Bijzondere plaatsen

Met 515 km fietspaden is de fiets koning in Malmö

Gepubliceerd: 30 mei 2024  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 242

MALMÖ – Kopenhagen is een stad naar ons hart omdat ze zo fietsvriendelijk is en een voorloper in de architectuur. Aan de andere kant van de 16 km lange Öresund-brug en -tunnel ligt het Zweedse Malmö. Die stad trok Europapa-gewijs onze aandacht. Juist, ze was dit jaar gaststad voor het Eurosongfestival. Malmö pretendeert net als Kopenhagen een plaats in de top-10 van beste fietssteden ter wereld. Na ons bezoek mogen we zeggen dat dit volledig terecht is.

Dag op dag een week na de felomstreden finale van het Eurosongfestival sta ik op de stoep bij de Malmö Arena, de eventlocatie waar uiteindelijk Zwitserland de trofee mee naar huis nam. Stiekem hoopte ik even naar binnen te kunnen glippen, maar alle toegangsdeuren zijn op slot. Niets doet vermoeden dat hier een week eerder de tv-camera’s draaiden voor een van de meest bekeken tv-programma’s van het jaar. Een tiener doet kunstjes met zijn skateboard en een jongedame zit wat verder op haar telefoon te scrollen.

WIJK IN AANBOUW
De Malmö Arena ligt in het zuiden van de stad in de wijk Hyllievång, die nog volop in aanbouw is. Naast het enorme eventcomplex werden hier de voorbije 20 jaar ook nog een overdekt winkelcentrum, woontorens en een eigen spoorstation gebouwd. Er bestaan nog plannen voor een pretpark.

HOOGSTE TOREN
Om tot hier te komen heb ik al een aardig stuk gefietst. Mijn tocht begon in het noorden van de stad, bij de haven, waar ik de auto parkeerde en mijn fiets van de fietsendrager haalde. Eigenlijk hoef je helemaal geen fiets mee te brengen, want overal in de stad staan oranje Malmö by bike-huurfietsen. Omdat de stad voorlopig onbekend terrein was, koos ik voor een parkeerplaats in de buurt van de Turning Torso vanuit het idee: wanneer ik echt niet meer weet waar ik ben, fiets ik naar deze immense toren die in heel de stad en ver daarbuiten te zien is. De Turning Torso is een bijzonder staaltje van moderne architectuur, 190m en 54 verdiepingen hoog. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer bijzonder de woontoren wordt. Het ontwerp bestaat uit negen blokken van vijf verdiepingen hoog die draaien naargelang ze hoger gaan. Het hoogste segment is negentig graden gedraaid ten opzichte van het laagste. Bij de opening in 2005 was dit het hoogste gebouw van Scandinavië. Normaal noem je zoiets een wolkenkrabber, maar vandaag is er geen wolk aan de hemel te bespeuren.

TRENDY WIJK
Ik begin mijn fietstocht onder een blauwe hemel en temperaturen boven de 20 graden. Omdat ik de Turning Torso van dichterbij wil bekijken, fiets ik naar de trendy wijk Västra Hamnen (westelijke haven), waar die is gebouwd. Een voormalige scheepswerf is nu een trekpleister geworden voor bezoekers met zwemplekken, restaurants, cafés, zittribunes bij het water en een ijsjeszaak, waar zich een rij heeft gevormd. Het goede weer lokt de inwoners naar de terrassen en wandelpromenade.

DORPSGEVOEL
Malmö is na Stockholm en Göteborg de derde grootste stad van Zweden en telt tegenwoordig zo’n 350.000 inwoners. Die zijn afkomstig uit meer dan 170 landen, wat staat voor een smeltkroes van culturen. Tijdens mijn fietstocht later op de dag mag ik vaststellen dat Malmö echt een stad is op mensenmaat. Verschillende keren heb ik het gevoel in een dorp rond te fietsen, met gezinswoningen, speelpleinen, parken en autoluwe straten. Met 515 kilometer aan fietspaden is de fiets koning. Wanneer ik naar een volgende bestemming fiets, zet ik bij wijze van test de fietsnavigatie op mijn smartphone aan. De route brengt mij overwegend over autovrije fiets- en wandelpaden door de stad. Moet je een drukke weg over, dan zijn er ofwel een fietstunnel, ofwel conflictvrije verkeerslichten voor fietsers.

TIJD VOOR FIKA
Intussen is het fika-tijd. Anders gezegd: tijd voor een koffie of thee en iets lekkers erbij. Vergelijk het met de Britse afternoon-tea, maar de Zweedse fika is spontaner. Veel Zweden houden vast aan deze gewoonte om met vrienden, collega's of familie even een 'break' te nemen. Een fika in het bos of park is een populair tijdverdrijf op een zonnige dag. Daar doen we graag aan mee. We stoppen bij een van de vele lunchzaakjes en bestellen thee met zoeternijen.

ZUIDKUSTROUTE
Langs de lange kustlijn van Malmö loopt de Sydkustleden, een lange-afstandsfietsweg van 260 km tussen Simrishamn en Helsingborg die dus ook Malmö aandoet. Ik fiets een 5-tal kilometer over deze ‘zuidkustroute’ tussen de wijk Västra Hamnen en de buurt van de Öresund-brug. Omdat het zaterdag en zonnig is, wordt er druk gefietst en gewandeld over het autovrije fiets- en wandelpad. Om fietsers en wandelaars te scheiden is een doorlopende witte lijn geschilderd. Ik passeer jonge koppels met hun kinderen op het fietsstoeltje of in de bakfiets en kruis backpackers die met hun zware fietstassen de andere kant op moeten. Iedereen let goed op om botsingen te voorkomen. De hele kustlijn is een lang uitgerekt strand, deels met zand en deels met gazon. Velen brachten hun barbecuetoestel mee en de geur van gebraden vlees verspreidt zich.

GROOTSTE BRUG
Pas wanneer je in de buurt van de Öresund-brug komt, zie je hoe indrukwekkend die is. ’s Avonds zullen we hier met de auto over rijden en vinden dat er geen einde aan komt. Van beneden af bekeken besef je pas hoe ingenieus de ingenieurs moeten zijn die dit voor mekaar brachten. De tolbrug tussen Zweden en Denemarken zelf is 9 km lang. Vervolgens rij je over een kunstmatig eiland en ten slotte ga je nog eens 4 km door een tunnel om in de buurt van Kopenhagen weer bovengronds te komen. Zowel auto’s als treinen kunnen over deze verbinding, fietsers helaas niet. Tien jaar duurde de bouw van de brug en sinds 1 juli 2000 is die open. Ze is de grootste brug voor zowel auto- als treinverkeer in Europa. Nog een plezant weetje. De brug vormt het decor van de bekende Zweeds-Deense misdaadserie The Bridge, die vertrekt van de vondst van een lijk op de brug, precies op de grens van Denemarken en Zweden.

ROZE ROOS
New York heeft zijn Central Park, Amsterdam zijn Voldelpark en Malmö het 34 hectare grote Kungsparken en het Pildammsparken, dat in de 17de eeuw is aangelegd rondom enkele vijvers. Onze favoriet is evenwel het gezellige Folkets Park. Bij het binnenkomen word je verwelkomd door een fontein in de vorm van een reuze roze roos. Tijdens het Eurosongfestival-weekend vonden ook hier allerlei optredens plaats. Het podium staat er nog, maar muziek komt nu van een groepje jongeren waarvan er eentje gitaar speelt. Achteraan vindt een streetfoodmarkt plaats en opnieuw verspreidt de geur van lekker eten zich. Het doet me eraan denken dat ik nog niet fatsoenlijk heb gegeten. En wat eet je beter in Zweden dan Zweedse balletjes? Ik bestel een schotel en die smaken een stuk beter dan die in de Ikea. Hoewel het nog geen midsummer is, valt het op dat het in Zweden midden mei een stuk langer licht blijft dan bij ons. Wanneer we ’s avonds onze auto weer opzoeken, hoeft het fietslicht nog niet aan. Geen probleem trouwens om de auto terug te vinden. De Turning Torso doet zijn job als markeerpunt uitstekend.

www.malmo.se 

MEER INFO
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
reizenvakantietoerisme

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.