De pen van...

Voorspellingen voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 14 december 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 237

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat het nieuwe jaar in de hal staat te wachten, deze maand: voorspellingen voor 2024.

10. Een hittegolf of drie.
Eigenlijk moeten we daar niet aan twijfelen. Het klimaat gaat zich steeds meer in uitersten manifesteren, dat wist u ook al. Andere zekerheden waar wij veel geld op durven zetten: bier, internet en festivals worden duurder. Nóg ja. Er zullen ook in 2024 nog zekerheden zijn in het leven.

9. Een elfstedentocht.
Want misschien komt er ook wel eens een koudegolf langs die het water dik genoeg laat bevriezen. Elk jaar weer bidden die Friezen zich de knokkels van hun handen in de hoop op een stabiele koude winterperiode. Regen hebben we nu wel even genoeg gekregen, misschien leent het voorjaar zich wel tot vriestemperaturen.

8. Een nieuwe jonge paus.
Eigenlijk heeft Nostradamus, die van dat liedje van Hans Teeuwen, deze voorspelling lang geleden al gedaan. In 2024 komt er een nieuwe jonge paus aan het hoofd van de Katholieke kerk, volgens de man. Zou kunnen natuurlijk, de huidige paus is geen twintiger meer, en moest het afgelopen jaar zo nu en dan al eens bij de dokter langsgaan. Die nieuwe paus zou trouwens een hele tijd ‘regeren’, dixit Nostradamus.

7. Niels Destadsbader op tv.
Want zo’n duur contract moet wel renderen, toch? Al heeft die jongen tussendoor ook al toegezegd om meer musicals te gaan doen. Wel al bevestigd: het muziekprogramma ‘Ik vraag het aan’. Een snelle blik op het televisielandschap leert ons alvast vooral dat de populairste programma’s nieuwe seizoenen zullen zijn van al bestaande kijkcijferhits. Zoals daar zijn: The Masked Singer, De Slimste Mens Ter Wereld, De Mol,… Stiekem hopen wij alvast op nieuwe originele concepten of onverwachte meevallers. Misschien een spannende nieuwe fictiereeks?

6. Sequelblockbusters.
Eigenlijk is het in de filmwereld niet anders. Bereid je al voor op reclame en trailers van Ghostbusters: Frozen Empire, Gladiator 2, Joker: Folie à Deux, Inside Out 2, Despicable Me 4 en zelfs Beetlejuice 2. Want geen betere garantie op kwaliteit dan een extra sequel, toch? Verder lijkt de superheldenfilm in 2024 definitief over zijn hoogtepunt heen, al zullen er vast nog hier en daar wat uitschieters zijn. Thunderbolts is een kanshebber, als ie op tijd uitkomt. Want heel wat films zullen later op het publiek losgelaten worden dan voorzien door de scenaristenstaking. In eigen land kunnen Vlaamse films als ‘Here’ en ‘Holy Rosita’ hopelijk het komende voorjaar al heel wat mensen naar de bioscoop lokken.

5. Een nieuwe app verovert de wereld.
Want de oudere generaties palmen steeds meer de Instagrams, BeReals en TikTokken van deze wereld in. En dan is er één zekerheid: de jongeren gaan op zoek naar wat anders. En gelijk hebben ze. Wellicht zal er ook AI mee geïntegreerd worden, want ook daar worden weer grote stappen verwacht het komende jaar. Misschien schuilen die wel in ons huishouden waar steeds meer apparaten verbonden zullen worden met het internet. “Hey diepvriezer, wat kunnen we vanavond zoal eten?” Het zou zomaar eens kunnen.

4. Een digitale detox-trend.
Specialisten voorspellen als tegenhanger daarvan dat digitaal detoxen een echte trend gaat worden. Daar zouden mensen zelfs voor gaan betalen, om hen even te bevrijden van de stress van de smartphone, sociale media en de digitale wereld.

3. Een vrouw op de maan.
Want de mens kijkt steeds meer naar de ruimte, tussen het bombarderen van zijn soortgenoten door. En dus komen er weer meer ruimtemissies aan. En dan is een vrouw op de maan één van de volgende logische stappen. Voor een bemande missie naar mars is 2024 nog te vroeg, dus wij zetten onze euro’s daar op in.

2. Van Aert wint een topklassieker.
Want het blijft een gemis op een toch al behoorlijk straf palmares. Je kan je toch niet voorstellen dat zo’n Wout van Aert later op wielerpensioen gaat zonder een kassei of drie op zijn nachtkastje of zonder de Ronde van Vlaanderen twee keer gewonnen te hebben? 2024 lijkt me een uitstekend jaar om aan die zegereeksen te beginnen. Een gouden plak op de Spelen kan dan een leuke kers op de taart worden.

1. Overal politiekers.
Misschien wel de grootste zekerheid van 2024. U gaat overal politiekers zien opduiken. De ene met voorzichtige uitspraken om geen potentiële kiezers af te stoten, de andere met extra gewaagde uitspraken om meer potentiële kiezers aan te trekken. U gaat overal borden langs de weg zien staan, politiekers aan de toog zien zitten in je stamkroeg en op elk evenement zullen er tot in den treure handjes geschud worden in de hoop dat ze zo op uw stem mogen rekenen.

Eervolle vermeldingen: duurdere iPhones, een oude man wordt president in de V.S., de helft van de voetbaltrainers in eerste klasse worden ontslagen, drones die pakjes bezorgen.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
feestde top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.