Bijzondere plaatsen

Tik Elentrik: feestnamiddag voor en door mensen met een beperking

Gepubliceerd: 30 mei 2024  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 242

ARENDONK – Op vrijdag 21 juni 2024 worden de deuren van de Bemdhal in Arendonk helemaal opengezet voor Tik Elentrik, een feestnamiddag voor en door mensen met een beperking. Organisator is De Wildeman, de cultuurvereniging die al zeven jaar cultuur naar Arendonk brengt.

Wie een blik werpt op het programma van De Wildeman kan niet anders dan vaststellen dat hier een erg gemotiveerd team van vrijwilligers aan het werk is. “Klopt”, zegt Flip Stouten, één van de bezielers van het eerste uur. “We hebben een zeer uitgebreide ploeg van mensen die elk binnen hun vakgebied, en soms ver daarbuiten, een deel van de taken overnemen. En dat is nodig ook. Want het is allemaal niet zo vanzelfsprekend om ons aanbod te brengen. Maar we doen het met heel veel plezier en heel veel enthousiasme. Nu al meer dan zeven jaar.”

DANKBAARSTE PUBLIEK
Eén van de vaste waardes in het aanbod is Tik Elentrik. Als ik Flip mag geloven is het één groot feest met het meest dankbare publiek ooit. “Tik Elentrik is echt genieten van begin tot einde. Ook voor ons als organisator. Het is dit jaar de vijfde keer dat we dit organiseren. En eigenlijk zetten we ons het hele jaar in om dit feest mogelijk te maken. Bijna vijfhonderd mensen met een beperking, al zeg ik liever ‘met een andere beperking’, worden in de Bemdhal uitgenodigd. We zorgen uiteraard voor muziek, voor frietjes en drank, voor een leuk aandenken. De appreciatie die we hiervoor krijgen is enorm. Alle opbrengst van de andere evenementen en optredens die we gedurende het jaar organiseren gaat integraal naar dit feest. We zijn een vzw, dus het is vanzelfsprekend dat we voor een goed doel werken. Maar in de plaats van gewoon een cheque te overhandigen, leek het ons veel leuker om zelf iets te organiseren ten voordele van deze doelgroep. En dat klopt dus ook. Met de Bemdhal hebben we daarvoor een ideale locatie en zo kunnen we veel mensen uit het ganse arrondissement samenbrengen. Je begrijpt dat we daar terecht zeer, zeer trots op zijn.” “Tik Elentrik wordt deels mogelijk gemaakt door de mensen met een beperking zelf”, gaat Flip verder. “We zorgen uiteraard voor een leuke coverband die de meest gekende feestnummers brengen. Maar vooraf mogen verschillende van de genodigden het podium op als dj. Je kan wel raden wat een feest dat is. Echt waar, ik ben geen fan van de polonaise maar op deze namiddag werkt hun enthousiasme zo aanstekelijk dat ik met veel plezier mee tussen het treintje spring.” (lacht)

TOEGANKELIJKE KUNST
Om dit alles mogelijk te maken organiseert De Wildeman diverse evenementen gedurende het jaar. Zo konden de inwoners van Arendonk en omstreken begin mei nog de productiesite van Ravago bezoeken voor ‘Boeken & Koeken’. “Het is altijd onze bedoeling geweest om verder te gaan dan gewoon enkele optredens, ook al proberen we daar zeer divers in te zijn. Maar met Boeken & Koeken brengen we ook heel toegankelijke kunst, in al haar vormen, naar de mensen. En ook op die organisatie ben ik echt wel trots. Al was de editie van dit jaar wel veruit onze grootste organisatie tot nu”, lacht de sympathieke agent uit Arendonk.

MEER INFO
De afgelopen maanden organiseerde De Wildeman al allerlei muziekoptredens en comedy en ook de komende maanden staat er nog heel wat op de agenda. Volg De Wildeman ook via sociale media om op de hoogte te blijven. www.dewildeman.net.

Meer lezen van Peter Meulemans

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.