Talent van eigen bodem

Daalman en Isabelle A: twee stemmen, één ziel

Gepubliceerd: 26 augustus 2020  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 201

LAAKDAL/WESTERLO/GENT — Een Kempense ondernemer en een doorwinterde zangeres met roots in Gent. Wie of wat op de wereld zou die twee kunnen samenbrengen? “Muziek”, zegt Davy Macquoi (43) die naast het ondernemerschap ook als singer-songwriter en studiogitarist Daalman door het leven gaat. “Liefde, zeker”, vult Isabelle A (45) aan. Wat de twee voor het eerst  samenbracht, waren hun stemmen voor het liedje ‘Jij’. Daar kon zelfs een virus geen noot tussen krijgen.

Voor een gesprek over ervaring in de showbizz, nieuwe liedjes, Parijs en een prille liefde spreken we met Davy en Isabelle af in Westerlo, in de buurt van het kasteel van gravin Jeanne De Merode. En ja, het is niet anders. We hebben het ook over de moeilijke tijden waar de muziek- en theaterwereld nu doorheen gaat. Maar beginnen doen we bij Davy, die geboren en getogen is in Vorst-Laakdal.

Davy, in het dagelijkse leven ben je een succesvolle ondernemer in de bouw- en vastgoedsector. Hoe komt zo iemand uit bij Nederlandstalige muziek?

Davy Macquoi: “Ik ben nog altijd een gedreven ondernemer maar muziek is mijn grootste passie. Zoiets begint meestal met enkele vrienden die ’s avonds na hun werk samen Engelstalige rockmuziek maken. Wat gitaren, drums… een pintje erbij. Daarnaast ben ik studiogitarist en songwriter voor enkele bekende artiesten. Ik schrijf ook liedjes voor mezelf en daarin voel ik het Nederlandstalige repertoire toch beter aan. De eerste nummers die ik met een producer opnam, braken geen potten. De EP ‘Onder de Radar’ in 2017 lukte al beter. De voorbije jaren bracht ik vooral singles uit met als bekendste liedjes ‘Geen Nacht Alleen’, ‘Vleugels’ en natuurlijk ook ‘Jij’, samen met Isabelle. Intussen kan je online zo’n vijftien liedjes van mij beluisteren. Voor het duetnummer ‘Jij’, dat ik in de zomer van 2019 schreef, zocht ik een zangeres. Ik was al langer fan van Isabelle A. Ze heeft een fantastische stem met een melancholisch timbre dat ik ook in mijn liedjes leg. Dus stuurde ik haar via Instagram een demo. Ze antwoordde vrijwel onmiddellijk, al had ze waarschijnlijk nog nooit van mij gehoord.”

Isabelle, wat dacht je toen je die demo van Davy hoorde?

Isabelle Adam: “Dat ik nog nooit van Daalman gehoord had, klopt niet hoor. Zijn single ‘Geen nacht alleen’ ontdekte ik twee jaar geleden al op de sociale media. ‘Waar komt dié gast vandaan?’ vroeg ik me meteen af. Ik heb toen wat rondgevraagd bij mijn team en een bevriend producer bleek met hem samen te werken en vond zijn liedjes echt goed. Dus moest ik niet lang nadenken toen de vraag van Davy op Instagram kwam. Enkele weken later zaten we samen in de studio.”

Iedereen kent jou van ‘Hé, lekker Beest’ en ‘Blank of Zwart’ maar je deed natuurlijk veel meer op verschillende terreinen. Wat is de rode draad in het parcours dat je al hebt afgelegd?

Isabelle: “Mmm, geen gemakkelijke vraag. Ik was een kindsterretje en ben opgegroeid in de showbizzwereld. Toen ik elf was, werd ik voor ‘TV Tamtam’ van de toenmalige BRTN geselecteerd om te presenteren en rolletjes te spelen. Ik heb van de zender een volledige opleiding gekregen. Zingen was toen nog niet aan de orde. Tot me gevraagd werd om de generieksong van het programma in te zingen. Mijn interesse is dus heel breed maar ik denk dat ik als zangeres écht mijn draai gevonden heb toen ik in 2017 ‘Liefde voor Muziek’ kon meemaken. Daar heb ik kunnen laten zien wat ik kan. Onder andere in andere talen zingen en daar schrokken de meesten wel van. Als je Nederlandstalige liedjes zingt, word je immers snel in een hokje geduwd: die zal waarschijnlijk niks anders kunnen. Momenteel treed ik op met ‘Les Copines’, een meidengroep waarmee we zowel naar bedrijfs- en huwelijksfeesten als naar festivals trekken. En vorig jaar kwam de cd ‘Sjokola’ uit, wat weer iets van mezelf was. Maar om op je vraag terug te komen: ik denk dat verscheidenheid wel een rode draad kan zijn in mijn carrière.”

Daar is inmiddels het duo Daalman & Isabelle A bijgekomen. Hoe inspireren jullie elkaar?

Davy: “Ik heb Isabelle voor ‘Jij’ gevraagd omwille van haar stem. De manier waarop zij haar liedjes brengt, is gewoon enorm mooi in mijn beleving en past ook goed bij het melancholische dat in mijn werk zit. We hebben ook al enkele songs samen geschreven. Maar we hebben natuurlijk elk een andere achtergrond. Ik ben in de eerste plaats ondernemer, ik leef niet van de muziek, muziek is voor mij een passie waar ik met veel goesting voluit voor ga. Voor Isabelle is het een passie én een broodwinning, Zij heeft ook veel meer ervaring en om een nieuw nummer te zingen, krijg ik dus goeie tips uit eerste hand. Het is leuk om samen dingen te delen.”

Isabelle: “Oh, maar ik leer ook veel van jou!  Ik zou willen dat ik het zelf kon, dat ondernemen en zo. Hoewel ik de vastgoedbranche niet echt ken, neem ik veel dingen op door goed te luisteren. Zelf heb ik nooit anders geweten dan muziek.”

Jullie maakten de clip voor ‘Jij’ in Parijs, of all places! De liefde spat van het scherm. Is daar die andere vonk ontstaan?

Davy: (lacht) “We hebben voor die clip allebei heel goed geacteerd maar het klopt wel dat we ook op privévlak de klik toen al voelden. Mensen die ons verhaal nu horen, zeggen snel: ‘ah ja, in Parijs natuurlijk.’ Maar we zijn toch iets later pas een koppel geworden. In de week voor de lockdown nota bene.”

Hoe waren de reacties van de fans?

Isabelle: “Heel positief. We hebben veel leuke reacties gekregen. Zeker mijn vrouwelijke fans vinden het goed nieuws. Ik heb voor ik Davy leerde kennen een mindere periode gehad zodat de foto’s die ik op Facebook postte niet zo vrolijk oogden. De fans zijn oprecht blij dat ze mij weer gelukkig zien.”

Davy: “Door de corona-maatregelen hebben we nog niet veel optredens en rode lopers gehad waardoor we weinig contact hadden met onze fans en collega’s. Maar intussen weet iedereen wel dat Isabelle en ik een koppel zijn. We posten ook wel eens wat leuke foto’s van ons samen want sociale media is voor artiesten niet meer weg te denken. Het is een deel van de job. Facebook en Instagram zijn vandaag onze vitrines. Het is als beginnend artiest erg moeilijk om in dit wereldje voet aan de grond te krijgen.”

Had jij datzelfde gevoel in de beginjaren van Isabelle A?

Isabelle: “Zeker, je moet jezelf altijd opnieuw bewijzen. En als je dan met een Nederlandstalig nummer naar de radiozenders stapt, dan is het vaak: we zullen wel zien. Dat is niet altijd even leuk en best vermoeiend. Ik ben blij dat de meesten mij kennen en ik word goed gedraaid op Radio 2. Ik mag niet klagen. Maar wat Davy zegt, geldt voor de meeste beginnende artiesten. Je hebt veel energie en ook centen in dat liedje gestopt en je bent enthousiast met het team waarmee je samenwerkt. Dan wil je dat je liedje op de radio te horen is. Als dat niet lukt, is een hele ploeg teleurgesteld.”

De muzieksector zit nu wel in erg zwaar weer. Hoe hard is de lockdown aangekomen?

Davy: “Eigenlijk heb ik het niet zo graag over politiek, het is voor niemand gemakkelijk om in deze crisis de juiste beslissingen te nemen. Maar de cultuursector is echt wel over het hoofd gezien. Dat heeft niet alleen gevolgen voor ons als muzikanten maar voor de hele entourage. Denk aan podiumbouwers, PA-mensen, make-up artiesten, stylisten,… Dat zijn duizenden mensen die al maanden zonder werk of inko- men zitten. Terwijl vliegtuigen volgepakt met vakantiegangers wel mogen vertrekken. Ik heb respect voor die maatschappijen want ze staan onder enorme druk maar als je hén steunt, doe dan ook iets voor de cultuursector. Bovendien zijn de mensen die ons met de tweede golf opnieuw over het hoofd zien, dezelfde die op de achtergrond de radio hebben aanstaan en naar onze muziek luisteren.”

Isabelle, als gevestigde zangeres moet de corona-crisis voor jou nog harder aankomen? Zie je het nog wel zitten?

Isabelle: “Er zijn inderdaad al twijfels geweest of ik ermee door kan gaan. Er waren heel wat optredens gepland met ‘Les Copines’ en die zijn allemaal geannuleerd. Ook de solo-optredens vielen allemaal in het water. In september zou ik een project doen ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de sterfdatum van Bobbejaan Schoepen, samen met Guido Belcanto en Klaas Delrue van Yevgueni. Gaat dat door? Geen idee maar we leven op goede hoop. Davy en ik hadden ook een mooie set samengesteld waarmee we samen konden toeren. Eén optreden hebben we kunnen doen en er waren meteen positieve reacties en vragen om ons te boeken. Daar is helaas nog niks van kunnen doorgaan.”

Wat hebben jullie het meest gemist?

(in koor): “Fysiek contact met de muzikanten op het podium of in een studio. Dat is echt belangrijk om een goed nummer te kunnen maken.”

Davy: “Mijn zomersingle ‘Niemand’ is opgenomen zonder dat iemand uit zijn kot is gekomen. Iedereen speelde zijn partij thuis en via WhatsApp hielden we contact om de muziek te finaliseren. Dat gaat voor één of twee nummers maar praktisch is het niet.”

Isabelle: “‘Sjokola’ was gelukkig al klaar maar ik mis vooral het contact met de fans. Tijdens het eerste concertje met Davy stonden ze daar maar ik kon ze niet eens aanraken… En een selfie dicht bij elkaar zat er al helemaal niet in. Vroeger was het: hey, we zijn er weer. Nu is het: oei, dat en dat mag niet.”

Waar we het nog niet over gehad hebben: een Kempenaar en een Gentse, hoe is het leven samen?

Davy: “De taal is een wereld van verschil. Kempenaars slikken veel woorden voor de helft in. Op de weinige familiebijeenkomsten die we gehad hebben, zie ik Isabelle soms woord voor woord ontleden wat er gezegd wordt. En af en toe riskeert ze het om in het Kempens mee te praten, maar dat zien we dan met z’n allen als haar manier van humor. Het Gents is toch iets gemakkelijker te begrijpen.”

Isabelle: “Ik heb al op veel plekken gewoond, dus het echte Gents spreek ik niet meer. Alleen als ik mijn vriendinnen van vroeger zie, dan pik ik mijn moederdialect direct weer op. Ik ben nog altijd fier op Gent.”

Tot slot, jullie zullen ongetwijfeld nog samen van jullie laten horen. Zal dat yin en yang zijn of synergie: 1 + 1 = 3.

Davy: “Dat is moeilijk kiezen. Yin en Yang zijn toch vooral tegenpolen die complementair zijn en elkaar aanvullen. Ik denk dat het voor ons meer 1 + 1 = 3 zal zijn. Of liever nog: 5. Als je samen dingen doet, in teamverband als muzikanten of in een onderneming, dan merk je toch dat als je goed kan samenwerken, het resultaat soms zeer verbluffend is.”

Dat belooft voor de toekomst!

MEER INFO
www.isabellea.be
www.daalman.be.

Meer lezen van Suzanne Antonis
Foto's gemaakt door Astrid Steurs
Meer lezen over
muziekcultuur

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.