Talent van eigen bodem

Dokter Bruno Ariens: We moeten onze nachtrust au sérieux nemen

Gepubliceerd: 25 maart 2020  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 198

HERENTHOUT - Tien jaar na ‘Slaap Zacht — een slaapgids voor kinderen’ levert Bruno Ariens (61) deze week ‘Meer Energie’ af, een boek dat in vier hoofdstukken komaf maakt met vermoeidheid. “Door beter te  slapen, gezonder te eten, meer te bewegen en minder te piekeren”, zegt de Herenthoutse huisarts. “Ik heb er een vier-in-één-boek van gemaakt.”

Hoewel ‘Meer Energie’ ook inzoomt op de noodzaak aan gezonde voeding, meer sporten en minder piekeren, blijft Bruno Ariens in de eerste plaats een slaapcoach. “Ik begeleid al dertig jaar mensen die streven naar een betere nachtrust”, vertelt hij. “Maar ondanks mijn eerste twee boeken, ‘Uitgeslapen Wakker Worden’ en ‘Slaap Zacht’, blijven mensen me vertellen dat zij of hun kinderen slecht slapen.”

Een slaapcoach inschakelen betekent zoveel als toegeven dat je een probleem hebt. Houdt dat mensen tegen?
Bruno Ariens: “Die indruk heb ik niet. Wel is het zo dat mensen soms te lang wachten om in te grijpen. Ze denken dat het zo wel zal overwaaien, wat vaak niet het geval is.”

Voor zij die nog twijfelen: wat moeten we ons bij zo’n coaching voorstellen?
“Om mensen te motiveren geef ik ze tijdens onze eerste ontmoeting vooral uitleg over de behandeling. Een beter inzicht in de mechanismen die zich afspelen is belangrijk om gefocust te blijven. Vaak is het probleem al na twee of drie sessies opgelost. Elke sessie duurt ongeveer een uur.”

De slaap is volgens jou ‘de spiegel van de dag’. Leg dat eens uit.
“Een actieve dag geeft meer kans op een goede nachtrust. Zo is tijdig ontwaken belangrijk voor een goed dag- en nachtritme. Veel stress overdag leidt ’s nachts tot onrust. Een rustig ochtendritueel en de dag op een aangenaam tempo beginnen, is alvast een goede start.”

Jouw tips lijken niet onoverkomelijk. Toch is slecht slapen een veelgehoorde klacht. Wat houdt ons zo massaal uit onze slaap?
“Dikwijls zijn het piekergedachten of andere stressfactoren. Die zorgen gaandeweg voor een vicieuze cirkel, waarbij mensen angst krijgen om te gaan slapen. In hun gedachten wordt de slaapkamer de plaats waar ze ’s nachts wakker liggen. Gisteren passeerde iemand die al zes jaar slecht slaapt. Voor de televisie voelt ze zich naar eigen zeggen doodmoe, maar eenmaal in bed is ze weer wakker. Dat heet conditionering.”

Afhankelijk van de bron die je raadpleegt, hebben we elke nacht acht uur slaap nodig. Klopt dat?
“Aangeraden wordt om inderdaad zeven tot acht uur te slapen. Weet je wat het probleem is? Veel mensen onderschatten de noodzaak aan een goede slaap en stemmen daar hun avondgedrag nauwelijks op af. Nog even wat televisie kijken, nog even wat op de smartphone tokkelen. Nadien willen ze meteen gaan slapen. Dat lukt natuurlijk niet.”

Van collega’s moet je het hebben: zowat elke arts uit de Vier-serie Topdokters bluft met het lage aantal uren slaap dat hij of zij nodig heeft.
“Dat is natuurlijk een foute boodschap. Als je een korte nacht hebt, kan je nog altijd functi- oneren, maar daar mag je geen gewoonte van maken.”

Hoe doe jij het overigens zelf in de slaapkamer?
“Ik slaap ongelooflijk goed. Ik heb daar nooit problemen mee gehad.”

 EYEOPENER

Zorgen voor een beter welzijn lijkt de rode draad in jouw verhaal. Is dat een missie geworden?
“Zo kan je het stellen. Ik heb algemene geneeskunde gestudeerd, maar een jaar na het behalen van mijn diploma voelde ik al dat medicatie vaak niet voldoende is. Ik ben toen begonnen met een cursus hypnotherapie, om andere invalshoeken te leren kennen. Mijn slaaptherapie is daar een gevolg van. Ik maakte toen al gebruik van autosuggestieoefeningen en doe dat vandaag nog altijd.”

 Die oefeningen staan achteraan in het boek of kunnen gedownload worden. Wat een verschil met vroeger.
(lacht) “Lang geleden sprak ik ze zelf nog in op klassieke cassettes. Dat was een tijdrovende bezigheid. Geloof het of niet, maar ik ontmoet wel eens mensen die de oude cassettes nog altijd gebruiken.”

‘Meer Energie’ opent met tips voor een be- tere slaap, maar staat ook stil bij andere hete hangijzers. Welke zijn dat?
“Piekeren, beweging en gezonde voeding. Alle drie zijn ze verantwoordelijk voor onze energiebalans. Het zou helpen als we ons daar meer bewust van zouden zijn. Het boek biedt wetenschappelijk onderbouwde handvaten om meer energie te krijgen.”

Het hoofdstuk rond beweging is een eyeopener. Producenten van antidepressiva zullen het niet graag lezen.
“Toch is het nuttig om te weten dat veel bewegen beschouwd kan worden als een natuurlijk antidepressivum. Tijdens het sporten maakt een mens serotonine, adrenaline en dopamine aan, stoffen die neerslachtigheid en een depressief gevoel tegenwerken. Meer bewegen zorgt er ook voor dat er nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Vroeger dachten we dat dat onmogelijk was, maar nu staat vast dat het wél kan. Andere cellen worden dan weer groter door te bewegen, wat ervoor zorgt dat we makkelijker beslissingen kunnen nemen. Daarvoor alleen al zou je toch meer gaan sporten.”

‘Meer Energie’ is jouw derde boek. Voelt het nog altijd aan als de geboorte van een baby?
“Sowieso blijft het een vreugdevol moment. Ik ben trots op het resultaat. Uiteindelijk is het de bekroning van twee jaar intens opzoek- en schrijfwerk. Ik verwacht ook veel van dit boek, al zeg ik het zelf.”

BLOGS

Als auteur breng jij al die theorieën zelf in de praktijk, lees ik op één van jouw blogs. Daar komt — zo lezen we — ook mindfulness bij kijken. Hoe kan dat laatste ons helpen?
“Bij mindfulness draait alles rond leven in het nu. Een tijd geleden heb ik zelf ondervonden hoe krachtig dat kan zijn. Ik was met mijn wagen op weg naar het marktplein. Tijdens die rit genoot ik van mooie pianomuziek. In het centrum stond een lange file. Ik was gehaast en dus kon het niet snel genoeg gaan. Op dat moment besefte ik dat je gelukkig moet kunnen zijn in het nu. Door mijn aandacht niet langer op het verkeer te vestigen, maar op de muziek, ging er een golf van ontspanning en geluk door mij heen. Ik had er nog uren kunnen staan, wat uiteraard niet de bedoeling was.”

Van iemand die via zijn boeken gezondheidstips geeft, verwacht je het goede voorbeeld. In welke mate lukt jou dat?
“Ik ben op de goede weg, denk ik. Tweemaal per week ga ik naar het zwembad en verder probeer ik regelmatig te gaan wandelen. Gaan we met vakantie, dan trekken we niet naar een of ander strand, maar gaan we stappen in de bergen. Dikwijls combineren we dat alles met een fiets- en stapvakantie in de buurt van Bretagne.”

‘Wat voeding betreft kan een minder gezonde uitspatting nu en dan geen kwaad’, beweert ‘Mijn Energie’. Durft u zelf wel eens zondigen?
“Absoluut. Ik eet gezond, maar net zo graag lekker en uitgebreid. Die twee kunnen perfect hand in hand gaan. Ik kan ook genieten van een glas wijn of champagne. Ook dat moet kunnen. Maakt dat van mij een levensgenieter? Ik denk het wel.”

MEER INFO
‘Meer Energie’ (Uitgeverij Lannoo, 19,99 euro) is vanaf nu verkrijgbaar.
www.meer-energie.com

 

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
literatuurboekslapen

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.