendien staan er veel huizen leeg. Ik zou ook niet graag ergens wonen waar nog lawaai is na tien uur ’s avonds of mensen hun troep gewoon achter laten. Ik heb regelmatig afval van een frituurbestelling in de achtertuin van de StripARK gevonden. Maar dan heb ik enkele jongeren aangesproken, uitgelegd wat we doen, hen gevraagd om ook anderen te vragen dat niet meer te doen. Sindsdien gebeurt dat niet meer.”
Paul: “Je zal me ook niet horen zeggen dat niemand van de jongeren hier ook maar iets op hun geweten hebben. Maar de grootste hoop is wel oké. Het gaat vaak ook om interpretatie. Het is bij sommigen al genoeg om iemand met een donkere huidskleur in een mooie auto te zien passeren om te denken dat dat een drugsdealer is. Maar ik ken die man, hij is cipier in de gevangenis en taxichauffeur in bijberoep en werkt dus ongelooflijk hard.”

Wat is de meerwaarde van een stripbibliotheek en een open huis in de Parkwijk?
Chantal: “We willen onze bezoekers vooral het leesplezier doen ontdekken. Strips zijn zoveel meer dan kinderlectuur. De StripARK is elke woensdagnamiddag open. Als we meer vrijwilligers vinden, kunnen we die tijdstippen natuurlijk uitbreiden. Het grote aanbod aan graphic novels voor volwassenen is ook voor mij een ontdekking. Manga is populair bij de jongeren. We zijn afspraken aan het maken met de stedelijke dienst Jeugdwerk en met de school in de Parkwijk, waarvan de leerlingen onze bib komend schooljaar gaan bezoeken. Verder gaan we jeugdbewegingen aanschrijven om bijvoorbeeld tijdens het weekend eens langs te komen.”
Paul: “Wij proberen dingen te laten groeien vanuit de mensen zelf. Iedereen is eigenaar van de Stuyfplek en mag de ruimte gebruiken. Er zijn ondertussen een fietsclub en een schaakclub opgericht. Op vrijdag worden er djembesessies en bewegingslessen georganiseerd. De moestuin wordt onderhouden, iemand anders kookt met de verse ingrediënten lekkere soep. Vroeger wandelden buurtbewoners jongeren voorbij, nu gaan ze erbij zitten. De Stuyfplek zorgt voor verbinding en dat is prachtig om te zien.”

MEER INFO
De StripARK is elke woensdagnamiddag open van 14 tot 16 uur. De Stuyfplek ontvangt maandag, woensdag en vrijdag bezoekers. Je vindt StripARK en Stuyfplek Parkwijk ook op Facebook.

Meer lezen van Wouter Adriaensen
Meer lezen over
literatuur

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.