Wereldreizigers

Leven in de Algarve: "Mensen leven hier meer in het nu. Zorgen zijn voor morgen"

Gepubliceerd: 23 maart 2023  |  Door: Stijn van Osch  |  Onderox editie: 229

OEVEL/CARVOEIRO — Twee en een half jaar geleden ruilden Maarten Van den Eynde (42) en Elke Stuyck (42) de parel der Kempen in voor een andere parel aan de Portugese kust. Ze verhuisden met hun drie kinderen Jozefien (17), Kamiel (15) en Lowie (14) naar Carvoeiro, in de Algarve, en openden er hun B&B Quinta do Ourives. Letterlijk vertaald: huis van de goudsmid.

Vanwaar de naam?
Elke Stuyck: “Dat is een verwijzing naar ons vroegere leven in Westerlo. Ik had er een atelier als goudsmid. Toen we beslisten om onze droom na te jagen in Portugal, hebben we besloten om de B&B daar naar te vernoemen.” Maarten Van den Eynde: “Ik heb samen met een vennoot nog steeds een eigen boekhoudkantoor in Westerlo, maar dat was minder sexy om er een B&B naar te vernoemen.” (lacht)

Hoe zijn jullie erbij gekomen om alles in te pakken en naar Portugal te verhuizen?
Maarten: “Het is altijd onze droom geweest om te wonen en werken in de zon. We wilden meer dan dag in, dag uit mee te stappen in het grijze, stressvolle België. Daarom beslisten we om in 2019 met het ganse gezin naar Portugal te trekken. De B&B is pas in juli 2020 geopend, maar we zijn al in september van het jaar ervoor vertrokken, zodat de kinderen meteen konden instappen in de school.” Elke: “Onze eindbestemming is uiteindelijk Carvoeiro geworden, een dorp met verschillende kleine zandstranden en baaien. Ideaal om te relaxen met zon, zee, wijn en een vers visje. We waren hier al enkele keren op vakantie geweest en elke keer hadden we het gevoel dat we thuiskwamen. We voelen ons hier goed. De zon schijnt en de mensen zijn vriendelijk. Heerlijk!”

Vertel eens iets over jullie B&B.
Maarten: “We hebben zes kamers en kunnen daarin achttien gasten ontvangen. Die vinden hier een ruime kamer met een eigen patio en buitenkeuken. Elke kamer heeft ook een eigen badkamer, toilet en een heerlijk bed. Een goede nachtrust is de basis van een goede B&B, nietwaar?” Elke: “We hebben een gezellig buitenterras, waar we ‘s morgens een gezond en lekker ontbijt serveren. Niets zo fijn als je dag starten met een lekker ontbijt en een goeie kop koffie of thee in het zonnetje. Onze quinta ligt op een heuvel waardoor je hier kan genieten van een prachtig uitzicht. Geen dichte buren, geen lawaai, maar wel dicht genoeg bij zee en strand, en zelfs bij een supermarkt.”

Ontvangen jullie veel Belgen?
Elke: “Tijdens de Belgische schoolvakanties wel. Dan merken we dat er veel Belgische boekingen binnenkomen. Doorgaans komen onze gasten van over de hele wereld: Singapore, Canada, Frankrijk, Duitsland, Amerika…”

Wonen jullie zelf in de B&B?
Elke: “Ja, We hebben hier ons eigen appartement. Zo kunnen we onze gasten een huiselijke omgeving bieden en hebben we toch een aparte ruimte voor onszelf en de kinderen.”

Het lijkt me een druk bestaan. Hebben jullie zelf nog vrije tijd? 
Maarten: “Tijdens het seizoen, van april tot november, zijn we 7 dagen op 7 open. Dan staan de dagen vooral in het teken van onze gasten. We serveren dagelijks een vers en gezond ontbijt en zorgen dat iedereen op een fijne manier aan de dag kan beginnen. In de winter hebben we wat meer vrije tijd. Die gaat dan vooral naar het gezin en vakantie, maar soms moeten er hier ook klusjes gedaan worden.” Elke: “Tijdens vrije momenten trekken we graag naar het strand van Alvor of dat van Falesia, of gaan we een goed glas wijn drinken bij Art A’ska in Silves. Hebben we wat meer tijd, dan geniet ik heel erg van een bergwandeling in Monchique, op een dik half uur van ons dorp.” 

Hoe ervaren jullie het leven in Portugal?
Maarten: “We krijgen wel eens de vraag of het leven hier beter is dan in België. Dat is moeilijk, want het is vooral anders. Mensen zijn hier vriendelijk en gemoedelijk. Ze nemen nog echt de tijd voor een babbeltje met elkaar. Het dagelijkse zonnetje is goed voor het gemoed en het werkt veel aangenamer.” Elke: “Mensen leven hier meer in het nu. Zorgen zijn voor morgen. Dat is soms wel even aanpassen, want onze mentaliteit is anders dan de zuiderse. Wij plannen graag dingen in en maken afspraken die normaal gezien nageleefd worden. Dat is hier niet altijd zo evident. Schijnt de zon en is het strandweer, dan mag je hopen dat je afspraak komt opdagen. Komt ze vandaag niet, dan komt ze morgen wel. Misschien… Laat ons zeggen dat je dat snel leert.”

Was het moeilijk aanpassen?
Elke: “We moeten daar eerlijk in zijn. Het eerste jaar was niet altijd even gemakkelijk en er zijn wel wat traantjes gevloeid. We zijn verhuisd in volle coronaperiode. Iedereen droeg een masker en als ouder kon je niet overal met je kinderen mee naartoe. Vanaf de eerste dag op school was er enkel de Portugese taal. Sowieso al geen gemakkelijke taal, maar met een mondmasker op is het al helemaal niet eenvoudig om elkaar te verstaan. Daardoor duurde het wat langer voor we ons hier helemaal thuis voelden. Ondertussen kennen we de taal en de gewoontes veel beter, hebben we vrienden en hobby’s. Ik denk dat we ons nu best goed voelen.”

Integreren was dus niet zo eenvoudig?
Maarten: “Mensen zijn heel hartelijk van inborst. Ben je bij hen op bezoek, dan zal je zeker niets tekort komen. Anderzijds is echt tússen de Portugezen komen, ook niet gemakkelijk. We zullen in ons dorp altijd ‘de Belgen’ blijven. Zodra je een beetje Portugees spreekt, merk je wel dat de mensen dat echt waarderen en dan gaat het makkelijker. In winkels en cafés wordt er vaak Engels gesproken, de taal van de toeristen, maar lang niet iedereen kan dat. Dan is het wel fijn om Portugees te kunnen en een gesprekje met je buur te hebben.”

Over de taal gesproken, hoe is jullie Portugees ondertussen?
Elke: “We leren nog elke dag bij. Maarten en ik verstaan zo goed als alles en zelfs spreken lukt al aardig, maar de kinderen, die staan al heel wat stappen verder. Die zijn pas echt vlot met het Portugees weg. Maar ja, ze gaan ook naar een Portugese school in Silves.”

Wat is het grootste verschil tussen wonen in België en in Portugal?
Maarten: (zonder twijfel) “Elke dag opstaan met een hemelsblauwe lucht! Daar word je instant happy van. We genieten zo van het zonnetje en leven ook veel meer in de buitenlucht.” Elke: “Ik heb ook het gevoel dat materiële zaken hier minder belangrijk zijn. Portugese huizen zijn vaak klein en auto’s afgebleekt door de zon. Niet iedereen loopt hier volgens de nieuwste mode. Wel belangrijk: familie, gezin en vrienden. Die komen hier op de eerste plaats.” Maarten: “Nog een verschil: de straten zijn hier niet zoals we ze gewoon zijn in België. Onze straat is bijvoorbeeld een avontuurlijke zandweg. Slechts 200 meter lang, maar zo hobbelig dat je weliswaar vlot maar wel enigszins door elkaar geschud bij ons toekomt.” (lacht)

Zouden jullie ooit weer in de Kempen kunnen wonen?
Elke: “Ik sluit het niet uit, maar momenteel is een terugkeer helemaal niet aan de orde. We voelen ons heel goed hier en blijven dit zeker nog een hele tijd doen. Weet je, we werken hier van ’s morgens tot in de avond, maar het voelt helemaal anders aan dan in België.” Maarten: “We hebben ondertussen ook geïnvesteerd in twee mooie appartementen hier in Carvoeiro. Eentje voor vier personen met zicht op zee en eentje voor twee personen op wandelafstand van de zee. Zo kunnen we nog meer mensen laten genieten van een aangename vakantie in de zuiderse Algarve, maar het is voor ons ook een extra reden om nog een hele tijd hier te blijven.”

Komen jullie nog vaak in de Kempen?
Maarten: “Elke maand. Ik run nog steeds mijn eigen boekhoudkantoor in Oevel. Elke maand ben ik tien dagen in België en dan staat Elke er alleen voor in de B&B. Helemaal losgekoppeld ben ik dus niet. De kinderen gaan ook nog jaarlijks op kamp met de Chiro van Oevel en nu en dan komen we over voor een weekendje met vrienden of familie.”

Jullie blijven vrienden en familieleden dus regelmatig zien?
Elke: “Ja, ik denk zo’n vijf keer per jaar. We krijgen ook regelmatig bezoek. Soms kort, voor een weekje, soms wat langer voor een hele maand. Omdat we elkaar minder zien, is het contact wel intenser geworden.”

Wat missen jullie het meest van België?
Elke: “Een goei frietje van de frituur!”

Culinair is Portugal geen hoogvlieger?
Elke: “Jawel, integendeel! De Portugese keuken is heel eerlijk en puur. Vooral de verse vis en de olijven zijn hier heer-lijk!”

MEER INFO
www.quinta-do-ourives.com

Meer lezen van Stijn van Osch

Meer Wereldreizigers

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.