Opvallende bezigheden

Op de koffie bij de witte heks van Olmen

Gepubliceerd: 25 maart 2020  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 198

BALEN — Of het leven van onze reporter ‘uit balans’ is? Niet bepaald, maar wat gedaan voor zij die dat gevoel wél hebben? Enter gezondheidsbegeleidster Clara Baelen uit Balen, gespecialiseerd in energetische screenings op basis van een pendel en het Enneagram. Huh? Peter Briers ging op consultatie en liet in één adem ook zijn emotionele blokkades uitzuiveren.

Elke maand neemt onze reporter een atypische, spannende of relaxerende activiteit onder de loep. Kritisch, maar met een kwinkslag rapporteert hij zijn wedervaren. Deze maand: pendelen.
De vergelijking is vergezocht, maar toch: het  is met pendelen precies zoals met ‘Dallas’, de tv-serie uit de jaren tachtig. Iedereen vindt het boeiend, fascinerend zelfs en wil er meer over weten, maar als het onderwerp in het gezelschap van anderen ter sprake komt, haalt men massaal de neus op. Dallas werd weggezet als pulp, pendelen als een obscure bezigheid voor kwakzalvers of heksen. Mensen die niet helemaal sporen, zeg maar. En toch. Op Nederlandse en Belgische blogs getuigt nogal wat volk over de onvoorstelbare accuraatheid van pendelaars. “De pendel heeft mijn leven veranderd”, schrijft een vrouw op een site die kritisch inzoomt op de geloofwaardigheid van paramedische activiteiten. Ervan uitgaand dat enkel mensen met een onevenwicht in het leven langslopen bij een pendelaar, heb ik in die sector niets te zoeken, maar ik ben wel benieuwd. Op aangeven van een vriendin kom ik uit bij Clara Baelen, de motor achter het naar haar genoemde gezondheid- en welzijnscentrum in Balen.
Clara heeft een cv die kan tellen: van aromatherapie en shiatsu tot gembercompressen en borstelmassage. Als ze straks met pensioen gaat, zal enkel het pendelen nog overblijven. “Ik vind pendelen interessant, al heeft het mij wel een bijnaam opgeleverd: de witte heks van Olmen”, lacht ze. “Ik heb er geen probleem mee. Ik geloof in de kracht van pendelen en energetische screenings. In die mate zelfs dat ik van mijn woning een healinghuis wil maken voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren en weer in hun kracht willen komen.” 

ORAKELS VAN DELPHI
Vooraf wordt er enkel gebeld en gemaild, zonder fysiek contact. Als Clara mij vanop afstand uitpendelt — zoals dat heet — is dat louter op basis van oppervlakkige informatie. “Ik heb genoeg aan identiteitsgegevens”, verklaart ze. “Die volstaan om een betrouwbare connectie te maken. De pendel is in dit geval het communicatiemiddel, een tool om contact te maken met wat ik de ‘Oneindige Intelligentie’ noem. Die intelligentie beschikt over gegevens van iedereen die op aarde heeft geleefd of nog altijd leeft.” Een soort alomvattende bibliotheek, als het ware.
Als ik bij Clara langs ga, ligt het verslag van de energetische screening klaar. En wat blijkt? Ik ben met voorsprong de meest evenwichtige man die ze ooit in haar praktijk heeft ontmoet. “Meestal zie ik mensen die uit balans zijn en niet weten hoe ze dat euvel kunnen verhelpen. Jij bent helemaal wie je hoort te zijn. Compleet in evenwicht.” Mijn exen denken daar wellicht anders over, maar kijk: zo horen ze het ook eens van een ander. Wat volgt, is een acht pagina’s dikke bundel met details over wie ik ben: mijn essentie- en persoonlijkheidstype, de aanwezige dosis Yin en Yang, mijn aurakenmerken en mijn chakra’s. “Jouw screening is gebeurd aan de hand van het Enneagram, dat gebaseerd is op de verschillende persoonlijkheidstypen. Omdat er geen grote onevenwichten of uitdagingen zijn om op te focussen, wil ik je bewust maken hoe je volgens dat systeem in elkaar zit. Welke zijn jouw talenten en ambetantigheden? Of zoals de Orakels van Delphi het al lang geleden zeiden: ken jezelf en help jezelf om alle obstakels op te ruimen. ”Mijn argwaan verdwijnt als ik het verslag te lezen krijg. Met het essentie- en persoonlijkheidstype — die bepalen wie ik ben en hoe ik in het leven sta — zit Clara er pal op. Zelfs mijn intimi hebben me nog nooit zó nauwkeurig geanalyseerd. “Jij bent type 5, zowel wat de essentie als de persoonlijkheid betreft”, zegt ze vastberaden. “Type 5 staat voor de waarnemer en is introvert, leergierig, analytisch en inzichtelijk. Dat type verandert nooit. Jij zal jouw hele leven lang een type 5 blijven.” Binnen het Enneagram zitten ook variabelen, typeringen die wél kunnen wijzigen. “Er zijn negen niveaus waarop je kunt functioneren: drie gezonde, drie gemiddelde en drie onge- zonde niveaus. De meeste mensen zitten in het gemiddelde niveau, maar kunnen naar believen dalen of stijgen.”
“Jij scoort een I, die staat voor integratie, wat betekent dat jij nog volop aan het ontwikkelen bent. De 3 ernaast wijst op een gezond niveau. Intussen ben jij al doorgegroeid naar niveau 2, heb ik vanmorgen gemerkt. Niveau 1 is meestal weggelegd voor ‘verlichte personen’, die hun beperkingen getransformeerd hebben naar talenten. Denk maar aan Nelson Mandela, Moeder Teresa en Mahatma Gandhi. Daar ben jij nog niet, maar je bent volop aan het stijgen.” Het is dus enkel nog een kwestie van tijd. Ze zegt het niet, maar ik zie het haar denken.

VISIONAIR
Welk van de type 5-omschrijvingen het best bij mij passen, vraagt ze? Als ik twijfel, wordt de pendel erbij gehaald. Het ritueel start met iets wat lijkt op een mantra. “Kan mijn spirit contact maken met de spirit van Peter?” Ze trekt haar ogen tot streepjes, tot ze merkt dat ik bedenklijk in haar richting kijk. “Dit moet ik doen om toestemming te krijgen”, legt ze uit. “Krijg ik die niet, dan mag ik niet pendelen.” Ik ben bereid haar die toestemming te geven, maar zo werkt het kennelijk niet. De permissie moet van ‘Hierboven’ komen. “Enkel de allerhoogste kan die geven.” De pendel brengt klaarheid: ik ben eerder een filosoof dan een wijze. Uit de screening zal verder ook blijken dat mijn biologische leeftijd wordt geschat op 37. Het wordt almaar interessanter. In één adem komt nog een bijkomend talent bovendrijven: de kracht van het visionaire. Of ik mij daarin herken? Nou, geen klein beetje. Als ik thuis de was moet doen, wéét ik op voorhand dat mijn hemden er gekrompen zullen uitkomen. “Dat telt niet”, zegt Clara. Ze bedoelt het anders. “Ongetwijfeld heb je al gemerkt dat je ook andere zaken op voorhand aanvoelt. Het zijn dingen die tot jou komen, in een droom of een visioen. Dat kunnen zaken zijn uit jouw vorige levens, die vanuit het onderbewuste naar het bewuste doorstoten. Die informatie kan altijd van pas komen.”

BESCHERMENGELEN
Na de aura’s, de chakra’s — mijn zesde en zevende chakra draaien blijkbaar overuren — en mijn gezondheidskompas, volgen de verstoringen, al zijn die verwaarloosbaar. “Je hebt een min of meer verkeerde ademhaling”, weet Clara. “Een ademtherapie zou kunnen helpen. De emotionele overbelasting die er was, heb ik met de pendel uitgezuiverd.” In de slotfase van het verslag wordt het helemaal intrigerend. Ik ben een man met een missie, staat er te lezen, en goed op weg om mijn karma te vereffenen. “Karma heeft te maken met wie jij in jouw vorige leven bent geweest. Ongetwijfeld heb je zaken gedaan die niet oké waren. Alles wat je toen hebt mispeuterd, kan je in dit Aquariustijdperk — in dit leven, met andere woorden — oplossen. Je bent op dat vlak schitterend bezig. Probeer daar jezelf van te overtuigen. ‘Ik ben goed’, zeg het gerust wat vaker.” Straffer nog: ik zal er mijn credo van maken, tot spijt van wie het benijdt. En aan al diegenen die mij in mijn vorig leven als een klootzak hebben gekend: sorry voor alles.

 

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
onder de loeppendelen

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.