De pen van...

De allerbeste slechteriken

Gepubliceerd: 27 mei 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 209

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Deze maand: de allerbeste slechteriken.

10. DDT.
Dimitri De Tremmerie. U kent hem van menige herhaling, van ‘zal ’t gaan ja?’, kapot gestampte ramen en ‘mijn infra-structuur’. Te gierig om een pint te trakteren en op zijn allergelukkigst als het met zijn buren wat minder ging.

9. Calvin Candie (van Django Unchained).
Quentin Tarantino heeft een paar schitterende slechteriken het leven gegeven. Met o.a. Hans Landa uit Inglourious Basterds en Mr. Blonde uit Reservoir Dogs. Toch is Calvin Candie wellicht de meest angstaanjagende verschijning. Acteur Leonardo DiCaprio leefde zich zo in, in zijn rol, dat hij zelfs toen hij zich sneed aan een glas gewoon bleef verdergaan. Het bloed smeerde hij af aan het gezicht van de slavin die hij op dat moment brutaal moest behandelen. Waardoor de aanblik van pure horror op haar gezicht op slag een stuk realistischer overkwam. Roepend en tierend en vreselijk impulsief, zoals het een echte slechterik betaamt.

8. Gert (van Samson).
Met zo’n vriend heb je geen vijand meer nodig. In plaats van iemand terecht te wijzen, koos hij steevast voor ‘een lesje leren’ wat dan meestal uitmondde in pure pesterijen. Je moet maar eens een paar afleveringen bekijken als je mij niet gelooft. Was bovendien de hele tijd bezig met Jean-Louis Michel zwart te maken, terwijl dat best een aardige jongen kan zijn. Jarenlang te lui om zijn bel te herstellen, terwijl hij nooit moest gaan werken en tijd zat had om in de zetel te zitten. Geen wonder dat zijn hond de benen nam en in een busje ging wonen.

7. Krimson.
Slechterik uit Suske en Wiske, hoewel hij, laat ons eerlijk zijn, nooit écht voor problemen heeft gezorgd. Had kansen genoeg om die vrienden naar het hiernamaals te helpen, maar nam altijd net genoeg tijd zodat zijn plannetjes nog verijdeld konden worden door één of andere Lambik of Jerom. Slechterik in de goede traditie van James Bond dus, waar je ook nooit iemand een pistool zag nemen om de held gewoon neer te knallen.

6. Joffrey Baratheon (uit Game of Thrones).
Kind uit een incestueuze relatie, rotjoch en verwend nest. Liet het hoofd afhakken van Ned Stark en terroriseerde diens dochter daarna vrolijk verder. We nemen het u niet kwalijk als u uit die reeks Ramsey Bolton nog een gradatie erger vindt. Hoe dan ook, als kijker mochten wij genieten van twee erg bevredigende afscheidsscènes, toch?

5. Jacques (uit Thuis).
Dat er nog iemand in de buurt woont daar. De moorden, verkrachtingen, vechtpartijen,… zijn niet meer te tellen. Marianne kan je ook moeilijk een lieveke noemen, daar wil je toch ook liever niet bij in de buurt zijn. Maar Jacques haalt het nipt, omdat hij moordenaar en verkrachter is.

4. Cartman (uit South Park).
Wint de stevige concurrentiestrijd binnen de tekenfilmwereld. Met Stewie (uit Family Guy) wellicht op een verdienstelijke tweede plek. Dikzak die in South Park een keer wraak nam op een kerel die hem gepest had door de jongen in kwestie zijn eigen ouders te laten opeten in een chili. Ik zie het DDT of Krimson nog niet doen.

3. Negan (uit The Walking Dead).
Vooral bekend omwille van zijn charisma, zijn wapen (een honkbalknuppel met prikkeldraad genaamd Lucille) en zijn bloeddorstige intrede in deze al niet weinig gewelddadige serie.

2. De heks van de kleine zeemeermin.
Jaagde mij als kind de stuipen op het lijf en bezorgde mij menige nachtmerrie. Met die twee vieze vissen van haar en haar bulderlach. Zou met haar outfit niet misstaan op het gemiddelde Eurovisiesongfestival. Als ze hier of daar een leuke zangstem kan stelen tenminste. Zij is de enige reden waarom mijn kindjes het sprookje van de kleine zeemeermin alvast niet in de Disneyversie zullen leren kennen.

1. Moriarty.
Aartsrivaal van Sherlock Holmes. Meesterlijk gespeeld door Andrew Scott in Sherlock, één van de allerbeste televisieseries ooit. Zo kwaadaardig dat de acteur in kwestie later een sexy priester ging spelen, wellicht om met zijn ziel terug in het reine te komen.

Eervolle vermeldingen: The Joker, Sauron, Koba (uit the Planet of the Apes), Amy (uit Gone Girl), Voldemort, Anton Chigurh (uit No Country For Old Men), Scar (uit The Lion King), The Grinch, Walter White (uit Breaking Bad), Jean-Marie Dedecker, Hannibal Lecter, Pennywise (uit It), iedereen uit Tiger King en Wile E. Coyote.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10televisie

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.