De pen van...

De top 10 van het jaar 2002

Gepubliceerd: 24 mei 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 220

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat we onze 20ste verjaardag vieren, nemen we je twintig jaar terug mee in de tijd. Deze maand: de top 10 van het jaar 2002.

10. ‘I Wanna’ wint Eurovisie Songfestival.
‘I Wanna’ van Marie N, de inzending van Letland dat jaar. U bent een kenner als u dat liedje onmiddellijk luidop kan zingen. Misschien kent u de act wél nog, waar bij de dame in kwestie de kleren meermaals van het lijf werden getrokken. Al onthoudt de wereld wellicht vooral de acrobatiek van Sergio en zijn Ladies dat jaar.

9. Timmy Simons wint de Gouden Schoen.
De Brugse stofzuiger haalt het van andere voetballegendes als Wesley Sonck, Danny Boffin en Josip Skoko — ken je die nog? De enige constante? Ook toen presenteerde Birgit Van Mol de gala-avond al. De Rode Duivels strandden dat jaar trouwens op het WK tegen de latere wereldkampioen Brazilië, met dank aan de Jamaicaan Peter Prendergast die die dag het scheidsrechtersfluitje (veel te enthousiast) hanteerde.

8. Filmfranchises scoren.
In de cinemazalen doen vooral de grote filmreeksen het goed. Harry Potter and the Chamber of Secrets, Star Wars II: Attack of the Clones, The Two Towers (The Lord of The Rings), Men in Black II, Die Another Day (James Bond), Goldmember (Austin Powers). Verder trok u misschien naar de bioscoop voor films als Spider-Man, Signs, My Big Fat Greek Wedding, Ice Age, A Beautiful Mind of Alias, een horrorfilm van Jan Verheyen.

7. Johan Museeuw wint Parijs-Roubaix.
In de editie die Tom Boonen lanceerde, zo flitsend dat zijn kopman Hincapie besloot om in de gracht te gaan liggen slapen. Andere wielerhelden dat jaar: Andreas Tafi (Ronde van Vlaanderen) en Mario Cipollini (Wereldkampioen). Het was die periode waarin Lance Armstrong in de Tour meestal in het geel vertoefde.

6. Guy Verhofstadt regeert.
De liberaal Guy Verhofstadt is in 2002 al drie jaar premier. En zou dat nog blijven tot in 2008. Waarna de premiers zich in een veel sneller tempo zouden opvolgen. Patrick Dewael (ook VLD) was Minister-President in Vlaanderen. De CVP en VLD waren trouwens met voorsprong de twee grootste partijen bij ons. Om maar aan te geven dat het ook in de politiek nog een heel andere wereld was destijds.

5. President Bush.
In de Verenigde Staten is op dat moment George W. Bush aan de macht. Hij heeft zijn handen vol met de nasleep van 9/11, een jaar eerder. In Rusland was trouwens een zekere Vladimir Poetin al aan de macht. Die kwam onlangs nog in het nieuws, als ik me niet vergis.

4. Betalen in euro’s.
De munten en biljetten waren al in omloop, maar tot eind februari 2002 liep de overgangsperiode en kon je dus nog in Belgische franken betalen. En zo brak er in 2002 een periode aan van eindeloos omrekenen als je naar de winkel moest. Zouden er nog altijd mensen zijn die in Belgische franken tellen?

3. Shakira scoort wereldhits.
2002 was o.a. het jaar van ‘Whenever Wherever’ en ‘Underneath your clothes’. Andere wereldhits in België: Dansplaat (Brainpower), Lose Yourself (Eminem), No One Knows (Queens of the Stone Age), The Ketchup Song (Las Ketchup), Sk8er Boi (Avril Lavigne), Kom mor Ip (’T hof van commerce), Dance With Me (112), A Thousand Miles (Vanessa Carlton), Feel (Robbie Williams) en Year 3000 (Busted).

2. Ben Affleck is de meest sexy man.
Volgens een verkiezing dat jaar. Hij versierde in 2002 zelfs Jennifer Lopez, waarmee hij enkele jaren en koppel vormde en de boekjes massaal vulde. De media-aandacht werd hen te veel en het koppel ging uit elkaar, tot wanhoop van Vlaamse en internationale bakvissen. Intussen mogen die weer verheugd door roddelblaadjes bladeren, want JLo en Affleck hebben in 2022 de weg terug naar elkaar gevonden. En zo herhaalt de geschiedenis zich steeds opnieuw.

1. Het kapsel van Ronaldo.
Van de Braziliaanse voetballer welteverstaan (de Portugees speelde toen nog als broekventje bij Sporting Lissabon). Het kapsel gaat als volgt: je scheert je hele hoofd een millimeter of twee kort, alleen het stukje aan je voorhoofd laat je wel langer. Een soort omgekeerde Patrick Goots-coupe, maar dan wel een stuk korter geknipt. Het gaat alleszins de geschiedenis in als één van de allerlelijkste kapsels ooit die, raar maar waar, nooit meer terug in de mode kwam. Het was wel degelijk een rage, maar nu ook weer niet eentje die door de grote massa massaal gevolgd werd. Wellicht omdat de heren al snel doorhadden dat een lief vinden met zo’n kapsel een schier onmogelijke opdracht was. Daar was zelfs Ben Affleck destijds niet mee weggekomen.

Eervolle vermeldingen: de schelpenketting, gekleurde brilglazen, Justin Timberlake en Britney Spears die uit elkaar gaan, Grand Theft Auto: Vice City, hadden we ‘Year 3000’ van Busted al vermeld?

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.