Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
Mijn oudste zoon en dochter hebben zo stilaan de leeftijd dat er al eens over een eigen nestje wordt gepraat. Ze hebben beiden een leuke job en een vaste vriend(in). Dus het kan zeker wel. Een logische vraag die dan volgt is: gaan we huren of gaan we kopen? Eens die knoop is doorgehakt, zullen er hopelijk ook een nestje kleinkinderen volgen. Maar goed, laat ons nog niet vooruitlopen op de feiten.
Op dergelijke keuzemomenten wordt huren vaak aanzien als weggesmeten geld. Je moet kopen en iets opbouwen. Want een eigen huis is je pensioen. Zo snel mogelijk een hypotheek aangaan en beginnen afbetalen. Zodat je, weliswaar na 25 jaar of zo, volledig eigenaar bent van je eigen huis en dan kan je gerust ademhalen. Je oude dag is geregeld en al wat er verder nog bijkomt, is mooi meegenomen. Dat is toch altijd de boodschap geweest die wij hebben meegekregen.
Toen ik laatst tegen hen zei dat ik er geen problemen mee zou hebben als ze zouden huren, keken ze me wat raar aan. Hun vader, de financiële man, die er geen problemen mee heeft om geld gewoon weg te geven aan huur zonder iets op te bouwen? Dat kon niet waar zijn. En toch klopt het. Maar ik blijf wel een belegger natuurlijk.
We kunnen discussiëren over de bedragen die ik hanteer maar het gaat vooral over het principe. Laat ons zeggen dat je voor een modale woning in onze regio gedurende 25 jaar 1.500 euro per maand afbetaalt. Je hebt dan geen villa maar naar mijn mening wel een nette woning met tuintje. Stel dat je gedurende die 25 jaar een gelijkaardige woning huurt, dan betaal je, laat ons zeggen, 1.000 euro per maand. Dus elke maand hou je 500 euro over, 25 jaar lang, of 300 maanden. Je kan die uitgeven aan een veel te dure auto of allin reis in Turkije, maar wij zijn beleggers. Stel dat je die maandelijks in een aandelenfonds steekt en je haalt een rendement van gemiddeld 8%. Dat mag je ambiëren op de langere termijn. Dan heb je na 25 jaar net geen 500.000 euro. Klopt, je hebt geen woning. Maar je hebt ook geen grote onderhoudskosten gehad en geen onroerende voorheffing te betalen, geen hypotheek, geen notariskosten en dergelijke. En vooral, je bent meer flexibel om juist die woning te huren die op dat moment van je leven het beste bij je past. Kleiner als het kan, groter als het moet. Of dichter bij je nieuwe werk indien gewenst. Onrealistisch? Ik denk het niet. Maar dat het oncomfortabel aanvoelt om deze keuze te maken, dat snap ik.
Ik lig hier ook niet van de daken te schreeuwen dat het een slecht idee is om een eigen woning te kopen, zeer zeker niet. Maar de boodschap die ik wil meegeven is dat een eigen woning je voor vele jaren vastzet. Uiteraard financieel want maandelijks moet je met je aflossing naar de bank. Maar ook praktisch. Met een hypotheek op je woning ben je niet zo snel geneigd om te verhuizen. Dus op je 25 woon je in dezelfde (te grote) woning als op je 50, als op je 75. Je kan je afvragen of dat vanuit praktisch oogpunt de beste keuze is. Verhuizen kan altijd maar dat kost je toch weer heel wat duiten aan de bank en de notaris.
En uiteraard, de grote boodschap blijft dat je het saldo dat je maandelijks overhoudt, in dit voorbeeld die 500 euro, op de juiste manier aan het werk zet, dus op de beurs. Dan heb je geen eigen woning nodig om een vermogen op te bouwen. Zo, dat zal de boodschap voor mijn kinderen zijn. En de rest is aan hen.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.