De pen van...

Uitstekende ideeën (volgens mijn kinderen)

Gepubliceerd: 31 augustus 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 233

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat frisse, nieuwe ideeën altijd welkom zijn… Deze maand: uitstekende ideeën, volgens mijn kinderen.

10. Snoep als ontbijt.
Je doet een handvol gummibeertjes in een ontbijtkom, voegt vervolgens enkele snoepveters en zure matten toe, vult aan met enkele in stukjes gesneden smurfensnoepjes, een geplette fruittella en overgiet zacht met een flesje cola. En lepelen maar! Als mijn kinderen écht mochten kiezen zouden ze ongetwijfeld zo de dag beginnen. Mij zegt het persoonlijk weinig, maar probeer het gerust een keer uit als u bij het lezen van dit recept hier helemaal zin in hebt gekregen. Laat ons vooral ook weten hoe het u smaakte.

9. Vakantie als het jouw verjaardag is.
Wellicht het enige idee uit dit lijstje waar de politiek echt mee aan de slag kan. Op zich zou het toch fijn zijn dat je op je verjaardag nooit moet werken. Beter dan een betaalde vakantiedag voor iedereen waarop het overal verschrikkelijk druk is en er geen winkel open blijkt te zijn. Al willen mijn kinderen die extra vakantiedag dan wellicht vooral benutten om naar een pretpark te gaan of het wereldrecord verjaardagstaart eten scherper te stellen.

8. Een looping in de weg.
Want ons wegennet is zó saai! Beeld het je even in: je rijdt rustig op de autosnelweg en ziet ineens in de verte een looping voor je opduiken. Of zo’n ramp zoals in films, waarbij je een stukje van de grond vliegt. Ik weet niet hoe u zou reageren, maar ik zou behoorlijk schrikken. En met al die vrachtwagens op onze wegen, die kunnen nooit genoeg snelheid maken om zo’n looping helemaal rond te komen.

7. Overal op tekenen en schilderen.
Hetzelfde verhaal als het vorige puntje: onze muren thuis zijn zo verschrikkelijk saai. Die kunnen wel wat opvrolijking gebruiken. En zo’n egale muur is eigenlijk één groot canvas dat erom smeekt om beschilderd en beklad te worden. Of zo’n auto die helemaal in dezelfde kleur is gemaakt, daar is toch nog ruimte voor verbetering… Ik zie het mijn kinderen regelmatig denken.

6. Nooit gaan slapen.
Wat voor hun ouders één van de hoogtepunten van de dag is, vormt voor de kinderen de ultieme straf: moeten gaan slapen. Wellicht uit een ultieme vorm van FOMO, van al de feestjes die ze denken te missen als zij al in bed zitten. Bij ons thuis valt dat meestal goed mee, qua feestgedruis. Hoogstens eten we eens stiekem frietjes van de frituur als zij al bed zitten. En dan maar hopen dat ze dat niet opmerken, want anders willen ze de dagen daarna helemáál niet meer gaan slapen.

5. Glijbanentester worden.
Eén van de meest realistische voorstellen in dit lijstje wellicht. Want een glijbaan moet nu eenmaal getest worden, toch? Dus er moeten op de wereld wel mensen rondlopen die écht glijbanentester zijn. Al ken ik er persoonlijk geen enkele. U wel? Misschien heb ik gewoon een saaie vriendenkring.

4. Een dinosaurus als huisdier.
Of een pinguïn misschien. Of een haai of vier. Of zo’n schattig aapje, die zijn zo zacht om te knuffelen. Of een neushoorn om op rond te rijden…

3. In verkleedkleren naar school.
Misschien nog een tip voor de eerste schooldag. Je stuurt je kind verkleed naar school. In de outfit van pakweg zijn favoriete superheld of zijn lievelingshuisdier (een dino!). Hij zal meteen een memorabele eerste indruk nalaten. Als mijn kinderen mogen kiezen, zouden ze zo elke dag naar school gaan. En dan bij voorkeur meteen de ouders verplichten om zich zelf ook te verkleden als ze hun kinderen naar school brengen. Zoiets kan je probleemloos bij wet laten vastleggen. Toegegeven, het zou wel een vrolijke bedoening zijn als je ’s ochtends op de fiets begroet wordt door achtereenvolgens Mickey Mouse, een piraat, een verpleegster (in uniform) en twee keer Spiderman. Kwestie van de dag te beginnen met een glimlach…

2. Elke dag nieuw speelgoed.
Want nieuw speelgoed raak je nooit beu! Met voorsprong het slechtste idee uit deze lijst — nu ja, misschien die looping — wegens: onmogelijk om alles op te slaan. Ons huis ligt nu al vol.

1. In een pretpark wonen.
De ultieme droom van mijn kinderen. Het fenomeen is in tekenfilms al wel eens ooit beschreven. Ik herinner mij een aflevering van South Park waar het aan bod komt. Zouden er mensen zijn die echt in een pretpark wonen? Laten ze dan ook andere mensen toe? En huren ze dan personeel in om ijsjes uit te scheppen en frieten en hamburgers te bakken? En kan je zo’n achtbaan ook veilig in je eentje met je smartphone bedienen als je ’s avonds laat nog even een ritje wil maken?

Eervolle vermeldingen: nooit meer douchen (of je alleen wassen in een zwembad), de hele dag in pyjama rondlopen (ook een droom van veel ouders), op je eentje naar de winkel gaan en daar alles mogen kopen, de hele dag loeihard zingen, ouders die nooit moeten werken, overal speeltuinen bouwen, bediend worden als een koning.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.