Talent van eigen bodem

Anita Evenepoel, een grote creatieve zoektocht naar soepele materialen

Gepubliceerd: 29 april 2021  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 208

TURNHOUT — Ontwerp en design: vrouwen zijn er fantastisch in maar te weinig mensen weten dat. Ook op Wikipedia worden ze zelden geportretteerd. AR-TUR, het Kempense centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap organiseert met Wiki Women Design op 27 mei 2021 een publieke schrijfdag waar alle Kempense vrouwen die in de designwereld iets betekenen, op de digitale kaart worden gezet. Onderox ging praten met campagneboegbeeld Anita Evenepoel, experimenteel textielontwerpster uit Turnhout.

We zochten Anita Evenepoel (76) op in haar werkatelier bij het kunstencentrum De Veerman in Antwerpen. Haar respectabele leeftijd is geen obstakel om te blijven experimenteren met textiel. Vol vuur laat ze één van haar laatste ontwerpen zien: een jurkje dat een foto is van haar klerenkast. “Daarvoor heb ik in een bedrijf dat stoffen maakt voor lingerie met een laserprinter een jerseystof laten bedrukken. Aan de ene kant moest de zomercollectie komen, de andere kant laat de wintergarderobe zien. Het was belangrijk om de twee kanten bedrukt te hebben want ik vond het contrast tussen een bedrukte en witte zijde te groot. Door de elasticiteit van de stof was het aartsmoeilijk om dat voor 100 % juist te hebben. Maar dat zijn nu net de uitdagingen die experimenteren interessant maken. Mijn creatief leven is één grote zoektocht naar soepele materialen en wat ik daarmee kan aanvangen.”

EEN LATE START
Anita was de 38 al voorbij toen ze met een juwelencollectie in rubber werd opgepikt door Design Vlaanderen. Anita: “Door toeval zocht ik met een Italiaanse journaliste naar bijzondere juwelen maar we vonden niets vernieuwends. Dus begon ik maar zelf aan een collectie die toen nog ongezien was. De juwelen kwamen via Design Vlaanderen terecht in de Galerie RA in Amsterdam. “Dat is echt de poort op de wereld geweest. De ene internationale tentoonstelling volgde na de andere. Het was iets nieuws, extravagant ook want zo ben ik wel. In Turnhout, waar ik door mijn huwelijk met architect Lou Jansen vanuit het Brusselse was komen wonen, was het cultuurmaker Eric Antonis die in de Warande actief was, die mij oppikte. Hij heeft echt wel vernieuwing gebracht en verstond de kunst om de kwaliteiten te zien die mensen in zich hebben. Er is zoveel talent in de Kempen maar het blijft er niet. Vandaag is het overal armoe troef. Ik geef nog les op de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en stel vast dat jongeren veel minder experimenteren dan in de jaren tachtig. Even was er een lichtpuntje, toen de Amerikaanse zangeres Lady Gaga op het toneel verscheen. ‘Kijk naar haar!’ zei ik dan.”

HET GEVECHT MET DE TAARTJESVORM
Inderdaad, niet alles lukt, ook niet bij een doorwinterde ontwerpster. Anita: “Ik heb drie jaar gezocht naar hoe ik stoffen kon vervormen. Het idee kwam er toen ik eens een stoffenfabriek bezocht die jerseys maakte voor bh’s. De ronde vorm ontstaat zonder dat er enige naad aan te pas komt. Dat vond ik fantastisch maar de bolvorm die ze voor de vervorming gebruikten, was voor mij niet echt bruikbaar. De machine waarmee ze dat maakten, was bovendien veel te duur. Als ik experimenteer, zoek ik altijd naar de meest eenvoudige oplossing. Ik heb toen alle mogelijke taartjes- en cakevormen gekocht. Ondertussen had ik al geleerd dat je stoffen kan vervormen door ze exact één minuut net iets onder de smelttemperatuur te verwarmen. Maar geen enkele oven of ander apparaat houdt zijn temperatuur zo lang constant. Ik heb alle universiteiten afgelopen om een oplossing te vinden. Soms lukte het, soms niet. Maar als ik in een kledingstuk een rij cakevormen wilde zetten en er mislukte er eentje van, moest ik alles weer weggooien. Is dat erg? Ik probeerde gewoon weer iets anders.”

EXPERIMENTEREN MET TECHNIEKEN
Voor Anita is textiel alles wat soepel valt. Dat gaat van schuim en rubber tot geweven, gebreide en non-woven stoffen. Anita: “Uit alle vlakke materialen kan je iets maken maar je kan niet alles met naald en draad bij elkaar brengen. Daarom bezocht ik ook regelmatig de technische textielbeurs in Duitsland. Daar zag ik de nieuwe ontwikkelingen in machines zoals lasercutters en snijmachines. Ik leerde er ook over de ultrasoon techniek met een machine die eruitziet als een naaimachine en waarmee je textiel zonder rafels kan snijden. De randen worden door het trillende mes dichtgesmolten. Ik mocht de machine uitproberen in de garage van een fabrikant in Waregem want ik wilde er boogjes mee kunnen snijden. Wat weer te moeilijk was. In materialen vind ik natuurlijke stoffen zoals katoen en zijde te beperkt. Synthetische stoffen bieden zoveel meer mogelijkheden. Kijk maar eens naar de sportuitrusting van atleten. Ook in recyclage staan synthetische stoffen ver vooruit. Als je ze goed sorteert, kunnen ze gesmolten worden tot nieuwe vezels.”

ONTWERPEN VOOR THEATER
Wat Anita maakt, is niet alleen voor de klerenkast of het juwelendoosje. Ze ontwerpt eveneens sculpturen in textiel. Ook voor theatervoorstellingen en dansproducties ontwierp ze al de outfits van de artiesten. Anita: “Vooral in Amerika hechten ze veel belang aan theaterkostuums. Daar bestaat dansend en beeldend theater nog wel. Bij ons draait het meer om tekst en intellectualiteit. Een mooi project dat ik hier kon doen, was met Scala toen ze een concert gaven met heavy metal-muziek. Dan moest ik het fragiele van een meisjeskoor zien te combineren met het ruige van de muziek. Het zijn eenvoudige zwarte jurkjes geworden met accessoires in plastic dat in de medische sector gebruikt wordt om braces te maken. Dat is fantastisch materiaal. Als je het in een warmwaterbad van 70°C legt, kan je het bijna eindeloos uitrekken maar je hebt maar een minuut de tijd om je vorm te maken. Lukt het niet, dan begin je gewoon opnieuw. Of dat comfortabel is voor de artiest? Geen idee, maar het is wel mooi om naar te kijken. Voor iemand die ontwerpt, is schoonheid toch de essentie.”

Meer lezen van Suzanne Antonis
Meer lezen over
kunstmode

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.