Opvallende bezigheden

Lander Miro Vandenborre gaat op zoek naar Aurora

Gepubliceerd: 29 juni 2023  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 232

KASTERLEE – In de kerstvakantie van 2021 beslist Lander Miro Vandenborre (19) om zijn gevoelens neer te schrijven. Hij worstelt op dat moment door persoonlijke ervaringen met thema’s als liefde, dood, vriendschap… Al snel merkt hij dat zijn gedachten en emoties al schrijvend meer structuur krijgen. En dat doet deugd. “Mensen zeggen wel eens dat ze dingen van zich af willen schrijven”, vertelt Lander Miro. “Maar in mijn geval schreef ik dingen naar me toe. En dat was zeer verhelderend.” Het resultaat is een spirituele roman waarin een jongeman, in de complexiteit van het leven, op zoek gaat naar geluk. Op zoek naar Aurora.

De examens zijn volop aan de gang. Maar ondanks zijn studies geneeskunde oogt Lander Miro opmerkelijk ontspannen. “Ik heb tijdens het schooljaar alles goed bijgehouden en sta er erg goed op. Vooral nog herhalen”, klinkt het vastberaden. Voldoende tijd dus om zijn relaas te doen en uit te leggen waarom hij als tiener besliste een roman te schrijven. “Hoewel ik nog vrij jong ben, heb ik al enkele persoonlijke zaken meegemaakt die me destijds serieus aan het denken hebben gezet. En in dat denken kreeg ik op een avond plots het idee om er een verhaal van te maken. Toen is het schrijven begonnen, nu ongeveer anderhalf jaar geleden. En dat hielp me echt. Ik kon bepaalde zaken beter plaatsen. Ik tekende een scenario uit en begon steeds meer in detail te schrijven. Dagen aan een stuk. Tot het verhaal enkele weken later helemaal klaar was.” ‘Op zoek naar Aurora’ is een erg persoonlijk verhaal geworden. Het hoofdpersonage heet ook niet toevallig Miro. “Mensen die dicht bij mij staan, gaan verschillende zaken herkennen. Maar tegelijkertijd ook weer niet. Zo laat ik in het midden wat enerzijds persoonlijk en echt gebeurd is en wat anderzijds pure fictie is. Het is aan de lezer om dat in te vullen.” Eén van de vragen is dan uiteraard wie Aurora is. En gaat het hoofdpersonage haar vinden? “Dat ga ik uiteraard niet verklappen”, lacht de jonge auteur. “Ik kan wel vertellen dat Aurora in de roman het meisje is waarop Miro verliefd wordt. Maar Aurora is ook de Romeinse godin van de dageraad en het ochtendlicht. Met die metafoor gaat het verhaal naar z’n einde.”

MEDITATIE
“Je afvragen waarom iets gebeurt en waarom het bij jou gebeurt en niet bij een ander, zijn voor mij steeds belangrijke vragen geweest. Maar nog belangrijker is de vraag wie deze waarom-vragen stelt.” Een existentiële vraag dus die ons richting het boeddhisme brengt. “Ik hoorde een eerste keer van het boeddhisme een viertal jaar geleden”, herinnert de jongeman uit Kasterlee zich. “Het was eigenlijk mijn toenmalige godsdienstleraar die mij ermee in contact bracht. Op dat moment was mijn moeder al gestart met meditatie en vroeg ze of het niets voor mij zou zijn. Ik was wel geprikkeld. Ik herinner mij nog goed dat ik die eerste keer meteen tintelingen in mijn hoofd voelde, een teken dat mijn hersenen zich ontspanden. Vanaf toen wou ik echt weten wat meditatie nog meer kan met een mens. Al was het maar uit nieuwsgierigheid.” Uitleggen wat meditatie precies is, is niet altijd eenvoudig, omdat het een merkwaardig proces is. “Voor mij is mediteren vooral de zoektocht om jezelf te relativeren, een middel om jezelf te overstijgen. En dat binnen de Eenheid. Dat mag je gerust met een hoofdletter schrijven. De betekenis van die Eenheid, ik noem het ook wel het Absolute of het Nirvana, wil ik via meditatie verder ontdekken. Dat doe ik nu elke ochtend een dertigtal minuten en ’s avonds nog eens drie kwartier. Absolute rust is dat voor mij en het geeft mij richting. Waarnaartoe? Geen idee.” (lacht)

PSYCHIATRIE
Die rust van meditatie straalt Lander Miro ook helemaal uit, ondanks de examens van zijn eerste jaar geneeskunde aan de KU Leuven. “Ik hou er wel van om nog steeds bij te leren. Dat wetenschappelijke trekt me enorm aan. Mijn eerste gedachte was om psychologie te studeren. Maar na overleg met mijn klastitularis besliste ik toch om geneeskunde te volgen. En daar heb ik nog geen spijt van. Op dit moment zou ik me willen specialiseren in de psychiatrie, om zo het menselijk brein nog beter te begrijpen. We zijn dus nog wel even bezig.” (lacht) Toch zit de jonge schrijver niet elk uur van de dag tussen de boeken. Integendeel. “Eigenlijk heb ik nooit echt graag gelezen. (glimlacht) Als ik nu lees, is het vooral non-fictie over filosofie en spiritualiteit. Sport en muziek, dat zijn mijn twee échte hobby’s. Ik speel tennis en ik ga vaak lopen. Daarnaast speel ik ook bugel en sinds kort piano. Maar meditatie mag je zeker mee op gelijke hoogte zetten.”

GELUKKIG ZIJN
En schrijven uiteraard. Want hoewel een tweede roman nog niet aan de orde is, blijft Lander Miro wel enthousiast schrijven. “Momenteel schrijf ik tal van losse brieven, wie weet vloeien ze ooit samen tot een nieuw boek. Ik stel wel vast dat de inhoud steeds meer filosofisch wordt. Maar dat is prima. Ik vind het vooral erg leuk dat ik dit verhaal alvast met vrienden en familie kan delen. Ze zeggen dat ze zichzelf eigenlijk wel vaak in het boek herkennen. Het levert hierover ook steeds leuke gesprekken op. Daar kan ik wel van genieten. Ik ben ook oprecht overtuigd dat het een boek voor iedereen is, niet enkel voor jongeren. Iedereen doorloopt wel eens van die momenten waarop je jezelf vele vragen stelt. En ‘Hoe kan ik gelukkig worden?’ is misschien wel de belangrijkste vraag. Het boek gaat daarop niet het antwoord geven maar gaat je hopelijk wel op weg helpen in je zoektocht ernaar.“ 

MEER INFO
‘Op zoek naar Aurora’ is uitgegeven bij Bloom. Het boek telt 240 pagina’s en kost 19,95 euro.

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
literatuur

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.