Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat de zomer gearriveerd is… Deze maand: de lekkerste ijsjes
10. Raket. Laat ons rustig beginnen. Er is eigenlijk niemand boven de leeftijd van acht jaar die graag raketijsjes eet. En terecht. Het ding is waterig van smaak en schuift altijd van het stokje nog voor je klaar bent. Kleurrijk en zomers, dat wel. Maar hoger dan plek 10 kan je zoiets onmogelijk zetten.
9. Sorbet. Een ondergewaardeerde ijsvorm die vooral op een bloedhete dag enorm kan smaken. Zeker als de basis een frisse verse fruitsoort is. Maar heeft zijn reputatie dus tegen. Ook handig voor mensen die geen lactose verdragen, maar toch graag een top 10 lezen over de lekkerste ijsjessoorten.
8. IJspralines. Want de zomer is pas compleet als je de bioscoop in duikt en tijdens de pauze een doosje ‘oufti!’ haalt. Voor de cultuurbarbaren: dat is een ijspraline van banaan met chocolade rond, al bestaan er intussen ook andere variaties. Probleem is dan wel dat dat bakje al volledig leeg is nog voor de film terug begint. Een beetje zoals je thuis voor televisie je maaltijd al op hebt nog voor het overzicht afgelopen is van wat er in de vorige afleveringen van je favoriete serie allemaal gebeurd is. Een mens moet een beetje karakter tonen en zichzelf de deadline opleggen om pas te starten met eten als de hoofdrolspeler in beeld komt. Wel opletten dat die ijspralines dan al niet gesmolten zijn.
7. Cornetto. Vooral handig omdat je bijvoorbeeld bij een zomerse barbecue iedereen zo’n exemplaar kan uitdelen zonder dat je bakken met ijs en allerlei aanverwanten moet aansleuren. Gooi nog wat Magnums bij in die doos en je gasten hebben meteen het idee dat ze nog keuze hebben ook. Niet het allerlekkerste ijsje, maar best oké op een zomerse dag. Verdient zijn plek dus nog net in de lage middenmoot van deze top 10.
6. IJstaart. Een risico, want het verschil tussen de lekkerste en de minst lekkere ijstaart is hemelsbreed. Hangt vooral af van de deskundigheid van de maker. Heeft die er liefde (en smaak) ingestopt, dan is het genieten. Deed ie dat niet, dan zijn het de calorieën echt niet waard en dien je zo’n ding rechtstreeks de vuilnisbak in te kieperen. Heeft als grote voordeel wel dat je het volledig kan personaliseren als er een feestje is. Doe dat maar eens met een doos vol Cornetto’s en Magnums.
5. Coupes. Ook feestelijk: de ijscoupe. Omdat je zo de combinatie kan maken met vers fruit en zo de indruk hebt dat je toch gezond bezig bent. Die twee mini-kwartjes aardbeien laten je meteen vergeten dat je op die drie gigantische bollen ijs ook nog een laag of vier slagroom hebt gespoten. Nee hoor, fruit is gezond, dus zo’n coupe ook. Een coupe is uiteraard ook niet volledig zonder een stevige portie saus. Caramel is daarbij een vereiste, als u het mij vraagt. Of citroensaus, als je een durver bent.
4. Duwijsje. Omdat er geen enkel ijsje is dat meer nostalgie oproept dan zo’n duwijsje. Of het moest dat ijsje van vroeger zijn in zo’n plastieken kegelvorm met in het puntje een kauwgom die zijn kleur volledig had afgegeven aan het ijsje. Zou dat nog bestaan? Bij een duwijsje moet je wel oppassen dat je niet te hard duwt en het ding uit zijn verpakking laat schieten. Misschien niet de beste score qua pure smaak, maar de beleving maakt veel goed.
3. Sandwich. De meest knullige vorm waarin je schepijs kan eten: geplet tussen twee koekjes in. Je ziet iedereen ook meteen spijt krijgen als zijn ijsje dan aangereikt wordt. ‘Hoe ga ik dat proper opeten?’ Die onzekere blik in hun ogen. Maar het heeft ook iets speels. En als de smaken goed zitten, zou je er minstens een plek of drie op je zomerse hemdje voor over hebben.
2. Hoorntje. Vers geschept, de pure klassieker. Omdat je dan echt voor je favoriete smaken kan kiezen en overal wel andere smaken vindt om te ontdekken. Dat kan dan heel erg meevallen of een grote teleurstelling zijn. Liefst krijg je zo’n ijsje geserveerd in zo’n overdreven grote hoorn, zodat je iets minder morst omdat je toch een extra bol genomen hebt en nu al dat ijs eigenlijk niet opkrijgt, maar je wil bewijzen dat je toch een doorzetter bent. En als dat ijs op is, moet je ook nog heel die hoorn naar binnen zien te werken. Zo’n ijsje dat je net voor de middag opeet en waardoor je de volgende dag ’s avonds nog steeds geen honger hebt. Maar lekker! Dat dan weer wel.
1. Softijs. Een bron van bacteriën, hoor je vaak. Maar de allerlekkerste ijssoort, als je het mij vraagt. Met plezier neem je er de lichte buikpijn en de onnodig hoge calorieëninname bij. Wie op het strand een ‘gewoon’ ijsje bestelt als er softijs is, zo’n mensen hebben geen smaak, laat staan verstand van eten. Al zijn er altijd nog ergere voorbeelden. Je kan daar naar het schijnt ook Luikse wafels bestellen. Stel je dat eens voor…
Eervolle vermeldingen: twister, slush puppie, een ijsje uit een potje, een ijsje uit een bootje, een schatkisje (met een heel erg lelijk plaktattoo).
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.