Bijzondere plaatsen

Lanzarote zet je in vuur en vlam

Gepubliceerd: 24 november 2022  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 225

PUERTO DEL CARMEN – Verwacht geen weelderige natuur of lieflijk groen op Lanzarote. Het Canarische eiland, dat bestuurlijk onder Spanje valt, is ruig en woest, maar daar ligt ook de charme. Nergens zijn de elementen vuur, water, lucht en aarde zo duidelijk aanwezig. Wie zich hiervoor openstelt, voelt meteen een vonk overspringen. Bij onze Lekkertrappen- en Lekkerstappen-routemaker Eddy heeft die vonk geleid tot een uitslaande brand van enthousiasme.

Zo’n 30 jaar geleden zetten Eddy en zijn vrouw een eerste keer voet aan wal op het vulkaaneiland. Intussen bracht hij er al minstens 15 vakanties door. “Als het er geen 20 zijn”, lacht hij. In al die jaren ging hij er fietsen en wandelen, leerde er de mooiste plekken en heerlijkste terrassen kennen, nam er de bus en taxi van oost naar west en van zuid naar noord. Speciaal voor Onderox Magazine deelt hij zijn ervaringen in de vorm van zijn persoonlijke top 10.

1. VULKAANVERLEDEN
“De Canarische eilanden, waaronder Lanzarote, ontstonden miljoenen jaren geleden als gevolg van vulkaanuitbarstingen. De laatste dateren van 1730 en 1736 in het gebied van de Montanas del Fuego. Tegenwoordig is dit het 5.000 hectare grote Nationaal Park Timanfaya, meteen ook de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland. Je moet toegang betalen en je eigen vervoermiddel (auto, fiets) aan de rand achterlaten. Daarna stap je in een autocar en die voert je door een bizar vulkaanlandschap. In een gebied van slechts enkele vierkante kilometers zie je hier 25 kraters en meer dan honderd vulkaankegels. Zeker ook te bezoeken is het bezoekerscentrum aan de rand van het park, waar je aan de hand van video alles te weten komt over de vulkaanuitbarstingen en de geologie. In de buurt kan je ook een kamelentocht maken. Om eerlijk te zijn: die stelt niet zoveel voor. Maar het blijft natuurlijk plezant voor de liefhebbers, al was het maar om een toffe selfie te maken.”

2. HEILIGE DRIEVULDIGHEID
“Je hebt op Lanzarote drie belangrijke badplaatsen: Costa Teguise, Playa Blanca en Puerto del Carmen. Playa Blanca in het zuidwesten heeft veel nieuwbouw, zo ook Costa Teguise. Mijn favoriet is Puerto del Carmen omdat je hier nog de meeste authenticiteit hebt, zoals de oude vissershaven. Bovendien ligt het stadje beschut tegen de noordoosten wind die meestal over het eiland waait. Puerto del Carmen is ook de plaats met de meeste zon. In Teguise, de voormalige hoofdstad en niet te verwarren met Costa Teguise, is er elke zondag een markt in het oude stadsgedeelte. De moeite waard om te bezoeken.”

3. DE HOOFDSTAD
“Arrecife is de hoofdstad van Lanzarote en hier kom je met het vliegtuig toe. Net voor ze landen scheren de vliegtuigen over de kustweg en daar staan vaak heel wat toeschouwers te kijken. Het mooiste aan Arrecife vind ik het binnenhaventje Charco met zijn toffe tapasbars. Het Gran Hotel is de enige hoogbouw op het eiland en op de bovenste verdieping bevindt zich de panoramabar van waaruit je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt. De bar/restaurant is vrij toegankelijk. In Arrecife wonen zo’n 58.000 mensen. Dat is bijna de helft van het inwonersaantal van heel het eiland.”

4. DE ARCHITECT
“In tegenstelling tot de andere Canarische eilanden Gran Canaria en Tenerife vind je op Lanzarote geen hoogbouw. Dat is te danken aan de architect César Manrique, die zijn kunstzinnige stempel op het eiland drukte. Zijn vroegere woonhuis in de buurt van Tahiche kan je bezoeken en er is een museum in ondergebracht. Zijn bekendste bouwwerk is het uitkijkpunt Mirador del Rio in het noordoosten. Het bestaat uit een ruimte boven een steile afgrond van waar je uitkijkt over een deel van het eiland, het eiland Graciosa en de zee met zijn spectaculaire kliffen. Overal op het eiland komt je kunstwerken van Manrique tegen. Hij overleed in 1992 maar is nog alomtegenwoordig.”

5. WIJN PROEVEN
“Het klinkt misschien vreemd, maar op dit vulkanisch eiland wordt wijn verbouwd. Dwars door het wijngebied La Geria loopt een weg met links en rechts bodegas, wijnhuizen dus. De manier waarop de druivenstokken worden aangeplant, is opmerkelijk. Ze worden in zwarte kraters van vulkanische aarde geplaatst met een muurtje in de vorm van een halve cirkel. Dit gebeurt om hen tegen de wind te beschermen. Zo zijn er duizenden zwarte kraters. De streek produceert vooral muscaatwijnen. Mijn favoriet is de wijnbar Taberna La Cepa omdat je van hieruit ook een prachtig zicht hebt op Timafaya.”

6. OP TWEE WIELEN
“Op heel wat plaatsen op het eiland kun je fietsen huren. Het eiland leent zich dan ook tot prachtige fietstochten. Vanuit Puero del Carmen fiets je bijvoorbeeld langs de kust naar Arrecife en verder door naar Costa Teguise, een fietstocht van 22 km parallel met de zee. De zuidkant van het eiland is vlakker dan de robuustere noordkant, maar met een goede e-bike kom je overal. De fietsenverhuurders hebben plannetjes met fietsroutes, maar onderweg zijn de kleinere fietswegen niet overal even goed aangeduid. Sportieve fietsers komen ook volop aan hun trekken. In La Santa heb je een hotel dat geliefd is bij professionele wielerploegen voor een trainingsstage.”

7. OP TWEE BENEN
“Ga ik niet fietsen, dan ben ik onderweg voor een wandeling. Van noord naar zuid loopt een GR-route over het eiland en daarnaast zijn er talrijke lokale wandelingen. Het openbaar vervoer is goed georganiseerd en helemaal niet duur. Op de meeste plaatsen heb je om het half uur een bus. Ben je met een aantal mensen samen, neem dan een taxi. Voor een paar euro per persoon brengt die je naar het beginpunt van een wandeling. En voor de volledigheid: een auto huren kan natuurlijk ook altijd.”

8. HET MOOISTE DORP
“Lanzarote telt veel mooie dorpen, maar Yaiza spant wat mij betreft de kroon. De huizen zijn altijd prachtig witgekalkt en het ziet er overal even netjes uit. Je hebt er ook een typische tapasbar, samen met het Aloe Vera Museum dat gratis toegankelijk is. Yaiza kreeg al verschillende schoonheidsprijzen en dat is helemaal terecht.”

9. DE GROTTEN
“De groten Jameos del Agua en de Cueva de los Verdes zijn samen met de Montanas del Fuego de belangrijkste bezienswaardigheid op Lanzarote. Twee grote ruimtes waarin natuurlijk licht binnenvalt, vormen de in- en uitgang van het grottencomplex. Opnieuw architect Manrique zorgde ervoor dat ze werden opengesteld voor het publiek, weliswaar tegen betaling. Miljoenen mensen keken hier al rond sinds de openstelling in de jaren zestig. In het meer leven blinde albinokreeftjes, die zich er sinds een aantal jaren weer voortplanten. Het is verboden om munten in het water te gooien omdat eventuele roestvorming schadelijk is voor de diertjes. In de grotten bevinden zich ook een auditorium, een museum en een restaurant.”

10. IMMENSE CACTUSTUIN
“De laatste toeristische verwezenlijking van architect Manrique is de Jardin de Cactus, een prachtige tuin die in 1990 werd geopend. In een verlaten steengroeve van 5.000 vierkante meter werden zo’n 10.000 soorten cactussen geplant. Om de aandacht van de toeristen op deze attractie te vestigen werd bij de ingang een 4m hoge kunstcactus geplaatst. Achter in de cactustuin staat een gerestaureerde molen die je kunt bezoeken. Met wat geluk is de molenaar er ook en geeft hij je wat uitleg.”

11. TOT SLOT
“Dit is slechts een greep uit wat Lanzarote allemaal te bieden heeft. Ik zou het nog kunnen hebben over een boottocht naar het eiland La Graciosa, het surfstrand Famara, een onderwatertocht met een zeeboot, het jaarlijkse carnaval en nog veel meer. Weet dat er op Lanzarote meer dan genoeg te beleven valt wanneer je een vakantie zoekt die meer biedt dan zonnebaden aan de rand van je hotelzwembad.”

MEER INFO 
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
reizenvakantietoerisme

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.