De pen van...

Vragen om even bij stil te staan

Gepubliceerd: 26 oktober 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 235

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat we zo nu en dan in een filosofische bui verkeren, deze maand: vragen om even bij stil te staan.

10. Waarom draagt Donald Duck een handdoek als hij uit de douche komt, maar anders nooit een broek?
Een klassieker om mee te beginnen, eentje die volkomen terecht door Chandler Bing ooit werd opgeworpen in Friends en waar ik het eerste zinnige antwoord nog op moet krijgen.

9. Moet de brandweer ook branden blussen als het regent?
Mijn zoontje vroeg het mij onlangs. Op zich heeft deze vraag een duidelijk antwoord: ja! Al zal een hevige regenvlaag vast wel helpen om een uitslaande brand onder controle te krijgen. Maar het is niet zo dat die spuitgasten gezellig het bubbelbad opzetten als ze merken dat het begint te regenen omdat ze dan toch niet meer moeten uitrijden.

8. Waarom zijn waarzeggers niet stinkend rijk?
Akkoord, een beetje flauw, maar toch een terechte vraag. Want zij weten toch al wie er volgend jaar Europees Kampioen voetbal wordt, of wat de winnende Lottocijfers van volgende week zijn. En waarom moet je eigenlijk vooraf een afspraak maken als je bij een waarzegger wil langsgaan?

7. Waarom heet drijfzand drijfzand?
Want je zakt er namelijk in weg. Het zou veel makkelijker zijn als je er daadwerkelijk op bleef drijven. Andere taalvragen om even bij stil te staan: Waarom heet een luipaard een luipaard? Terwijl dat toch behoorlijk snelle en actieve beesten zijn. Of waarom heet lispelen lispelen? Dat moet een verschrikking zijn voor wie lispelt. Of dyslexie, niet bepaald eenvoudig om te lezen, toch? Of ‘Hippopotomonstrosesquippedaliofobie’, wat angst voor lange woorden betekent. Wie daaraan leidt, ziet er vast de humor niet van in.

6. Waarom vallen slapende vogels niet uit een boom?
Ook hier zullen biologen vast wel een antwoord op hebben. Omdat ze zich vastklampen wellicht. Het zal ongetwijfeld met de bouw van zo’n vogellijfje te maken hebben, maar het blijft toch bizar.

5. Moet je je handen wassen na een toiletbezoek in het zwembad?
Ik bedoel dan echt als je in het toilet van het zwembad naar het toilet gaat. Dus als pauze tussen twee zwembeurten in. Niet als je je behoefte gewoon in het zwembad de vrije loop laat. Dan zou het wel heel bizar zijn dat je daarna uit het zwembad gaat om even je handen te gaan wassen. Het antwoord is trouwens: ja, je moet je handen wassen. Maar je ziet dat wel zelden iemand doen, let er maar eens op. Want je gaat toch zo terug het water in, is de redenering. Pure tijdverspilling dus, lijken de meeste mensen te denken.

4. Waarom gaat een koe altijd met haar achterste naar de foto staan?
U moet dat eens doen: u neemt een fototoestel — of een smartphone — in de hand, trekt naar de dichstbijzijnde koeienweide en neemt een foto van de aanwezige beesten. Wedden dat de overgrote meerderheid met hun achterste naar jou gedraaid staan? Of languit met hun kop weg van jou in het gras liggen? Uiteraard is het mogelijk om een foto van het hoofd van een koe te maken, maar lastig is het zeker.

3. Waarom gaan dames altijd samen naar het toilet?
Ik heb nog nooit een bevredigend antwoord gekregen op die eeuwenoude vraag. Omdat dat gezellig is, zullen de meeste dames antwoorden. Of om eens goed te kunnen roddelen over de andere mensen op het feestje.

2. Waarom kruipt je rechterenkelsok altijd naar beneden, maar de linker niet?
Of is dat echt alleen bij mij het geval? Je moet er maar eens op letten, dat gebeurt alleen bij de rechtersok. Nochtans is het niet zo dat ik met mijn rechterbeen opvallend anders beweeg dan met mijn linker. Valt u nu compleet uit de lucht en bent u zelf nog nooit met deze problematiek geconfronteerd? U mag zich in dat geval gelukkig prijzen.

1. Is ‘double dipping’ sociaal aanvaardbaar?
Double dipping is het fenomeen waarbij je met een chipsje of zo’n smalgesneden groentereepje (meestal wortel, paprika of komkommer) in een sausje dipt, daarna ervan bijt en met het overgebleven stukje nog een keer dipt in het gemeenschappelijke sauspotje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij wel al eens aan double dipping heb gewaagt, maar ter mijner verdediging: ik ben een propere eter. En het was dan meestal ook nog eens onbewust en binnen de veilige omgeving van mijn eigen gezin. Met kleine kinderen in huis vliegen de bacteriën toch overal vrij rond. Er zijn duidelijk voor- en tegenstanders van double dipping. Een ideaal gespreksonderwerp om op een feestje boven te halen als ze dergelijke hapjes serveren. Al wacht je dan best af tot iedereen een hapje heeft genomen om zo de double dippers meteen te kunnen ontmaskeren voor je de discussie opstookt.

Eervolle vermeldingen: Waarom is een uil wijs en een uilskuiken dom? Waarom bestaan muggen eigenlijk? Waarom moet je niet lachen als je jezelf kietelt? Hoeveel paar schoenen is te veel?

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.