Talent van eigen bodem

WEZZ: van prille gitaarliefde naar volwaardige coverband

Gepubliceerd: 30 mei 2024  |  Door: Rune Smets  |  Onderox editie: 242

OUD-TURNHOUT — In Oud-Turnhout vindt zanger en gitarist Wesley Meynendonckx (44) zijn thuis. Als oprichter van de coverband WEZZ belichaamt hij een diepgewortelde passie voor muziek. Zijn muzikale ervaringen, gedreven door liefde voor het vak en geïnspireerd door muzikale helden als Eric Clapton, maken van hem een vaste waarde binnen de Kempense muziekscene.

Wesley, is het terecht dat ik het podium je tweede thuis noem?
Wesley Meynendonckx: “Absoluut! Er heeft altijd al muziek door mijn aders gestroomd. Ik speel al sinds mijn dertiende gitaar en die microbe heb ik nog altijd te pakken. Muziek vormt de rode draad in mijn leven. Ik ben blij dat ik naast mijn vaste job als ‘Deskundige lokale economie en mobiliteit’ bij de gemeente Oud-Turnhout af en toe op een podium mag kruipen.”

Hoe is je liefde voor de gitaar ontstaan?
“Ik ben gestart met gitaar omdat, zoals veel jongeren, het me een toffe hobby leek en veel van mijn kameraden het ook deden. Zeker de broer van een goede vriend, die al langer gitaar speelde, was daarbij een grote inspiratie voor mij. Toen hij ‘Nothing Else Matters’ van Metallica speelde voor mij, was ik helemaal verkocht. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik verliefd ben geworden op de gitaar als instrument. Helaas is hij op veel te jonge leeftijd verongelukt met zijn brommer. Op dat moment heb ik mezelf voorgenomen dat ik pas ging stoppen met gitaar spelen als ik ‘Nothing Else Matters’ zo feilloos kon spelen als hij dat deed. Dat was mijn ode aan hem. Het oefenproces dat daar aan voorafging, heeft ervoor gezorgd dat mijn liefde voor de gitaar tot op heden nog steeds zo groot is.”

Wat heeft je geïnspireerd om te starten met WEZZ?
“Ik was op zoek naar een manier om mijn liefde voor muziek te kunnen delen met anderen. Ik ben daarom destijds gestart als gitarist in een klassieke coverband. Door de jaren heen heb ik gelukkig veel ervaring opgedaan en heb ik hard kunnen bouwen aan mijn muzikale carrière. De meeste mensen herkennen mij nu als ‘de man met de hoed’. Een accessoire dat mij als frontman typeert. WEZZ is een passieproject dat verdergekomen is uit de liefde voor muziek. Ik werk er al jaren met heel mijn hart aan. Muziek en optreden dienen voor mij als uitlaatklep.”

Ondanks het feit dat je al bezig was met WEZZ, heb je in 2012 deelgenomen aan The Voice Van Vlaanderen. Waarom heb je toen die sprong gewaagd?
“De meeste mensen nemen deel aan een talentenshow om in de schijnwerpers te komen of in de hoop er een verdere muziekcarrière uit te kunnen halen. Ik heb me voor The Voice ingeschreven met een compleet andere ‘mindset’. Ik was bij mijn deelname in 2012 al een hele tijd bezig met muziek en doelde dus niet per se op een nationale carrière. Het ging mij er toen voornamelijk om om van professionele zangers te horen dat ik als zanger sterk in mijn schoenen stond. Mijn deelname aan The Voice diende dus eerder als ‘bevestiging’ van mijn vaardigheden en kunnen als zanger.”

Je kiest ervoor om covers te brengen. Hoe beslis je welke nummers je zal spelen tijdens een optreden?
“Onze mix van nummers hangt af van een aantal factoren. Zo kiezen we in eerste instantie nummers die we zelf graag horen en spelen. Ik ben enorm grote fan van Eric Clapton. Ik zal dus altijd proberen één van zijn nummers in de ‘setlist’ op te nemen. Daarnaast letten we ook op welke muziek het goed doet in de hitlijsten. Zo is Nederlandstalige muziek de laatste jaren in opmars. We brengen dus steeds vaker nummers van artiesten als bijvoorbeeld Goldband of Like Me. We proberen er zo voor te zorgen dat we een goede mix hebben tussen moderne nummers en ware klassiekers. Daardoor brengen we een show die zowel jong als oud aanspreekt.”

Wat vind je zo bijzonder aan Eric Clapton?
“Ik herinner me heel goed dat ik als tiener naar een concert van hem keek op televisie. De manier waarop hij toen speelde en de spectaculaire gitaren die hij gebruikte, spraken me meteen aan. Het was liefde op het eerste gezicht. De eerste elektrische gitaar die ik ooit kocht, was ook een zwarte Stratocaster, net als die van hem. Toen niet veel later zijn album ‘MTV Unplugged’ uitkwam, was ik helemaal verkocht. Omdat mijn liefde voor Eric Clapton zo groot is, heb ik naast WEZZ nog een tributeband ter ere van hem: Claptonite. Daarbij zijn we uiteraard gebonden aan enkel zijn repertoire, maar aangezien hij mijn muzikale held is, heb ik daar alles behalve een probleem mee.” (lacht)

Welke muzikale waarden draagt je hoog in het vaandel?
“Authenticiteit is de eerste en ineens ook meest belangrijke eigenschap die mij en de band typeert. ‘What you see, is what you get’, is ons motto. Ik hou er niet van typetjes te spelen op een podium of in een rol te kruipen om een zo goed mogelijke imitatie van een artiest te brengen. We proberen de nummers ons altijd zo goed mogelijk ‘eigen’ te maken. Vaak doen we dat door het ritme of de manier van zingen lichtjes aan te passen. Daarnaast vind ik het sociale aspect van muziek enorm belangrijk. Muziek brengt mensen samen en kan zorgen voor verbintenis. In interactie gaan met het publiek is een essentieel onderdeel van onze concerten.”

Wat wil je met WEZZ overbrengen op het publiek?
“We hopen voornamelijk plezier uit te kunnen stralen. We geloven er sterk in dat als het publiek ziet dat wij plezier hebben op het podium, zich dat ook zal verderzetten onder hen. Ons doel is om bij elk optreden zoveel mogelijk ambiance te maken. Het is enorm fijn om onze passie voor muziek op onze eigen manier te kunnen delen met andere mensen.”

De zomeragenda ziet er al behoorlijk druk uit. Blijf je met je optredens vooral in de Kempen plakken? Of speel je ook shows verder daarbuiten?
“De Kempen is altijd al onze uitvalsbasis geweest. De band is hier ontstaan en kent dus ook zijn grootste ‘bekendheid’ in deze regio. Dat houdt ons wel niet tegen om ook verder weg optredens te doen. Het is altijd fijn om te weten dat onze optredens ook worden gesmaakt op andere plaatsen. Nog voor er sprake was van WEZZ, ging ik al vaak mee als gitarist van andere artiesten. Daardoor trad ik al op in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Door de jaren heen heb ik er immens fijne herinneringen aan overgehouden en ben ik zeer dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb.”

Hebben jullie een ritueel voor jullie optreden?
“Vaak komen we pas net voor ons optreden begint aan op de locatie. We hebben dus ook niet echt een pre-optreden ritueel. We vliegen er gewoon met heel veel plezier in en dan zien we wel hoe het loopt. Sterker nog: onze band repeteert voor een optreden niet eens. Elk bandlid heeft het zodanig druk met zijn fulltime job en gezin, dat door de week samenkomen er gewoon niet inzit. Gelukkig zijn we na al die jaren zodanig goed op elkaar ingespeeld dat repeteren geen noodzaak is. Bij nieuwe nummers neem ik op voorhand wel een demo op in mijn kleine muziekstudio bij mij thuis. Die stuur ik naar de bandleden zodat zij voor het optreden al eens kunnen luisteren naar ‘mijn’ versie van het nummer. Zo komt niemand voor verrassingen te staan op het podium.”

Wat zijn je doelen en ambities voor de toekomst?
“Als we kunnen blijven doorgaan zoals we nu bezig zijn, ben ik heel gelukkig. Vroeger droomde ik van een groter podium of een talrijker publiek. Maar als ik nu terugkijk naar waar we ooit begonnen zijn, zijn die dromen van enkele jaren zeker uitgekomen. Ik hoop dat we de komende jaren dus zoveel mogelijk kunnen blijven optreden en er telkens enorm veel plezier aan beleven. Dat is het voornaamste. Naast muziek brengt WEZZ me uiteraard ook kameraadschap. Ik ben heel dankbaar voor de band die ik heb met mijn bandleden. Mocht die wegvallen, zou er ook geen WEZZ meer zijn.” 

MEER INFO
www.wezz.info

Meer lezen van Rune Smets
Meer lezen over
muziek

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.