Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
SCHOONBROEK/RETIE – Enkele jaren geleden namen enkele inwoners van Schoonbroek deel aan het project ‘Veerkrachtige Dorpen’ van de provincie Antwerpen. Bij selectie stelt de provincie jaarlijks een budget ter beschikking om de omgeving veiliger, socialer en leuker te maken. Een lijvig document ging hier aan vooraf maar vrij snel werd Schoonbroek geselecteerd. Op dit moment staat de eerste realisatie in de steigers. Wij gingen even informeren bij de initiatiefnemers.
Wie af en toe eens bij de buren van Schoonbroek over het muurtje kijkt, kan niet anders dan vaststellen dat er heel wat leeft binnen de deelgemeente. Met actieve jeugd- en sportverenigingen en ook het meest eigenzinnige dorpsfestival als we de organisatoren van Schoonbroek Leeft mogen geloven. Maar er is altijd meer mogelijk. “In Schoonbroek, net als op vele andere plaatsen, is er nood aan ontmoeting en gezelligheid”, start Koen Daemen het verhaal. “We zijn zeker trots op de verschillende evenementen die hier georganiseerd worden. En het is vooral dan dat we aanvoelen hoe plezant en gezellig het hier is. En zo kwam het idee om een vaste ontmoetingsplaats te creëren, aan het plein bij de kerk. Om die gezelligheid ook op andere momenten mogelijk te maken.”
HET ONTMOETEN STIMULEREN
In oktober 2024 diende de werkgroep hun voorstel in. Kort daarna kwam de goedkeuring en werd door de provincie een budget van 23.000 euro vrijgemaakt. De jury apprecieerde vooral de sterke lokale verankering van het project waarbij diverse partners al hun engagement hebben geuit. “Voor die partners keken we in eerste instantie naar wie ons zou kunnen helpen bij de realisatie en het onderhoud. Zo kregen we alvast de toezegging van de gemeente dat zij het onderhoud van de ontmoetingsplaats voor hun rekening nemen, waar we erg dankbaar voor zijn. We hadden uiteraard ook mensen nodig die een beetje thuis zijn in de bouwsector en bijvoorbeeld een architect om enkele schetsen te maken”, gaat Koen verder. “Om die reden hebben we ook een comité samengesteld van een achttal mensen om het project te realiseren.”
Bij de uitvoering bleef het basisidee om het ontmoeten te stimuleren centraal staan. Het idee was een centrale plaats met drie à vier grote tafels met bijhorende banken, waar men kan buurten, iets drinken of eten, maar het moest ook een plaats zijn waar verenigingen gebruik van kunnen maken. Koen Broeckx gaat verder: “De uitvoering moet maatschappelijk zo relevant mogelijk zijn. Vandaar ook dat we vrij snel in overleg zijn gegaan met enkele lokale verenigingen. Bijvoorbeeld fanfare De Heidegalm en de Sint-Sebastiaansgilde maken voor hun jaarlijkse evenementen gebruik van het kerkplein. Het was uiteraard niet de bedoeling om dat voor hen moeilijker te maken. Maar iedereen was altijd zeer enthousiast over het project en we mogen zeggen dat er bij de betrokkenen die we op voorhand bevraagd hebben een zeer ruim draagvlak is voor deze ontmoetingsplaats.”
VERKOOPPLEK VOOR LOKALE ONDERNEMERS
Gezellig samenkomen wordt nog des te beter als we kunnen genieten van een hapje en een drankje. Ook daar heeft de werkgroep aan gedacht. “We hebben in ons voorstel meteen mee opgenomen dat we Schoonbroekse producenten de kans willen geven om hun ambachtelijke delicatessen ook te promoten en verkopen op deze plaats. Dit zou meteen een extra opportuniteit zijn voor hen, én het zorgt tegelijkertijd ook voor meer beleving op het kerkplein”, vertelt Lieve Carpentier.
EERSTE SCHETSEN
Op dit moment zijn de schetsen klaar. “Het wordt een gezellige plaats met vier grote tafels en veertien banken waar iedereen altijd kan langskomen om elkaar te ontmoeten en gezellig samen te zijn, ook als je bij toeval even langskomt of iemand ziet zitten die je kent.” In totaal zullen er tot 32 personen een zitplaats kunnen vinden. Er is gekozen voor een duurzame oplossing met een betonnen constructie waarbij de afwerking met houten latten meteen gezelligheid weerspiegelt. Er komen rondom ook waterdoorlatende dals en het geheel wordt omkaderd met lage beplanting. “Het wordt echt een aangename hoek”, glimlachen de initiatiefnemers.
Ann Miguet besluit: “We hopen tegen de zomer nog zo veel mogelijk te realiseren maar voor de uiteindelijke inhuldiging zal 1 juli waarschijnlijk te snel zijn. Naast de vrijwilligers kunnen we ook rekenen op enkele aannemers uit de buurt om ons hierbij te helpen. We hebben van de provincie een mooi budget gekregen, maar we willen het ook zo optimaal mogelijk inzetten. Zodat iedereen straks tevreden terugkijkt op het resultaat. Laat ons langs deze weg ook alle betrokken partijen bedanken, en zeker ook de vrijwilligers van het project. Want er zijn veel meer helpende handen en hoofden dan wij vier.”
Foto: Gert Daemen
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.