Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
GROBBENDONK — Vrouwen begeleiden bij de zoektocht naar hun innerlijke godin. Sandra Laura Manuela Deakin (55) heeft er haar missie van gemaakt. Met ‘Juicy & Jazzy’, een evenement voor vrouwen, schakelt de voormalige tv-presentatrice nog een versnelling hoger. “Tijdens mijn workshops zie ik deelnemers écht ontwaken.”
Gewezen radiopresentatrice en nieuwsanker, journalist en coach: Sandra Deakin uit Grobbendonk is het allemaal. “Als 14-jarige tiener maakte ik mijn debuut bij Radio Montana in Grobbendonk. Later ging ik aan de slag bij Radio 2 Limburg en Antwerpen, en vervolgens bij de nationale radio. Ik werkte er mee aan ‘Ochtendkuren’ van Dirk Somers en Luc Verschueren en presenteerde ‘Knuffelrock’ op zondagavond. Al ben ik wellicht nog het meest bekend van het vroegere ‘Relax’ op ATV.”
‘Relax’ was een lifestyleprogramma avant la lettre. Of was het meer dan dat?
Sandra Deakin: “Het was meer dan dat. ’Relax’ was mijn baby, mijn creatie. Het programma zoomde in op genieten in de brede zin van het woord.”
ATV besloot onlangs om ‘Relax’ opnieuw te programmeren. Terecht?
“Absoluut. Vandaag zou iedereen zichzelf wat meer genot moeten gunnen. We leven in een fast forward-maatschappij en mensen schamen zich bijna om te zeggen dat ze het goed hebben en durven te genieten. Altijd maar weer hard werken en presteren. Ik vermoed dat dat de aanleiding is tot de terugkeer van het programma.”
Genieten, is dat vandaag geen containerbegrip? Het lijkt al genot wat de klok slaat.
“Dat zou kunnen, maar het blijft belangrijk om daar aandacht voor te hebben. Genieten kan je trouwens alleen maar in het hier en het nu. Denk je voortdurend aan morgen of pieker je de hele tijd over het verleden, dan kom je niet tot genieten. Genot vergt alle zintuigen en veronderstelt dat je bewust kijkt, proeft, luistert en voelt.”
Zelf heb je te maken gekregen met een flinke burn-out. Waar ging het fout?
“Ik was een perfectionist en werkte dag én nacht. Ik heb in die periode al mijn grenzen genegeerd. Die tijd is voorbij. Bij alles wat ik doe — van coaching over voordrachten geven tot het organiseren van events — zorg ik voor voldoende rusttijd en relaxatie.”
Wat is voor jou het keerpunt geweest?
“Het moment waarop ik niet langer bang was voor hoe anderen over mij denken. Ik had angst om over bepaalde thema’s te spreken en vreesde altijd meewarige reacties van anderen. De kracht vinden om te durven zeggen waar je voor staat, heeft me gemaakt tot wie ik vandaag ben. Openlijk durven getuigen over dat hoogsensitieve aspect doet andere vrouwen vaak terugkeren naar de praktijk die ik heb uitgebouwd. Niet langer wakker moeten liggen van wat de buitenwereld denkt, kan voor een doorbraak zorgen.”
Vandaag leer je andere vrouwen om die bocht ook te maken. Is dat maatschappelijk trekje typisch Sandra Deakin?
“De drang om anderen te helpen is in ieder geval wie ik ben. Als kind liep ik spontaan langs bij onze oudere en zieke buren om ze te helpen met de vaat of hun boodschappen. Zij vonden dat toen al uitzonderlijk. Mensen bijstaan is een attitude die ik van mijn ouders heb meegekregen.”
Je doet dat tegenwoordig als ‘Sandra Laura Manuela’. Waar komt die merknaam vandaan?
“Dat is mijn echte naam. (lacht) Op een bepaald moment heb ik besloten om mijn volledige naam als brand in de wereld te zetten. Wellicht heb ik vroeger vaak geprobeerd om mezelf kleiner of onopvallender te maken. Dat is vandaag anders. Sandra Laura Manuela is niet alleen een heel vrouwelijke naam met een mooi klankritme, het is ook een naam die toont dat ik mijn plek wil innemen en er volledig voor wil gaan.”
Dat deed je onlangs ook met de eerste editie van ‘Juicy & Jazzy’, een evenement voor vrouwen. Waar staat die titel voor?
“Met ’Juicy & Jazzy’ wil ik vrouwen tonen dat het knopje voor een gelukkiger en rijker leven in jezelf zit, niet in de buitenwereld. Als je als vrouw een andere vibe belichaamt, zal die buitenwereld je ook anders benaderen. Vrouwen hebben hun eigenwaarde te lang afgemeten aan wat ze deden voor anderen. Ik leer hen om zich weer op de eerste plaats te durven zetten. Vrouwen verdienen dat.”
De eerste editie vond plaats in De Haan. Heeft het event het gewenste effect gescoord?
“Zeer zeker. Ik heb, ook tijdens eerdere workshops, vrouwen zien passeren die zich plots beter in hun vel voelen en hun grenzen durven af te bakenen. Ze durven het niet alleen, ze belichamen het ook. Omdat ze zich door het werk dat we samen doen veiliger in zichzelf en de wereld voelen, durven ze voortaan wel neen te zeggen. Ik heb tegelijk ook gezinnen zien veranderen, doordat vrouwen hun leven bijsturen en hun relatie gaan evalueren. Dat effect is eveneens voelbaar in wat vrouwen durven te dragen. Tijdens ‘Juicy & Jazzy’ besloten bepaalde deelneemsters om zich anders te gaan kleden, omdat ze er inspirerende voorbeelden hebben ontmoet.”
Een opsteker voor de vrouwen, maar hoe ervaren hun mannen dat?
“Na een workshop in Rome werd ik benaderd door een man wiens vrouw had deelgenomen en nadien een einde had gemaakt aan hun relatie. Ik heb toen met die man gesproken. Na onze conversatie vond hij mij niet langer de boosdoener. Zijn vrouw had de kracht gevonden om afscheid te nemen van wat niet langer werkte voor haar. Pittig detail: vandaag zijn het de mannen die een coach nodig hebben, nu ze merken dat hun vrouwen aan het veranderen zijn. Dat zorgt voor een andere dynamiek binnen de relatie en voor twijfels bij mannen over hun eigenwaarde. Die willen op hun beurt ook weer in hun kracht staan. Ik ben aangenaam verrast door de snelheid waarmee die mannen, vaak hooggeplaatste managers die nooit eerder over emoties durfden te spreken, de weg naar mijn coachpraktijk vinden. Voor hen is die keuze doorgaans delicater. Dat ze het tóch doen, stemt me hoopvol.”
Het sterkste statement tijdens ‘Juicy & Jazzy’: durf te genieten van de menopauze. Weinig vrouwen die het zo ervaren, niet?
“Voor mij is dat echt zo. Als je dieper durft te kijken in het eigen lichaam en verantwoordelijkheid durft te nemen voor de eigen gedachten en emoties, dan gebeurt er iets in dat lichaam. Dan gaat alles weer stromen. Voor mij voelt de menopauze aan als een nieuwe adem. Dat is ook de bedoeling van die levensfase: het creëren en ervaren van een tweede jeugd.”
In september krijgt ‘Juicy & Jazzy’ ook een Antwerpse editie. Blijft het een landelijke aangelegenheid of reiken de ambities verder?
“Ik mik ook op het buitenland. Ik verkondig mijn boodschap nu al in de hele wereld. Ik heb klanten in onder meer Australië, Amerika, Noorwegen en India. Ik gaf al workshops in Londen en Nederland en zal binnenkort ook naar Australië reizen voor een lezing. Tijdens de eerste editie ontvingen we trouwens ook al buitenlandse deelnemers, dus dat zit goed.”
Opvallend: tijdens dat evenement krijg je ruggensteun van… een man, de Amerikaans-Belgische muzikant Eddie Conrad.
“Ik ontmoette Eddie eerder toevallig, het klikte meteen en we hebben altijd contact gehouden. Hij zorgt tijdens het event voor de muzikale noot en de rhythmic awareness, ik neem de mindset en de emoties van de deelnemende vrouwen voor mijn rekening.”
Wat wens je de vrouw in het algemeen nog toe?
“Nog meer levensvreugde en mogelijkheden. Mijn diepste wens is dat elke vrouw kan bloeien als de mooiste rozelaar.”
MEER INFO
www.sandralauramanuela.com
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.