De pen van...

De lekkerste frituursnacks

Gepubliceerd: 28 april 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 219

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat wij Belgen houden van onze wekelijkse portie friet. Deze maand: de lekkerste frituursnacks.

10. Kaaskroket.
Is eigenlijk pas echt in zijn nopjes op restaurant als voorgerecht van een meergangenmenu. Als het zelfgemaakte zijn tenminste. In de gemiddelde frituur is er tegenwoordig een leger aan kroketten te verkrijgen: de kipkroket, garnaalkroket, goulashkroket of de vleeskroket, om er maar enkele te noemen. De twee enige echte klassiekers blijven wel de vlees- en de kaaskroket. In Nederland is ook de kaassoufflé populair. Maar goed, daar doen ze pindasaus op de frieten, dus laten we daar vooral niet te veel conclusies uit trekken.

9. Bitterballen.
Ook vrij laag op het lijstje, om dezelfde reden als nummer 10: een frituur is niet de ideale locatie om bitterballen te eten. Die worden namelijk het allerbeste geserveerd op een vriendenweekendje met een paar pintjes achter de kiezen, bij voorkeur rond de klok van elven. Vergelijkbaar van smaak met een vleeskroket, die dan weer op z’n allerlekkerst is rechtstreeks uit een Nederlandse muur. Of in een smoske met mayonaise natuurlijk.

8. Loempia.
Voor wie een keer lekker gezond wil doen en een beetje groentjes bij zijn frieten wil. Maar goed, dan kan je evengoed een koude schotel bestellen. Ondanks al die groentes toch een behoorlijke caloriekampioen. Ook een nasischijf is zo één van die dingen waar je binnen in het korstje een ‘verrassende’ inhoud vindt. Maar goed, er zijn ook mensen die extra frieten bestellen als ze Chinees halen. Of een taco, nog zo’n raar ding.

7. Berepoot.
En zo zijn we eindelijk bij de échte frituursnacks aanbeland. Een stevige blok op de maag, maar dat is zo’n pak frieten sowieso al, dus daar gaan we ons geen zorgen om maken. Persoonlijk kies is meestal voor de variant: de pikante berehap. Omwille van de volkswijsheid: een korstje maakt alles nog net wat lekkerder. Een volkswijsheid die zich wel enkel tot de culinaire wereld beperkt, dat volledig ter zijde. Zo’n pikante berehap is trouwens nog calorierijker dan een loempia en zo één van de absolute toppers op dat vlak. En in de frituur is die concurrentie nochtans behoorlijk stevig.

6. Mix.
Ook wel een twijfelaar genoemd, of ‘ne vanalles’. Elke frietenbakker heeft er wel zijn eigen benaming voor. Voor de eeuwige twijfelaars dus, voor wie graag veel variatie heeft in zijn leven of voor wie een nieuwe frituur ontdekt heeft en wil weten waar hij de volgende keer een volledige portie van wil.

5. Sateeke.
Zowat de enige snack waarbij je het gevoel hebt dat je echt vlees aan het eten bent. Is wel de snack bij uitstek voor de durvers onder ons. Want als je frituur niet de juiste ‘cuisson’ aflevert, is je hele maaltijd verpest. Te kort gebakken en het vlees is nog rauw, maar ook een saté die te lang gebakken is — lees: handtassenleer is geworden — is geen feest om te eten. De ultieme durver bestelt een sateeke in een frituur waar hij voor de eerste keer komt. Living on the edge!

4. Stoofvlees.
Vormt samen met een pak frieten de ultieme klassieker. Heeft veel gelijkenissen met het vorige puntje. Ook hierbij heb je bijvoorbeeld wel nog echt het gevoel dat je vlees eet en niet puur een snack. En ook stoofvlees bestel je best niet als je de eerste keer in een nieuwe frituur komt. Zou verplicht huisgemaakt moeten zijn, maar is het helaas niet.

3. Curryworst special.
In Vlaanderen blijkbaar met voorsprong de populairste frituursnack, bij mij strandt ie op nummer 3. Vooral omdat het soms net iets té veel is. Te veel mayonaise, te veel ketchup, te veel plakkerij. Want een frietje eet je het allerliefst met propere handen en met mes en vork. Nee? Ben ik de enige? Tegenwoordig kan je van alles een ‘speciale’ laten maken. Een cervela is al helemaal ingeburgerd, een viandel ook. Een boulet al iets minder, maar dat bestaat wel. Zou je eigenlijk van alles een ‘speciale’ variant kunnen vragen? Of moet het ‘opensnijdbaar’ zijn? Misschien moet je volgende keer eens een ‘kipcorn special’ vragen in jouw favoriete frituur. Wie weet ontdek je zo wel een nieuwe culinaire klassieker.

2. Bicky Cheese.
Omdat een gewone Bicky Burger ook maar een gewone Bicky Burger is, hebben we daar graag nog een lapje kaas bij tussen. Voor de liefhebbers van drooggebakken ajuintjes, augurken en overmatig veel saus. Het kan geen toeval zijn dat de halve wereldbevolking hamburgers bij hun frieten eet. Die combinatie werkt altijd. Het is wellicht de enige snack die echt overeind blijft zonder de frieten erbij.

1. Picknicker.
Beter bekend als de visstick. Voor mij blijft de picknicker de go-to. Elke keer weer overloop ik snel de frituurtoog, maar minstens de helft van de keren kom ik toch met een picknicker thuis. Haalt in Vlaanderen de top 10 niet, dus wellicht bent u het niet met mij eens. En dat hoeft ook niet. Want over smaken valt niet te twisten, toch?

Eervolle vermeldingen: sitostick, snor, mexicano, kipcorn, kipfingers, ragouzi, gebakken vis, playboy, vulcano.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.