Talent van eigen bodem

Tom Lenaerts lanceert nieuw album met metalband Poseydon

Gepubliceerd: 29 september 2023  |  Door: Elsie Roymans  |  Onderox editie: 234

RETIE/DESSEL — Metalformatie Poseydon brengt in oktober een nieuw album uit. Een heuglijk moment voor frontman Tom Lenaerts (44), Desselaar met Retiese roots, en de rest van de band. “Graspop mag altijd bellen, maar kleine shows spelen is ook leuk.”

Tom, ben jij familie van jouw naamgenoot? En krijg je die vraag veel te horen?
Tom Lenaerts: (glimlacht) “Neen, ik ben geen familie. Toen hij veel op televisie kwam, kreeg ik die vraag vaker, maar nu valt het goed mee. Mensen vragen vaker of ik Peter Evrard ben, zeker toen hij Idool had gewonnen. Zelfs toen ik met mijn ouders in de Makro was, gebeurde het dat mensen mij aankeken en zelfs aanspraken. Enkele jaren geleden moest ik optreden in Herentals, Peter was er ook met zijn band 10 Rogue, toen heb ik wel de kans genomen om samen met hem op de foto te gaan en die foto aan mijn ouders te bezorgen, hilariteit alom.” (lacht)

Hoe ben je bij Poseydon begonnen? Heb je een auditie gedaan?
“De vorige frontman van Poseydon, Christoph Lamsens, is wegens gezondheidsredenen gestopt. Tijdens die periode is mijn vorige band, Our Hate, er na 8 jaar ook mee gestopt. Na het uitbrengen van onze mini-cd was er plots corona en tijdens die periode beseften we dat het tijd was om ons op andere zaken te concentreren. Toen we dat bekend hadden gemaakt kreeg ik een bericht van Alain de Block (oprichter en gitarist van Poseydon) met de vraag of ik het wilde proberen bij zijn band. Ik heb toen vier nummers ingestudeerd en een repetitie bijgewoond. Er waren 2 à 3 kandidaten maar uiteindelijk ben ik het geworden. Spijtig genoeg viel op dat moment alles volledig stil door corona, de tweede repetitie is pas 1,5 jaar later kunnen doorgaan maar nu repeteren we gelukkig wel regelmatig en brengen we binnenkort zelfs een nieuw album uit.”

Een album uitbrengen in het hedendaagse digitale tijdperk, hoe gaat dat in zijn werk?
“Wij hebben voor de drumopnames beroep gedaan op een opnamestudio en voor de zang ook. Gitaar en bas kan je van thuis uit doen en dat is dan ook zo opgenomen. Thuisopnames gaan tegenwoordig heel makkelijk, je kan je gitaar of bas inpluggen in je laptop of pc en met de juiste software komt dat op hetzelfde neer als opnames in een studio. Het is heel gebruiksvriendelijk want je kan opnemen wanneer je wil. Persoonlijk vind ik een andere omgeving makkelijker om op te nemen dan thuis. In totaal hebben we tien nummers opgenomen, twee per dag, op een heel relaxte manier, zonder stress.”

Zijn er trucjes die je gebruikt om je stem te sparen?
“Er zijn zangers die voor opnames of optredens een goede whisky drinken om hun stem op te warmen, maar dat is niet alles want je stembanden drogen uit. Ik drink zelf veel water de dag ervoor en de dag zelf. Jorn, de zanger van Fat Bastard, heeft mij als tip gegeven om cranberrysap te drinken, en dat werkt wel echt voor mijn stembanden. Daarnaast heb ik ook stemcoaching gevolgd bij Iris Goessens (ex-zangeres van Spoil Engine, nvdr.). Haar gouden tip is: rust. Zelf zorg ik er ook voor dat ik maximum één uur optreed, langer gaat niet en het is niet goed voor mijn stembanden.”

Je speelde vroeger bas maar nu ben je zanger, wat doe je het liefst?
(Denkt na) “Dat is een moeilijke keuze, vroeger heb ik nog bas gespeeld én gezongen, maar dat zou ik nooit meer doen. Het is één van de twee. Ik loop graag rond op een podium en als je bast, is dat moeilijker omdat je rekening moet houden met het microstatief. Het belangrijkste voor mezelf is dat ik mij amuseer en dat is nu als frontman zeker het geval.”

Naast repeteren voor optredens en het nieuwe album, wat komt er nog allemaal bij kijken om in een band te zitten?
“Sociale media zijn belangrijk, daar kan je niet rond. Maar het voordeel is dat je dat ook van thuis uit kan doen wanneer het past. Voor ons is het vinden van een distributiekanaal voor het album nu een must. We sturen veel mails rond om de band te promoten en verkopen horen er ook bij. De albumhoes voor ons nieuwe album is intussen ontworpen, de eerste mixen en mastering zijn binnen, het persen kan beginnen. Het ontwerpen van merchandise hoort er ook bij, zo hebben we recent ‘girlies’ uitgebracht omdat we veel vraag van dames kregen voor een T-shirt. Het is een uitdaging om het juiste aantal stuks te bepalen en de maten. Niet alleen voor de merchandise is dat zo, ook voor ons album.”

Heb je tips voor beginnende bands?
“In de eerste plaats: amuseer je! Of er nu 15 of 100 concertbezoekers zijn, dat zou niet mogen uitmaken, ga ervoor en maak er het beste van en kijk maar wat er allemaal van komt. En treed ook eens voor een goed doel op, dat geeft veel voldoening.”

Wat zou je nog willen bereiken?
“Als muzikant droom je natuurlijk van grote dingen, hier in België is spelen op Graspop Metal Meeting zeker een grote droom. Hoewel kleine shows spelen ook heel leuk is natuurlijk, maar moest ik volgende week telefoon krijgen, dan gaan we. Maar op dit moment is de release van ons album prioriteit, wij hopen dat het aanslaat bij het publiek en dat we nog veel kunnen optreden.”

MEER INFO
De albumrelease vindt plaats op 21 oktober 2023 in de Rockkelder in Balen.

Meer lezen van Elsie Roymans
Meer lezen over
muziek

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.