De pen van...

De beste uitvindingen ooit

Gepubliceerd: 29 juni 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 232

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat creatieve geesten nooit voldoende in de spotlight kunnen staan… Deze maand: de beste uitvindingen aller tijden.

10. Een loempidel.
Om even aan te geven dat er soms nog ontdekkingen gedaan worden op domeinen waar er volgens anderen nauwelijks nog iets te ontdekken valt. In de wereld van de frituursnacks, in deze. Een loempidel is eigenlijk een frikadel met het omhulsel van een loempia. Kwestie dat je toch niet stiekem groentjes te verwerken krijgt als je naar de frituur gaat. De uitvinder van de loempidel zit nu intussen te rentenieren op één of ander tropisch eiland van de opbrengsten van zijn uitvinding, dat kan haast niet anders.

9. Geneeskunde.
Akkoord, in de geschiedenis van de mensheid is de geneeskunde nog ietsje belangrijker geweest dan nummertje 10 hierboven. Eigenlijk is dit puntje een bundeling van allerlei andere uitvindingen zoals penicilline, antibiotica en het vaccin, om er maar enkele te noemen, die ervoor zorgen dat u en ik gemiddeld een paar tientallen jaren langer leven dan God het oorspronkelijk had voorzien.

8. Deurbel.
Vroeger moesten de mensen aan een koordje trekken dat verbonden was met een bel binnen, zo’n echte bel, met een klepel erin. Of je moest gebruik maken van zo’n zware klopper waarmee je dan al bonkend moest aangeven dat je voor de deur staat. Maar dat gebonk is een stuk minder makkelijk te horen dan een echte bel. Stel je maar eens voor dat je bij een pakjesdienst werkt en je moet overal, letterlijk, gaan aankloppen. Dan is zo’n elektronisch exemplaar toch wel een ingenieus hulpmiddel.

7. (Af)wasmachine.
Een wasmachine of een afwasmachine, u mag hier zelf kiezen welk hulpmiddel u het hardst zou missen. Bij mij zou dat toch de wasmachine zijn. Omdat ik nog weet hoe je de afwas met de hand moet doen, de was doen zonder machinale hulp, ik zou niet weten hoe ik daar aan moest beginnen. Met zo’n raspbord en een ton warm water wellicht, ik ken de beelden uit de films ook. Maar handig is anders, lijkt mij. Je zou voor minder je onderbroek de tweede dag gewoon binnenstebuiten aandoen.

6. Een klok.
De mechanische klok werd uitgevonden in de 10de eeuw, zo leert een korte zoektocht op internet ons. Een magazine maken kan een leerrijke ervaring zijn. Zonnewijzers bestaan al wel een stuk langer, al zo’n 3.500 jaar voor Jezus zijn eerste pamper kreeg. Het oudste uurwerk dat is gevonden, dateert uit 1386. Je kan je haast niet voorstellen hoe het zou zijn om zonder tijdsaanduidingen te leven. Er zou heel veel anders zijn. Je zou tijdens je studententijd nooit weten hoe laat je thuis moest zijn na die chirofuif in het dorp. Of wanneer je tijdens de week van de verschijning van ons magazine naar de winkel kon hollen om zo snel mogelijk onze nieuwste editie te pakken te krijgen. Dat zou een ware kwelling zijn, nietwaar?

5. GPS.
Beeld je in: je moet ergens zijn, maar bent daar nog nooit geweest. Tegenwoordig typ je dat gewoon in je gps in of in je gps-functie op je smartphone. Het moet een verschrikkelijke kwelling zijn om met de landkaart in de hand op pad te moeten. Akkoord, op den duur weet je de weg naar de bakker niet meer zonder dat ding, maar liever dat dan heel de dag met een kaart zitten te sukkelen, toch?

4. IJshoorntje.
Uitgevonden puur uit noodzaak, zoals wel vaker het geval is. Op de wereldexpo in 1904. De ijsjes waren erg in trek, maar de bakjes raakten op. En dus vonden ze er niks beter op dan wafeltjes tot in een punt te vouwen en daar het ijs op te leggen. Sindsdien moeten er al vele miljoenen bakjes uitgespaard zijn, als je daar even bij stilstaat. Prima uitvinding dus. Er bestaan nog ijsgerelateerde uitvindingen. Een ijsjesrotator bijvoorbeeld. Dat draait je ijsje rond zodat jij je tong op dezelfde plaats kan houden en toch die koude lekkernij rustig op kan likken. Voor al die mensen voor wie hun hand (of hun hoofd) een klein beetje draaien echt te vermoeiend is. Die rotator haalde net deze lijst niet, dat begrijpt u ook wel.

3. Televisie.
Stel je voor dat je elke avond weer naar de cinema moet om die nieuwe aflevering van Thuis te bekijken. Of, nog erger, dat je naar een voetbalstadion moet trekken om een voetbalwedstrijd te volgen. Daar wordt toch alleen maar gevochten en met vuurwerk gesmeten. Ook de zetel is een uitstekende uitvinding die hand in hand gaat met de televisie. Als je thuis op de vloer moet gaan zitten, of op een harde houten stoel, dan zou zo’n gezellige televisieavond meteen een stukje minder aangenaam zijn.

2. De boekdrukkunst.
Anders was je hier nu door een magazine aan het bladeren met alleen maar blanco pagina’s. Het zou een beetje raar zijn.

1. Het toilet.
Werkt tegen bevroren billen en pasgeverfde kasteelmuren, aangezien ze voordien, in de middeleeuwen, nog met hun derrière buiten moesten hangen om hun gevoeg te doen, al waren er ook ‘zitplaatsen’ aan de buitenkant van de kasteelmuren die rechtstreeks uitgaven op de slotgracht. Aangezien tegenwoordig niet iedereen meer in een kasteel leeft, laat staan een slotgracht heeft, ben ik alvast dankbaar voor deze uitvinding.

Eervolle vermeldingen: een babydweil, lucifers, een potlood met een gommetje achterop, de bril, plakband, een kurkentrekker, een spons in de vorm van een micro (voor onder de douche), kleding, een selfie-stick-paraplu, het wiel, warm water.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.