Opvallende bezigheden

Stef De Vries: van lijstje tot foto

Gepubliceerd: 29 april 2021  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 208

GEEL/LILLE — Foto’s maken, voor Stef De Vries (57) is dat niet met een fototoestel over de schouder de wereld afwandelen, op zoek naar dat éne ultieme beeld. Voor hij de lens in stelling brengt, heeft hij in zijn hoofd al een lange weg afgelegd. Stef: “Ik sleep permanent een lijst mee met ideeën voor mooie beelden en wat ik daar allemaal voor nodig heb. In mijn hoofd is het nooit helemaal stil. Pas als een compositie echt klopt, haal ik mijn fototoestel boven.”

Elke maand zoekt journaliste Suzanne in deze rubriek een Kempense kunstenaar op. Deze maand: Stef De Vries

Van opleiding is Stef graficus, een studie fotografie aan Sint-Lucas kwam erbij uit interesse. Hij is nog van de generatie die het vak leerde in een donkere kamer, met filmrolletjes, ontwikkelingsbaden en een vergrotingsapparaat dat toen nog erg duur was. Stef: “Intussen ben ik mee in de digitale wereld gestapt maar als het gaat over het aantal foto’s maken van een setting, dan blijft die reflex uit het analoge tijdperk toch overeind: ik druk pas af als ik iets echt de moeite waard vind. Ik koester ook het zwart-wit. Voor het soort foto’s dat ik maak, is kleur niet altijd een meerwaarde. Het digitale werk heeft dan weer als voordeel dat je onmiddellijk een resultaat ziet en je de compositie of belichting kan bijsturen.”

DE COMPOSITIE MOET KLOPPEN
Voor Stef ligt de focus op schoonheid en hij kiest zijn onderwerpen zorgvuldig. Stef: “Ik kom vaak uit bij vrouwelijke modellen. Ze zijn – en ik verontschuldig me al bij voorbaat – veel gracieuzer en eleganter dan mannen. Heb je al eens een man mooi op een stoel zien zitten? Vrouwen hebben dat van nature. Maar daarmee is de setting niet compleet. Je zal regelmatig tule, pels of een vilten hoed in mijn foto’s zien. Die texturen voegen iets toe aan het beeld en uiteraard speelt ook de belichting een cruciale rol. Is die niet goed? Dan begin ik opnieuw. Gelukkig weten mijn modellen al dat ze geduld moeten hebben. Af en toe stop ik in een foto een aardigheidje, zoals bij ‘Femme Secrète’. Het model steunt op een stapel boeken die allemaal met de snijkant naar voor liggen. Van slechts één boek is de rug zichtbaar en zie je de titel. Een tweede favoriet onderwerp is dieren. Niet de schattige poes of het hondje van de buur in de straat, ik trek liever naar dierentuinen. Daar maak ik het mezelf moeilijk door met een Leica camera te werken. Het is een fantastisch toestel maar het heeft geen gigantische telelenzen. Ik moet dus zo dicht mogelijk bij het dier komen en dan wachten tot het iets interessants doet. Soms sta ik anderhalf uur voor de kooi van een leeuw vooraleer ik de eerste foto maak.”

HET EEUWIGE LIJSTJE
Elke foto vertelt iets maar moet toch vooral mooi zijn om naar te kijken. Ook Stef kan nog altijd blij worden als hij een mooi beeld ziet. Stef: “Dat gebeurt soms als ik naar een film of een programma op televisie kijk. In een praatprogramma kunnen mensen perfect in beeld gebracht worden, met de juiste kadrering en belichting. Elk beeld van de laatste dertig seconden zou een perfecte foto zijn. Zelf loop ik voortdurend rond met een lijstje. Zo heb ik een bepaald type auto in gedachten maar ik moet er de juiste straat nog bij zoeken waarin die auto moet rijden. Dat is iets dat me al jaren bezig houdt. Voor de foto die bij Gallery L.o.l.a. te zien is, heb ik voor mijn model gezocht naar een supergrote vrouwenonderbroek en bretellen. ‘Elegance is in the eye of the beholder’ is de titel. Het is mijn tegenantwoord voor de sexy jaretelles. Wel hoed ik me voor te veel maatschappijkritiek. Stel je voor dat er vijftig jaar later iemand mijn foto’s bekijkt en daaruit mijn visie over een bepaald onderwerp distilleert. Die kan na al die jaren veranderd zijn. Agressie en oorlog zal je niet vaak in mijn werk zien. Er zijn fotografen die daarin sterk werk leveren maar voor mij is het geen uitgangspunt. Ik wil niet bij elke foto een verhaal vertellen. Er mogen best dingen zijn die nergens over gaan en waarvan je enkel kan zeggen: het is mooi gemaakt.”

MEEGROEIEN MET STARTERS
Tot vandaag bleef het fotowerk van Stef De Vries grotendeels buiten beeld van de grote Kempen. De komst van Gallery L.o.L.a. in Geel bracht daar verandering in. Stef: “Ik had in december het interview met Gareth en Patricia in Onderox Magazine gelezen en ben op een middag met mijn portfolio naar hen toe gestapt. Ze waren meteen enthousiast om samen te werken. Ik hou wel van die directe aanpak. Natuurlijk is de galerij door de gezondheidscrisis waar we nog altijd inzitten, nog niet zo bekend maar dat vind ik net interessant. Zo kunnen we samen groeien in iets wat we graag doen.” 

MEER INFO
De kunstwerken van Stef De Vries kan je vinden in Gallery L.o.L.a. in Geel.

Meer lezen van Suzanne Antonis
Meer lezen over
de galerijkunstcultuur

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.