Talent van eigen bodem

Studio Vibe gaat laatste keer voluit op AZS

Gepubliceerd: 27 april 2023  |  Door: Tom Claessen  |  Onderox editie: 230

ARENDONK/LIER — “Wai zén van de Kempen en de Kempen is van os”, zingt Studio Vibe. Maar niets is voor altijd, zelfs Studio Vibe niet. Na 15 jaar ‘kaaihétten boenk’ zullen Benjey Van Beers en Victor van Meerten voor de laatste keer te zien zijn op openluchtfestival Arendonk Zingt en Swingt. “We kregen nog wel aanvragen om later dit jaar te draaien, maar het is goed geweest”, weet Victor. “We gaan toppen op de Stella Stage van AZS 2023 en afsluiten met een hoogtepunt.”

Jullie speelden de voorbije jaren op fuiven in heel wat Kempische gemeenten. Was dat het plan toen jullie 15 jaar geleden met Studio Vibe startten?
Benjey Van Beers: “Het plan? Er is eigenlijk nooit een plan geweest. Victor kent wel heel wat muziek, maar is eigenlijk niet zo handig met muziekinstallaties. En daar ben ik dan weer goed in. Op een vrijdagavond hadden we in jeugdhuis ’t Onkrooid eens samen wat fun gemaakt achter de draaitafel. En toen we voor een volgende fuif nog geen dj hadden, besloten we om dat nog maar eens te proberen. Zo is het eigenlijk begonnen.”
Victor van Meerten: “In ’t Onkrooid hing toen een lichtbak met het logo van Studio Brussel. Daarop hebben wij toen Brussel vervangen door de eerste twee letters van onze voornamen. Zo is Studio Vibe geboren. Maar misschien is het toch goed om aan te geven dat Studio Vibe meer is dan enkel Benjey en ik. Er staan nog heel wat mensen rondom ons. Zonder hun hulp zouden onze hits nooit in deze vorm tot stand zijn gekomen.”

En plots stonden jullie dan op alle Kempische podia?
Victor: “Zo snel is het ook niet gegaan. We werden opgepikt door de andere jeugdhuizen uit de buurt. Daar trokken we dan naartoe met een sportzak vol cd’s. Ik zocht de muziek uit en Benjey mixte die dan feilloos door elkaar. Met de 100ste verjaardag van Vrij Kermis hebben we ons eerste eigen nummertje en clip gemaakt: ‘Vrij Kermis’. Dat werd de eerste twee dagen zo vaak gedeeld dat ik dacht: ‘how jom, wa is da?’”
Benjey: “Maar de echte doorbraak is er gekomen met ons nummer ‘Arendonk’. Dat werd gedraaid op Victor’s trouwfeest en kwam in beeld als sfeermaker in het programma ‘Blind Getrouwd’. De clip ging na het programma heel hard en werd ondertussen meer dan 300.000 keer bekeken op YouTube. We kregen plots aanvragen om te gaan draaien tot in West-Vlaanderen. En een paar weken later kwam ‘De Kempen is van os’ uit. Dat nummer profiteerde mee van het succes van ‘Arendonk’. De KLJ van Beselare bij Ieper gebruikte het zelfs als muziek voor hun aftermovie.”

Zijn jullie dan eigenlijk niet meer entertainers dan dj’s?
Victor: “Nu zeker wel, maar dat is niet altijd zo geweest. In het begin stonden we echt als twee dj’s achter de draaitafel. Maar ik heb op een gegeven moment aangegeven dat ik dat draaien niet meer zag zitten.”
Benjey: “En dat is een goeie beslissing geweest. Sindsdien concentreer ik me op de muziek en zo kan Victor zorgen voor de interactie met het publiek. Die move heeft ervoor gezorgd dat het voor ons altijd leuk gebleven is.”
Victor: “Tegelijk hebben we ook het tempo van onze set opgedreven. We spelen nu sets van maximaal een uur, maar gaan in dat uur wel vollen bak.”

Zo’n uur met twee voluit gaan, vereist dat niet ongelooflijk veel voorbereiding en afspraken vooraf?
Benjey: “Nul voorbereiding! Alles wat je hoort is inspiratie van op het podium en de communicatie tussen ons beiden gebeurt ook on te spot. Enkel als ik een eigen nummer als ‘Arendonk’ ga spelen, geef ik Victor wel vooraf kort een seintje. Gewoon om te vermijden dat hij op dat moment net iets staat te drinken.”
Victor: “Maar ik begin na al die jaren Benjey’s trukendoos natuurlijk wel wat te kennen. Als hij een nummer speelt, kan ik wel vermoeden wat hij daar doorheen gaat mixen of welk nummer er kan volgen.”

Nu komt jullie laatste optreden eraan. Hebben jullie dan alles bereikt wat jullie met Studio Vibe wilden bereiken?
Victor: “Bwa, door het succes hebben we op een bepaald moment wel moeten professionaliseren omdat we merkten dat er toch net iets meer verwacht werd. Maar eigenlijk is fun maken voor ons altijd op de eerste plaats blijven staan. We hadden zeker niet wekelijks optredens, soms zelfs een hele maand niet omdat het niet goed uitkwam met onze agenda’s. Wat dat betreft had er zeker meer ingezeten. Maar was het dan leuker geweest? Ik denk het niet.”
Benjey: “Ik had bijvoorbeeld liever een weekend met drie optredens dan drie weekends na elkaar met één optreden. Als we zo een paar weken na elkaar geboekt waren, legde dat te veel druk en had ik er minder plezier in.”

29 april staan jullie nog in de Futur in Turnhout en dan is het jullie afscheid op Arendonk Zingt en Swingt. Moeten de fans daar nog iets speciaals verwachten?
Benjey: “’t Zal niets speciaal zijn. Gewoon een uur 100 procent Studio Vibe. Maar wel het dak eraf.”

En daarna wordt Studio Vibe gewoon een mooie herinnering?
Victor: “Ik denk eraan om een Studio Vibe-tattoo te laten zetten, maar ben nog niet helemaal zeker. Ik ben niet echt een tattoo-mens.”
Benjey: (kijkt verbaasd naar Victor). “Verrassend! Maar een goed idee. Ik doe zeker mee!”

MEER INFO
Arendonk Zingt en Swingt vindt plaats op 5 en 6 mei 2023. Naast Studio Vibe treden o.a. ook Regi Live, Samson en Marie, Laura Tesoro en Günther Neefs op. De toegang is gratis. Meer info: www.arendonkzingt.be.

Meer lezen van Tom Claessen
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
muziek

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.