De pen van...

De allerleukste bekende dieren

Gepubliceerd: 24 februari 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 217

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Speciaal voor de dierenliefhebbers houden we het lief en schattig. Deze maand: de leukste bekende dieren.

10. De niezende panda.
Legende in de virtuele wereld. Het scenario: panda schrikt zich een hoedje als haar babypanda plotseling moet niezen. Miljoenen keren bekeken en één van de allereerste virale ervaringen van de mensheid, toen er van corona nog geen sprake was. Er zijn tegenwoordig ook een resem dieren die hun eigen social media-accounts hebben, waar ze schattig gekleed naar likes hengelen. Ik ben op dat vlak eerder geneigd om Monica (uit Friends) gelijk te geven en te stellen dat dieren die verkleed zijn als mensen behoorlijk angstaanjagend zijn.

9. Marcel (van Ross).
Om nog even bij Friends te blijven: Marcel is een capucijnaapje dat een tijd lang een belangrijke rol speelde in die wereldbekende reeks. Sidekick van Ross, tot zijn hormonen (die van de aap, niet die van Ross) helemaal op hol sloegen en hij moest verhuizen. Andere sidekicks die het net niet haalden: Idefix (van Obelix), Sprinkles (de kat van Angela uit The Office), Bubbles (van Michael Jackson), Hedwig (van Harry Potter) en Rataplan (van Lucky Luke).

8. Het konijn van Monty Python.
Het meest bloeddorstige piepende monster van de hele lijst, uit de cultfilm Monty Python and the Holy Grail. Uiteraard verdienen ook de zwaluwen en denkbeeldige paarden een eervolle vermelding binnen die film. Een andere filmdier dat het vermelden waard is: Jaws, de grote witte haai die op weinig sympathie kon rekenen bij strandbezoekers en vissers.

7. Lady Xena.
Brenger van legendarische en beschamende televisie tegelijk in Belgium ’s Got Talent. En Karen Damen maar plat gaan van het lachen. Voor wie Lady Xena niet kent: beeld je een hond in die zit mee te huilen met ‘I will Always love you’ van Whitney Houston. Wel, dat is exact wat het was. De hond nam na zijn optreden zowaar een manager onder de arm. Er had duidelijk iemand geld geroken. Intussen blijkt het beest helaas overleden te zijn. Als u het mij vraagt, en dat doet u vast niet, kwam Lady Xena nog niet tot aan de knieën van die kerel die binnen dezelfde wedstrijd besloot om een vijfentwintigtal puddinkjes op te slurpen. Dat was pas entertainen op eenzame hoogte!

6. Mike de kip.
Anderhalf jaar liep hij letterlijk als een kip zonder kop rond. Hij moest daarbij met een pipet gevoed worden. Het resultaat van een incompetente beul. Al snel een fenomeen in zijn tijd en dus trok ie op tournee om geld in het laatje (van zijn baasje) te brengen. In Colorado heeft Mike nog altijd een jaarlijks festival om zijn herinnering in stand te houden.

5. Slecht Weer Vandaag.
Als je als paard over de daken kan lopen, dan verdien je zeker een vermelding in deze lijst. En als je als paard de afwas kan doen al helemaal.

4. Paul de octopus.
Sommige dieren hebben zowaar nóg meer nut. Als ze de toekomst kunnen voorspellen bijvoorbeeld. Paul voorspelde een resem voetbaluitslagen waarvan hij er de meeste correct had. Het is niet dat hij de mensheid waarschuwde voor corona of de verkiezing van Donald Trump. Maar hij deed zijn best, die Paul. Andere visionaire dieren die u misschien kent: punxsatuwney Phil, een marmot die het weer kan voorspellen. Of zijn sinistere collega Oscar, de kat die in een ziekenhuis op bed sprong bij mensen die spoedig zouden komen te gaan.

3. Boris (van Winteruur).
Mijn God, er bestaan veel bekende honden. Er zijn er bij de hogere nummers hier al meerdere gepasseerd en er volgt er nog eentje. Beethoven hoort hier thuis, de welopgevoede versie van Cujo, ook al een hond. Bobbie van Kuifje, Laika, Bo van Barack Obama, Lassie, Toto, Slinky (van Toy Story). En zo kunnen we wel even bezig blijven. Toch wint Boris met vlag en wimpel. Vooral door de rust die hij uitstraalde, elke avond weer. Ook zijn opvolger Swami Bami kan er wat van, qua rust uitstralen, maar het origineel is zoals vaak nog net een tikkeltje beter dan de sequel.

2. Cher Ami.
Het meest heldhaftige dier in deze lijst. Een duif die het leven redde van een paar honderd soldaten door tijdens de Eerste Wereldoorlog een boodschap over te brengen van een regiment in nood. De meeste andere bekende duiven belandden helaas vooral massaal in de kookpot. Zoals al die duiven van de familie Wellens en Speckled Jim van de onvolprezen Britse reeks Blackadder.

1. Samson.
In de categorie nostalgie wint een bobtail die nauwelijks de Nederlandse taal machtig is, wat je een hond uiteraard nauwelijks kan kwalijk nemen. Vinden ook in deze categorie een onderkomen: Flipper, Meneer De Uil (van de Fabeltjeskrant), Seabert (het zeehondje), Swift (de vos van David de kabouter) en Keiko de orka (van Free Willy).

Eervolle vermeldingen: die kat van in dat ene YouTubefilmpje, Kai-Mook, Chinese vleermuizen die ziektes overbrengen, de beesten van Tiger King, Dolly het schaap, Bambi en de Three-Eyed Raven (Game of Thrones).

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.