De pen van...

Misplaatste openingsdansen

Gepubliceerd: 27 januari 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 216

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat de maand van de liefde eraan komt… Deze maand: misplaatste openingsdansen.

10. Time of your life (Good riddance) (Green Day).
Eén van de vele voorbeelden van een openingsdans over een relatie die eindigt. Opgeruimd staat netjes. Al zit er ook een vleugje nostalgie in, hij probeert terug te kijken op een positieve manier naar de relatie die afgelopen is, maar dat lukt nog niet. Het belooft alleszins geen wolkjesroze toekomst. Eigenlijk is het dus een welgemeende fuck you (Flip Kowlier, ook een optie), een dikke middelvinger naar je ex.

9. When you say nothing at all (Ronan Keating).
Op zich niks mis met de tekst en met de boodschap van het lied, maar de titel lijkt in eerste instantie toch vooral te hinten naar een man die naar het voetbal zit te kijken terwijl zijn vrouw staat te klagen dat zijn sokken niet in de wasmand liggen. ‘You say it best, when you say nothing at all.’ Voor wie graag het liefst een rustig (lees: een stil) huwelijk tegemoet gaat.

8. Stay with me (Sam Smith).
Gaat over een one night stand. Smith zei er zelf ooit over dat het gaat over iemand die je niet eens graag hebt, maar dat het gewoon fijn is om niet alleen in bed te moeten liggen. Superromantisch is het allemaal niet. Er bestaan trouwens enorm veel nummer in deze categorie. ‘Make You Feel My Love’ van Adele bijvoorbeeld, nog zo’n onterechte giga-klassieker. Gaat over datzelfde gevoel na een one night stand.

7. I will always love you (Whitney Houston).
Omdat het zo melig is, dat de siroop er in dikke vlokken afdruipt, maar ook omdat het over een relatiebreuk gaat, zoals zovele anderen dus. Andere voorbeeld van te melig om los te lopen: ‘You’re beautiful’ (James Blunt). Komt in ons land het dichtste in de buurt: ‘Altijd heb ik je lief’ (Clouseau). Zo’n zeemzoete tegelplakkers dat de kans groot is dat je gewoon letterlijk aan die dansvloer blijft hangen.

6. With or without you (U2).
Knipperlichtrelatie, iemand? U2 heeft trouwens een schat aan foute trouwklassiekers gemaakt. Zo zijn er ook nog: ‘One’ (over het einde van een relatie, alweer), ‘I still haven’t found what I’m looking for’ (pluspunt: kan je bij je volgende huwelijk nog een keer gebruiken) of ‘The Sweetest Thing’ (over de verjaardag van je vrouw vergeten).

5. Nothing really ends (dEUS).
Romantisch liedje, toch? Tot je doorhebt dat er wordt verwezen naar het gruwelijke verhaal van een Amerikaans moordkoppel dat meer dan tien personen naar het hiernamaals stuurde.

4. Every breath you take (The Police).
Een trouwklassieker dat geeneens een liefdesliedje is, maar net een zeer donker verhaal schetst over een stalker.

3. Het Werd Zomer (Rob De Nijs).
Om zoveel redenen een fout trouwnummer. Omdat het over een ontmaagding gaat bijvoorbeeld. En bovendien: ’Ik was zestien, jij was achtentwintig.’ Dan kan je nog beter Bad Guy van Billie Eilish opzetten. ‘I’m that bad type. Make your mama sad type. Make your girlfriend mad tight. Might seduce your dad type.’ Kan ook tellen, dat laatste, qua leeftijdsverschil, maar daar zijn ze wellicht allebei wel al meerderjarig.

2. Wonderful tonight (Eric Clapton).
Gaat over een man die wacht tot zijn vrouw haar kleren heeft uitgekozen met de onderliggende betekenis: niet kunnen kiezen tussen twee mannen. Ook onze koning koos dit nummer. Misschien heeft die dan toch meer de aard naar zijn vader dan wij denken? De onzekerheid straalt er bovendien van af. Genre ‘Vindegij Mijn Gat (Ni te Dik in deze Rok)’ van CPeX. Ook geen aanrader, trouwens. Kwestie van de keuze van het trouwkleed niet in twijfel te trekken.

1. Marry you (Bruno Mars).
Bruno probeert in een zatte bui een meisje te overtuigen om in een kapel te gaan trouwen, meer om de verveling te bestrijden dan iets anders. ‘We’re looking for something dumb to do’. En ook omdat hij het een mooie avond vindt. ‘If we wake up and you wonna break up, that’s cool!’ Je moet het zelf weten natuurlijk, maar de grote eeuwige liefde wordt hier niet bezongen.

Eervolle vermeldingen: Everyday I love you less and less, love hurts, run to the hills, Gold digger, 50 ways to leave your lover, you give love a bad name, Ik dans wel met mezelf, no woman no cry, you can’t always get what you want, alles van de Romeo’s.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.