Bijzondere plaatsen

Volleybalclub lanceert Kruier-kruiwagen Run

Gepubliceerd: 28 april 2022  |  Door: Jef Aerts  |  Onderox editie: 219

BALEN – Het financiële water staat bij BVC, de Balense Volleybal Club, strak aan de lippen. De club groeit en telt dik 250 leden maar noch mosselfestijnen, noch de verkoop van speculaas en wafels kunnen de geldelijke reserves op peil houden. En die zijn nodig om een hoofddoel te blijven waarmaken: het mogelijk maken om iedereen te leren volleyballen en de sport tegen een betaalbare prijs te beoefenen. En dus kwam er een opvallend nieuw initiatief: een Kruier-kruiwagen Run. Dwars door de ‘hel’ van de Bleukens.

‘Waarom de spotnaam van de Balenaars niet gebruiken?’, moeten de bestuursleden gedacht hebben. Een geuzennaam waar iedere rechtgeaarde Balenaar ondertussen trots op is. Eentje waar ook regelmatig naar verwezen wordt. Denk maar aan de Kruierroute, het Kruierkoekje, de Kruierjenever en het Kruiermuseum. Dan kan een kruiwagenrace er uiteraard nog wel bij. We ontmoeten bestuurslid Wieter Mariën op de Balense jaarmarkt, waar hij dorpsgenoten probeert warm te maken om zich in te schrijven.

Wieter Mariën, jij moet als beslagen bestuurslid ongetwijfeld weten waar de naam Kruiers vandaan komt? 
Wieter Mariën: “Daar zijn diverse theorieën over. De eerste is dat ze de kerk van Scheps naar het centrum brachten. Een tweede visie is dat de kerk uit de haak gebouwd werd met de toren, het bouwsel ‘kruide’. Maar een derde ‘lezing’ is dat de kruiers St.-Andries als beschermheilige kozen. Laat dat nu net de patroonheilige van de kruiers zijn. De kans is dus groot dat voor 1444, toen de eerste steen gelegd werd, grote landduinen, hoger dan een huis, moesten weggekruid worden om de weg naar het altaar te effenen. Een titanenwerk dat, met de middelen van toen — schoffel en kruiwagen — ettelijke maanden moet geduurd hebben. Dus historisch gezien is onze ‘hel’ wel onderbouwd.”

Wat ga je de deelnemers in godsnaam voorschotelen? Je laat de Keiheuvel toch nog ongerept?
“We gaan meer richting sporthal Bleukens, onze thuishonk. Daar liggen wel wat opportuniteiten dankzij de logistieke mogelijkheden van het aanpalende industrieterrein. Daar zullen over een parcours van een viertal kilometers tien proeven uitgevoerd worden die kracht, kunde en behendigheid gaan vergen. Met hindernissen van natuurlijke en kunstmatige aard. Voor de dames moet de kruiwagen 50 kilogram wegen, voor gemengde koppels en mannen moet de kruiwagen nog zwaarder zijn. En op de kruiwagen zelf moet je een soort kerktoren bouwen van anderhalve meter hoog. We hebben hier al enkele voorbeelden staan. En uiteraard mag het geheel ludiek aangekleed worden.”

(Intussen komen een aantal jongedames bij de stand staan die interesse tonen, we besluiten om hen enkele vragen te stellen.) Goedemorgen! Met wie heb ik hier de eer? En waarom zouden jullie graag meedoen?
“Wij zijn Amber Vangenechten (23), Eva Berckmans (25), Birte De Weerdt (21) en Marie Mariën (25). Wij zijn lid van de Chiro. Waarom we willen meedoen? Dit is een mooie uitdaging. Het past helemaal bij Balen en de bijnaam. Zoiets hebben we hier nog niet, dit gaat goed scoren.”

Met alle respect maar ik heb me net even in het reglement verdiept. De opdrachten zijn niet min…
“Ja, maar wij zijn behoorlijk sportief hoor! Wij lopen best wel veel. Al is dat natuurlijk altijd zonder kruiwagen. Dat zal er in de voorbereiding dan nog bij moeten komen.”

Eén van de spelregels: een motortje mag niet, maar het moet wel lawaai maken. Hoe ga je dat oplossen?
“Dat kunnen we zelf! Dat gaat geen enkel probleem zijn!”

Blijft nog het kleine detail dat er nog een wagen moet gebouwd worden die aan de lokale F1-normen moet voldoen?
“Hier staan toch al enkele fraaie exemplaren. Mogen we die eens even proberen? Ja, dat weegt wel! Zoiets krijgen we wel in mekaar geknutseld en als het even niet lukt, kloppen we wel even aan voor de nodige bijstand. En dan oefenen! Wij gaan ervoor!”

Wieter, nog even terug naar jou. Hoe vlot het met de inschrijvingen?
“Er zijn al diverse teams ingeschreven. En we bespeuren heel veel interesse om het hele opzet vanuit diverse bedrijven te bekijken als een vorm van teambuilding. We hopen dat het een succes mag worden. We merken alleszins dat het de mensen wel aanspreekt. Het is een mix van de sfeer van een veldrit, de uitdaging van de race en het ludieke van Spel zonder Grenzen. Dus dat komt helemaal goed!”

MEER INFO
De Kruier-kruiwagenrace in de Hel van de Bleukens vindt plaats op Pinkstermaandag 6 juni 2022. bvcbalen.wixsite.com/ kruierkruiwagenrace

Meer lezen van Jef Aerts
Meer lezen over
evenementen

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.