Bijzondere plaatsen

Geuze en kriekfietsen in het Pajottenland

Gepubliceerd: 23 februari 2023  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 228

HERNE – Voor een fietser als ik vormt het Knooppunter Bierfietsboek België de ideale gids. 30 fietsroutes voeren je langs abdijen en brouwerijen, vertellen bierverhalen over locaties onderweg en tippen bruine kroegen en heerlijke fietsterrassen. Wie ons kent, weet dat we een ambachtelijk bier ten zeerste smaken. Bij het doorbladeren van het boek vallen we op twee routes in de rand van Brussel met als thema geuze en kriek. Meer is er niet nodig om de fiets op de wagen te zetten en koers te zetten richting het Pajottenland.

Eerst een beetje theorie. De basis voor geuze en kriek is lambiek. Dat is een bier dat enkel in het Pajottenland en de bredere Brusselse regio wordt gebrouwen omdat daar een bepaalde soort wilde gisten in de lucht zit. Die gisten zorgen voor een spontane gisting van een tarwebrouwsel en dat levert dus lambiek op. Een geuzesteker mengt verschillende soorten lambiek en laat die tot drie jaar in houten vaten rijpen. Nadien wordt het mengsel op flessen getrokken en moet het nog verder rijpen tot geuze, kriek en andere fruitbieren.

AMBACHTELIJK BROUWEN
Geuze wordt nooit gefilterd of gepasteuriseerd en er worden geen suikers of gist toegevoegd. Dat geeft de typische, zurige smaak. Om een ambachtelijk kriek te maken wordt aan de lambiek een hoeveelheid krieken toegevoegd en krijgt die niet alleen een rode kleur maar ook een andere smaak. Tenminste, zo gebeurt het allemaal in een ambachtelijke brouwerij/stekerij, waarvan er in het Pajottenland nog enkele te vinden zijn.

GLOOIEND LANDSCHAP
Het eerste wat ons opvalt wanneer we onze eerste honderden meters fietsen, is dat je hier nauwelijks vlak fietst. Voortdurend is het een heuvel op en dan weer naar beneden, maar nergens gaat het om lange of lastige klimpartijen. Prima te doen dus met een e-bike. Voordeel is dat je boven op zo’n heuvel vaak een prachtig uitzicht hebt. In de verte is er altijd wel een kerktoren met daarrond een klad huizen te bekennen. Nog een vaststelling. De signalisatie van de fietsknooppunten is zeer goed. In 2021 vernieuwde Toerisme Vlaams-Brabant het fietsknooppuntennetwerk in de streek en dat zorgt ervoor dat niet alleen de bordjes nieuw zijn, maar dat je ook langs hele rustige wegen fietst.

BRUIN CAFÉ
Voor we het goed en wel beseffen, draaien we het centrum van Gooik in. Deze gemeente is bekend van het jaarlijkse folkfestival Gooikoorts en de Internationale Volksmuziekstage waaraan in de zomer honderden muzikanten uit de hele wereld deelnemen. Op de site De Cam bevindt zich het volksinstrumentenmuseum. Ons interesseert eerder het café op de benedenverdieping, dat wordt gerund door de gepassioneerde Ann Geeroms. “We hebben ons eigen bier, de Guükenèèr”, vertelt ze. Een iets of wat taalkundige heeft hierin het woord ‘Gooikenaar’ herkend. De Cam is een bruin café in de echte betekenis van het woord. Het meubilair is bruin, zo ook de houten zoldering. De vloer bestaat uit witte en zwarte tegels. En de uitbaatster voert een bier- en lunchkaart met veel lokale bieren en gerechten.

KLEINSTE STEKERIJ
Tegenover bevindt zich geuzestekerij De Cam, gerund door Karel Goddeau. “We zijn de kleinste geuzestekerij van de streek”, vertelt hij. In grote eiken vaten van meer dan 100 jaar oud liggen zijn geuze, kriek en andere bessenbieren te rijpen. We proeven lambiek, geuze en framboise en met enkele flessen in de fietstas rijden we verder. Enkel op zondagnamiddag kan je geuzestekerij De Cam vrij bezoeken en laat Karel je wat proeven. Ook te boeken als groepsuitstap op andere momenten. Wanneer hij goed gezind is, haalt hij de brouwer zijn oude harmonica wel eens boven.

BESTE BIERBESTEMMING
Een aantal kilometers verder zijn we bij de kerk van het gehucht Eizeringen. We kennen onze klassiekers en weten dat het café In de Verzekering tegen de Grote Dorst al enkele keren is verkozen tot Beste Bierbestemming ter wereld door de bierproevers van de website Ratebeer. com. Het café is op zondag open van 10 tot 20 uur en heeft een uitzonderlijk assortiment van oude geuze en kriek. 

EEN IJSJE BIJ HET KASTEEL
We zetten een mooie afdaling in en bereiken het prachtige Kasteel van Gaasbeek, dat tegenwoordig in handen is van de Vlaamse overheid. Om het kasteel zelf te bezoeken, moet je betalen. Een wandeling door de riante tuinen is gratis. Tegenover het kasteel bevindt zich De Krijmerie van Gaasbeek, waar tientallen soorten ijs worden gemaakt van verse Pajotse hoevemelk en waar we ons een mooie coupe dame blanche laten voorschotelen. Het moet gezegd: de wegen waarlangs je via de knooppunten fietst, zijn in het Pajottenland niet altijd in een even goede staat. Hou rekening met putten in het asfalt, steenslag in de bochten en met hier en daar een kasseistrook. Tja, je fietst nu eenmaal door een boerenstreek. Tijd om ons logement te gaan opzoeken en dat bevindt zich in Herne. Filip en Gerda runnen hier een uitstekende B&B, waar we al eerder te gast waren. Als welkomstdrank laten we een oude geuze ontkurken en later bij het avondmaal kiezen we voor een Westmalle, kwestie van wat variatie.

BEKENDSTE INWONER
Een nieuwe dag, een nieuwe fietstocht. Die brengt ons naar nog twee geuzebrouwerijen: Boon en 3 Fonteinen. Maar eerst fietsen we door Tollembeek, waar met Urbanus de bekendste inwoner van de streek woont. Onze gastheer heeft verklapt waar het boerderijtje van de grappenmaker precies staat en we fietsen er ook even langs. De bewoner zelf krijgen we niet te zien. Op de markt van Tollembeek houden we halt voor een foto van zijn standbeeld. Urbanus wordt er afgebeeld met bromvlieg Amedee en zijn tweedelige hond Nabuko Donosor, goede bekenden voor de lezers van de Urbanus-strips. We zijn intussen in Heikruis, een gehucht van Pepingen, en rijden voorbij Kasteel Ter Rijst. Het kasteel uit 1775 is opgetrokken in een classicistische stijl en doet tegenwoordig dienst als eventlocatie en er huist ook een restaurant en B&B. Door het kasteelpark met een aantal mooie waterpartijen slingert een prachtig wandelpad.

KWALITEITSBROUWER
Brouwerij Boon in Lembeek is één van de grotere spelers in de geuzemarkt. In verschillende opslagruimtes beschikt de brouwerij over een voorraad van meer dan 2 miljoen liter lambiek op houten vaten, foeders genoemd in het jargon. Oprichter Frank Boon gaf 2 jaar geleden het stokje door aan zijn zonen Jos en Karel, die het voortbestaan van deze kwaliteitsbrouwer moeten verzekeren. In de Boon Bar kan je het volledige assortiment proeven en in de Biershop neem je wat je lekker vindt, mee naar huis. Let op: enkel open op vrijdag en zaterdag. “Zaterdag om 14 uur kan je als individuele bezoeker aansluiten voor een gegidste rondleiding”, vertelt Laura Basteleus van het Boon-bezoekerscentrum. “Groepsrondleidingen vanaf 12 personen organiseren we ook op andere momenten.” Onze voorkeur in het assortiment gaat naar de Geuze Marriage Parfait. “Die werd grotendeels geassembleerd uit 3 jaar oude, op eiken vaten gerijpte lambiek. De vaten die de lambiek voor deze geuzen kunnen leveren, zijn de oudste van de brouwerij. Ze werden gebouwd tussen 1883 en 1914”, vertelt de gastvrouw. Ook nu weer slaan we een voorraad in.

GOED BOEREN
Het is ons opgevallen dat de geuzebrouwerijen tegenwoordig goed boeren. De verkoop van dit artisanale Belgische product zit internationaal in de lift en er wordt flink geïnvesteerd in extra capaciteit. Naar Brouwerij 3 Fonteinen in Lot is het maar 7 kilometer fietsen. De brouwerij opende een vijftal jaar geleden in een voormalig pakhuis de lambik-O-droom, een bezoekerscentrum met horecagelegenheid. Ook weer een flinke investering. Het brouwen zelf gebeurt nog altijd in Beersel, maar het rijpen op eiken vaten gebeurt hier. Vanuit de moderne degustatieruimte heb je een goed uitzicht op de grote vatenruimte. “Wie wil mag er even doorlopen”, moedigt Karlien Baele aan, die bij de brouwerij verantwoordelijk is voor de events. Dat moet ze maar een keer zeggen. We stappen langs immense vaten. Op grote borden lezen we toeristische info over het Pajottenland, het brouwen van lambiek en het steken van geuze. De brouwerij vervult zijn rol als ambassadeur van de streek met verve. We laten ons een kaasplank Pas de Geuze met zuurdesembrood voorschotelen en er wordt een Oude Geuze 3 Fonteinen bij geserveerd. 3 Fonteinen voert duurzamheid hoog in het vaandel. Zo beschikken ze over verschillende biocertificaten en halen hun granen voor het brouwproces bij boeren uit de buurt. We hebben nog een beetje plaats over in onze fietstassen en die wordt gevuld met flessen die in het groot het cijfer 3 als opschrift dragen. Een beetje licht in het hoofd fietsen we het laatste stuk terug. Niet alleen van de geproefde geuze- en krieksoorten, maar ook van de schoonheid van het landschap en de karakteristieke dorpen die we onderweg doorkruisten. En in de wetenschap dat we met de ingeslagen voorraad nog herhaalde avonden kunnen genieten op het thuisterras. 

www.toerismevlaamsbrabant.be

MEER INFO
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
reizenvakantietoerisme

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.