Opvallende bezigheden

Axel Goossens: dieren van papier

Gepubliceerd: 27 mei 2021  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 209

GROBBENDONK/GEEL — In de wondere wereld van Axel Goossens (34) krijgen dieren het eeuwige leven. De kunstenaar verbindt eeuwenoude natuur moeiteloos met de moderne technieken van multimedia en grafische vormgeving. Axel: “Dieren sterven niet, ze blijven aanwezig in alles wat ons als mens omringt. Want hoe denk je dat een vliegtuig kan vliegen zonder dat de aerodynamica van een vogel is bestudeerd? De mens heeft altijd al naar de dieren gekeken.”

Elke maand zoekt journaliste Suzanne in deze rubriek een Kempense kunstenaar op. Deze maand: Axel Goossens

Met die honger naar kennis trok Axel als kind al door het landschap. Hij wilde weten hoe dieren fysiek functioneren maar evengoed raapte hij de vreemdste objecten op. Een uitgedroogd insect, fossielen, een mooie schelp,… uit alles viel wel wat te leren. Axel: “Mijn vader is valkenier, ik heb mijn kindertijd doorgebracht tussen de dieren. Je kan me ook vaak vinden in natuurhistorische musea. Ik kan uren kijken naar het skelet van een uitgestorven dinosaurus of mammoet. Ik neem er foto’s van maar liever nog zou ik het skelet mee naar huis nemen. Van opleiding ben ik grafisch vormgever, illustrator en ‘multimedia-er’. Het stond in steen gebeiteld dat ik al die vaardigheden ooit zou loslaten op wat de natuur ons geeft.”

IN OMGEKEERDE RICHTING
Mijn afstudeerproject in de bacheloropleiding van de Academie in Antwerpen was een sculptuur van de kop van een kat. Axel: “Het uitpuren van media is technisch: je denkt in websites, video’s of digitale hoogstandjes en gaat daar dan creatief mee aan de slag. Maar een idee voor een kunstwerk begint toch altijd op papier. Als je dat idee dan in een ander medium uitwerkt, is het papier uit het hele systeem weer verdwenen. Ik draai dat om en begin met een digitale tekening die ik nadien opnieuw omzet naar papier. Ik gebruik een standaard 3D-programma voor de tekening en nadien maak ik er met een extra tool een platte versie van. Ik pikte die techniek op uit de cosplay-wereld waar ze zelf hun maskers maken. Je kan het een beetje vergelijken met een bouwpakket dat je in speelgoedwinkels vindt. Iedereen heeft wel eens zo’n ridderkasteel uitgeknipt, geplooid en met de flapjes in elkaar gekleefd. Alleen begin ik vanaf nul. Met eerst het correct tekenen van een dier op basis van foto’s of oude illustraties, waarna ik mijn eigen ideeën eraan toevoeg. Eenmaal de print gemaakt is, begint het knip-, plooi- en plakwerk. Dat is een precisiewerkje want als je ergens een millimeter te ver zit, kom je op een andere plek in de problemen. Is dat erg? Neen, het maakt je sculptuur net organisch. De kwaliteit van het papier is erg belangrijk. Minstens 200 gr/m² en zuurvrij, dat ook drukkers gebruiken. Ik experimenteer nu ook met andere materialen zoals hout, porselein en metaal, maar papier zal altijd ergens aanwezig zijn.”

DE WONDERE DIERENWERELD
Voor Axel heeft elk dier een verhaal. Zo maakte hij een papieren sculptuur van een dodo, één van de bekendste loopvogels die zijn uitgestorven. Axel: “De oude illustraties die ik van de dodo vond, kunnen nooit helemaal kloppen want ze zijn gemaakt door een zeevaarder die het dier had meegebracht omdat hij het speciaal vond. Onderweg op het schip had hij het dier waarschijnlijk vetgemest want in werkelijkheid is een dodo een ranke vogel. Toch, ik vond de vette dodo interessanter om te maken en dan doe ik dat ook. Anatomisch moet een sculptuur min of meer kloppen maar als kunstenaar vind ik wel dat ik er een eigen schwung aan mag geven. Momenteel werk ik aan het skelet van een vliegende dino met een spanwijdte van vier meter. Het komt in de boetiek van o.a. juweelontwerper Jochen Leen in het vijfsterrenhotel dat binnenkort in Antwerpen opengaat. En ik ben ook op zoek naar het skelet van een walvis. Antwerpen was vroeger een walvissenkerkhof en daaruit is de stadslegende van Brabo en de reus Antigoon ontstaan. Dat zijn verhalen die mij fascineren.”

DE VLEUGELS UITSLAAN
De ultieme droom van Axel is dat hij van zijn kunstenaarschap een voltijds beroep kan maken. Axel: “Het begint aardig te lukken. Ik kan deelnemen aan tentoonstellingen en onlangs was ik met acht andere kunstenaars geselecteerd voor een project in het Museum Plantin-Moretus. Natuurlijk wil ik graag een solotentoonstelling maar dan heb ik eerst een jaar werk om nieuwe papiersculpturen te maken. In de voorbije lockdowns had ik er al tijd voor maar meestal wordt een werk zodra het klaar is bijna meteen geclaimd en dan is het weer weg. Bij Gallery L.o.L.a. staan nu de cockatoo, een sneeuwgans en een zalm. De samenwerking met Gareth en Patricia verloopt prima, het zijn echt mensen die ervoor gaan en daar hou ik wel van. Het maakt me ook blij dat er mensen zijn die in mij geloven. Het moet allemaal niet te snel gaan, ik werk liever stapsgewijs naar de top. En wie weet zal mijn werk ooit wereldwijd te zien zijn. Daar droom ik van. Als ik zie hoe ik met een idee en een stuk papier begonnen ben en waar ik nu sta, is die droom zeker niet verkeerd.”

MEER INFO
De kunstwerken van Axel Goossens kan je vinden in Gallery L.o.L.a. in Geel.

Meer lezen van Suzanne Antonis

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.