De pen van...

De ergste oorwurmen (voor eeuwig in je hoofd)

Gepubliceerd: 23 februari 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 228

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat wij al eens graag een melodietje in iemands hoofd stoppen. Begint u alvast mee te zingen… Klaar? Daar gaan we! Deze maand: de ergste oorwurmen.

10. Can’t get you out of my head.
Voor wie niet vertrouwd is met de term: een oorwurm is een melodie die tegen wil en dank in je hoofd blijft hangen tot je er zelf helemaal horendol van wordt. En laat dat net de bedoeling zijn van veel liedjesmakers. Sommige songschrijvers maken er dan ook geen enkel geheim van. Neem nu: ‘Can’t get you out of my head’ van Kylie Minogue. De titel zelf geeft de intentie al weer, een welgemikte ‘nanana nanananana’ maakt het allemaal nog net ietsje erger. Afgewerkt met een clip waarin Minogue zo’n diepe decolleté draagt dat zelfs Kevin Janssens en Aster Nzeyimana er voor zouden passen.

9. Waterval.
Ook heel wat kinderliedjes zijn gestoeld op de kracht van herhaling. K3 doet er graag aan mee en heeft zo al heel wat oorwurmen op ons losgelaten, zonder daarvoor ooit openlijk hun excuses aan te bieden trouwens, maar goed. De ergste van hun soort: Waterval. Met een stevige laag van die typische overdreven vrolijke K3- saus en een refrein dat uit één zinnetje bestaat, met nog wat ‘hey-ey’s’ en ‘ooh-ooh’s’ erbij. Het woordje ‘waterval’ wordt maar liefst 26 keer gezongen, ik heb het persoonlijk geturfd. En dat liedje duurt amper drie minuut en half. U mag zelf oordelen of dat al dan niet lichtjes overdreven is.

8. As it was.
Komen we bij Harry Styles terecht. Want sommige songs zijn zo’n gigantische wereldhit dat je ze overal op de radio hoort en ze dus wel in je hoofd terecht moeten komen. In dit geval met het bekende introotje dat af en toe herhaald wordt tijdens het liedje zelf. Een ander voorbeeld: ‘Somebody that I used to know’ (Gotye), dat ruim tien jaar geleden gemiddeld elke tien minuten op de radio voorbijkwam.

7. Ik ga zwemmen.
In Bacardi Lemon, ik vul het alvast voor u even aan. Mart Hoogkamer zorgde twee zomers geleden voor deze oorwurm van formaat. Compleet met trillende schlagerstem. De ergste oorwurmen krijg je als foute muziek gemengd wordt met een zomerhit, zoals in dit voorbeeld. In de clip worden trouwens de etiketten van Bacardi geblurd om geen onnodige reclame te maken voor dat drankenmerk. Al kan een aandachtige luisteraar het merk hier en daar wel herkennen in de tekst van het liedje. Niet bepaald een poëtisch meesterwerk, wel een schoolvoorbeeld van een zomerhit die ellendig lang in je hoofd blijft hangen.

6. All I want for Christmas.
En u die dacht dat u alleen tijdens het eindejaar met Mariah Carey geconfronteerd zou worden. Om maar te zeggen: ook wie kerstmeligheid wil creëren zorgt al eens voor een oorwurm van formaat.

5. Blue.
Da ba die, da ba daai… Van Eiffel 65, voor de quizzers onder u. Omdat klanken als ‘lalala’ en ‘oeh-oeh’ ook kunnen volstaan als je even geen inspiratie hebt om tekst te verzinnen. Of pakweg ‘la da dee, la da da’ (Gypsy Woman van Crystal Waters) of ‘obladi oblada’ (The Beatles).

4. Popcorn.
Hot Butter toonde ons dat je zelfs geen tekst nodig hebt om een oorwurm te maken, een deuntje volstaat. Tot de perfectie verheven door de Swedish Chef in The Muppet Show, dit geheel ter zijde. Ook de vogeltjesdans en de vijfde symfonie van Beethoven, vooral de intro, blijven ongevraagd en tekstloos urenlang in je hoofd wonen.

3. Dance Monkey.
Megahit van Tones and I die gestoeld is op het principe van de eindeloze herhaling. En eigenlijk ook niet op veel meer dan dat. Het principe is simpel: als we hetzelfde stukje tot in de eeuwigheid blijven herhalen, liefst met een beat erop, dat zal het ooit wel blijven hangen. Andere liedje dat deze tactiek toepast: Lovefool (The Cardigans), beter bekend als ‘Love me, Love me’, meesterlijk gebruikt door Jim in The Office US om zijn collega’s te treiteren.

2. Under Pressure.
Twee fenomenen uit de muziekgeschiedenis worden samengebracht: Queen en David Bowie, u heeft er vast al wel eens van gehoord. Maar jongens, die baslijn. Tot treurens toe herhaald. Zoals bij ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes, nog zo’n gedachtenklever. Queen heeft er met ‘Another One Bites the Dust’ trouwens nog ééntje op het palmares staan.

1. Carnaval Festival.
Als u aan de Efteling denkt, springt u wellicht meteen het deuntje in de oren. Tenzij u geen jonge kinderen heeft of alleen maar naar de Efteling gaat om kroketten uit de muur te eten natuurlijk. Het deuntje van Carnaval Festival duikt al op in de wachtrij om je hoofd daarna een etmaal of drie niet meer te verlaten en nog dagen nadien de soundtrack te vormen van je ergste nachtmerries. Maar goed, de kindjes zijn er gek op en de wachtrij is meestal niet te lang, dus trotseer je dat deuntje al snel nog een keer. Vergelijkbaar met hoe je nog dagenlang ‘Roda-ni-aaaah’ in je hoofd afspeelt als je ergens naar een kermiskoers bent geweest.

Eervolle vermeldingen: Lucky Manuelo (uit de film Iedereen Beroemd), Gangnam Style (Psy), Belle Helene (Doe Maar), Barbie Girl (Aqua), Give that wolf a banana (Subwoolfer), Per Spoor (Guus Meeuwis), Warrior (Oscar and The Wolf), Ik neem je mee (Gers Pardoel), Moves Like Jagger (Maroon 5), Lekker Blijven Hangen (Margriet Hermans), Poker Face (Lady Gaga).

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10muziek

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.