Opvallende bezigheden

Hans Maes serveert muziek op maat

Gepubliceerd: 25 februari 2021  |  Onderox editie: 206

OUD-TURNHOUT – Muziek is in coronatijden een mooie afleiding voor velen. Voor Hans Maes (44) is het al heel zijn leven zijn grote uitlaatklep. Wij nemen je mee doorheen zijn muzikaal parcours van cassette-samensteller tot muzieksommelier.

Wat is je vroegste muzikale herinnering?
Hans Maes: “Toen ik vijf jaar was, had ik een klein radiootje dat ik altijd onder m’n kussen stopte voor ik ging slapen. Ik was vroeger redelijk bang. Ik keek vaak onder mijn bed om te zien of er spinnen zaten. (lacht) Als ik dan naar het radiootje luisterde, kwam ik even in een andere wereld terecht. Ik beeldde me in dat ik een instrument bespeelde of zong in een band. Het wakkerde alleszins m’n fantasie aan en gaf me tegelijkertijd ook rust en bescherming.”

Op welke manier ging je voor het eerst zelf aan de slag met muziek?
“Als tiener maakte ik cassettebandjes via de radio. De commentaar knipte ik eruit. Zo kreeg ik een compilatie van goede nummers. Daarna wisselde ik die tapes uit met vrienden. Dat idee heb ik van mijn vader. Pa draaide zijn cassettes thuis maar ook in de auto als we op reis waren. Via hem leerde ik golden oldies kennen en appreciëren. Hij was een grote muzikale inspiratiebron voor mij. Bepaalde nummers katapulteren me nu nog steeds terug naar die fijne vakanties. Ik heb de bandjes gelukkig nog altijd. Later kwam de cd uit en deed ik hetzelfde. Die verzamel-cd’s deed ik wel eens cadeau. Voor de covers maakte ik een mooi ontwerpje. Ik denk dat hier het zaadje werd geplant voor mijn job als grafisch ontwerper.” (lacht)

Anno 2021 is het heel makkelijk om muziek te luisteren via streamingdiensten. Verkies je die digitale weg of grijp je graag terug naar old school manieren?
“Ze hebben allebei voordelen. Met de streamingplatformen is het heel makkelijk om nieuwe muziek te ontdekken of afspeellijsten te maken. Als je een plaat of cd koopt, moet je al fan zijn vooraleer je de aankoop doet. Voor mij blijft de magie van een plaat toch iets apart. Naar mijn gevoel klinkt het warmer, breder en dus echter. Het artwork op een platenhoes heeft ook duidelijk zijn charmes. Veel van mijn vrienden zijn net als ik vinyl-lovers en hebben een grote platencollectie. Het eerste wat ik doe als ik bij hen op bezoek ga, is een plaatje uitkiezen. Daarna kan de avond beginnen. (lacht) Je ziet dat er momenteel opnieuw veel platen worden verkocht, ook heruitgaves. Vinyl is zeker terug een trend.”

Je liefde voor muziek bracht je ook in enkele bands waarvan ‘Slipmates’ je vaste groep is. Jullie brengen roots-muziek. Hoe ben je in dat alternatief genre gerold?
“Toen ik zestien was, ging ik naar rockabilly band ‘The Granny’s Roosters’ kijken. Het lief van mijn zus was één van de bandleden. Toen ik de gitarist aan het werk zag, was ik compleet verkocht. De sfeer sprak me ook meteen aan. Daarna volgden veel rockabilly optredens. In de jaren ‘90 was dit echter nog een beperkte scene. Uit liefde voor dit genre heb ik met vier vrienden in 2002 ‘Slipmates’ opgericht. Er zitten ook invloeden van jazz, blues en country in onze muziek. In die zin heeft onze band een unieke sound. We speelden vaak op festivals en cafés in de buurt maar boekten ook successen in Italië, Spanje en Duitsland.”

Later begon je ook als dj te draaien op feesten en sinds kort ook op restaurant. Hoe kom je daarbij?
“Een bevriende chef-kok (Koen Janssens van Broosend Hof in Oud-Turnhout, nvdr.) vroeg vorige zomer of ik vinylplaten wou draaien voor zijn restaurantgasten op het terras. Dat leek een win-winsituatie. Het restaurant speelde vaak dezelfde deuntjes en ik kreeg de kans om rustige nummers te spelen. Niet de partymuziek die ik gewend was met mijn deejay-collectief ‘de Klankfabrik’. Ik creëerde een gezellige woonkamersetting met een vintage zetel van waaruit ik plaatjes draaide. Ongelooflijk, maar echt iedereen kwam me achteraf bedanken voor de fijne muziek. Die bleek duidelijk een meerwaarde. Muziek kan je eten letterlijk beter doen smaken, zo kwam ik op het idee om smaakmakende playlists te maken. Playlists aangepast aan de sfeer, kookstijl, locatie en doelpubliek van restaurants. Zo ontstond ‘Sfeeruniek’. In de lockdownperiode maak ik takeaway-playlists. Zo kan ik toch muziek blijven maken. Als de coronamaatregelen versoepelen, wil ik uiteraard ook af en toe terug als restaurant-dj aan de slag.”

Wat is je muzikale ambitie voor 2021?
“Ik wil me verder verdiepen in music pairing. Hopelijk kan ik gans Vlaanderen warm maken voor het concept. Stiekem wil ik de beste muzieksommelier worden. (lacht) Ik zou ook graag willen uitbreiden naar andere sectoren op termijn. Uiteraard hoop ik ook vlug terug te kunnen repeteren, optreden en veel achter de draaitafel te staan. Muziek is een passie die niet weggaat. Ik wil ze vooral blijven delen.”

MEER INFO
www.sfeeruniek.be

Tekst: Caroline Broeckx

Meer lezen over
muziekculinair

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.