Opvallende bezigheden

Koen Van Nieuwenhuyze: pistolen maken in de gekste maten en vormen

Gepubliceerd: 27 mei 2020  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 199

GEEL — Hoe komt iemand van een onderdeel dat hij in pakweg een versleten soepmixer vindt tot een denkbeeldig wapen dat past in een mensenhand? In het atelier van Koen Van Nieuwenhuyze wordt die vraag met veertien creaties beantwoord. “En ik ben nog maar een half jaar met deze hobby bezig”, zegt de knutselaar. “Ideeën genoeg, schoonheid en inspiratie zitten overal.”

n het dagelijkse leven kan je Koen vinden in zijn broodjeszaak Quadratura in Geel. Maar eenmaal hij ’s avonds die deur achter zich dichttrekt, verdwijnt hij naar een kamer vol mysterie en denkbeeldige rook. Zo denken we toch als hij spreekt over zijn laatste ‘steampunk gun’.  “Er komt helemaal geen rook uit hoor”, stelt Koen. “De benamingen zijn afkomstig uit de cosplay wereld (gekostumeerde rollenspellen, nvdr.) en fantasy. Steampunk verwijst bv. naar het begin van de industrialisatie waarin stoomkracht belangrijk werd. Er is ook dieselpunk en atompunk dat gelinkt wordt aan de opkomst van kernenergie. Elke periode heeft een eigen stijl en die tracht ik met hun specifieke designkenmerken te verwerken. En uiteraard gebruik ik ook mijn eigen fantasie. Mijn interesse in space age design en futurisme begon niet met deze hobby want ik verzamel al dertig jaar oude blikken robots en ruimtespeelgoed.”

Een atelier vol inspiratie
Een mens zou het ervan op zijn heupen krijgen, bij de aanblik van printplaten, tandwieltjes en ventieltjes, tuitjes van een oliespuit en aandrijfkoppelingen. Om nog maar te zwijgen van de stapels complete toestellen waar je niets meer mee kan aanvangen. Niet voor Koen, hij ziet in alles de schoonheid van de vormgeving en het materiaal. “Ik vind veel toestellen op rommelmarkten, inboedelopkopers en kringwinkels. Als ik ermee thuis kom, haal ik ze onmiddellijk uit elkaar want ik wil meteen zien hoe de binnenkant eruit ziet. Er zitten vaak verrassende onderdelen in. Eenmaal ik een mooi stuk in handen heb, weet ik snel welk ander onderdeel er bij zou passen. Ik heb een sterk visueel geheugen en weet precies wat ik allemaal in huis heb. Gericht zoeken naar een bepaald stuk doe ik niet, dat heeft weinig zin. Wat in mijn handen komt, brengt me meestal op een nieuw idee. De werktuigen die ik nodig heb om te assembleren zijn redelijk standaard: een boormachine, slijpschijf, freesmachine,… Wanneer ik echt een technisch probleem heb, kan ik altijd terecht bij een vriend die gespecialiseerd is in metaalbewerking. Ik ben hem enorm dankbaar omdat hij voor mijn toch wel wat vreemde hobby tijd maakt.”

De schoonheid van een wapen
Dat de collectie van Koen naar oorlog ruikt, is een misvatting. “Het zijn denkbeeldige voorwerpen”, klinkt het. “Elk object krijgt de functie die de persoon die het in zijn of haar hand heeft eraan geeft. Dat maakt het net zo interessant omdat iedereen er een eigen werking voor mag verzinnen. De ene zet er de tijd mee stil, een ander kan er misschien iemand mee genezen. Voor mij is dit een vorm van kunst. De onderdelen die ik hergebruik zijn in een ver verleden ontworpen door productontwikkelaars, techniekers of ingenieurs. Ik breng hun ideeën van toen nu samen in een nieuw ontwerp. Het is alsof ik de regie mag voeren over een kunstcollectief waarbij de medekunstenaars nooit het resultaat zullen zien. Mijn creaties op grote schaal laten produceren, daar ben ik niet mee bezig. Het zou ook te moeilijk zijn want dan heb je al de technologie van 3D-printen of harsgieten nodig. Bovendien zijn de materialen heel divers.”

Het speelveld
Koen staat met zijn hobby niet alleen op de wereld. Maar om er nu met de kinderen oorlogje mee te spelen, zo ver komt het niet. “Natuurlijk nemen ze wel eens zo’n ‘gun’ vast maar meestal komt de verbeelding wat ze er allemaal mee kunnen doen vanzelf. Zelf ben ik op Facebook lid van enkele communities. Ik geniet vooral van het design dat daar passeert en zelf kan ik er mijn creaties op tonen. Want wanneer een werk klaar is, ben ik natuurlijk wel benieuwd wat anderen ervan vinden.  In zo’n community kom ik vooral mensen uit West-Europa, Rusland en Noord-Amerika tegen. Voorlopig hou ik de veertien stukken die ik gemaakt heb nog zelf. Het geeft me veel voldoening ernaar te kunnen kijken.”

Eindeloos creëren
Op de hobby van Koen staat geen maat of tijd want zolang hij ideeën heeft en de schoonheid van onderdelen blijft zien, zullen zijn handen jeuken om er iets nieuws mee te maken. “Het is meestal een wisselwerking tussen de twee. Soms heb ik al een vorm of opbouw in gedachten en wacht ik tot de juiste onderdelen op mijn pad komen, soms vind ik onderdelen die voorbestemd lijken om er iets mee te doen. Vaak is het ’s avonds laat als de ideeën komen. Dan probeer ik het nog snel in grote lijnen uit te werken zodat het nadien verder kan rijpen. Zo zit er al een grotere automaat in mijn hoofd, omdat ik onlangs een aantal elektromotoren van een ziekenhuisbed heb gevonden. Als ik van deze hobby één ding geleerd heb, dan is het dat schoonheid en inspiratie overal zitten. En iemand die dat wil zien, die zal het ook daadwerkelijk zien.”

Meer info
Volg de creaties van Koen op zijn Facebookpagina: My dieselpunk / steampunk atompunk art guns.

Meer lezen van Suzanne Antonis

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.