Helemaal tot rust

Ontdek Lille al wandelend en fietsend

Gepubliceerd: 30 april 2021  |  Onderox editie: 208

Lille — De gemeente Lille is een prettige plek om te vertoeven en te verkennen. Zo worden er binnen de gemeente steeds meer mogelijkheden geboden voor wandelaars en fietsers. Wij gaan al even langs en stellen je een educatieve fietstocht voor op kindermaat, een originele manier om al wandelend de deeldorpen te ontdekken en een fietsroute van zo’n 45 kilometer met extra veel variatie in het landschap waarvan je met al je zintuigen ten volle zal kunnen genieten.

OP TOER MET BOER
Samen met de lokale boeren werkt de gemeente aan een educatieve fietstocht voor kinderen. De fietstocht loopt door de weilanden van de verschillende dorpen en passeert meerdere landbouwbedrijven. Je ontdekt infoborden die getekend zijn door illustratrice Liesbet Slegers. De borden leren de kinderen over landbouw- en maatschappelijke thema’s als verkeersveiligheid, zwerfvuil, de korte keten en het belang van bijen. Kinderen kunnen de fietstocht vanaf begin mei maken met hun school of met hun gezin. Langs de route kom je allerlei rustpunten tegen met een picknicktafel en speelelementen gelinkt aan de thema’s.

WANDEL (ZOALS VROEGER) MET BOLLEKE PIJL
Wie graag wandelt en op een leuke manier mooie plekjes in de gemeente wil verkennen, kan één van de bolleke pijl-wandelingen uitproberen. Met bolleke pijl wandel je aan de hand van een lijst met pictogrammen. Alle vier de deeldorpen hebben hun eigen wandeling.

FIETSEN OP DE LILSE GRENZEN
Een fietstocht die er de kantjes vanaf rijdt. Het is immers een parcours dat de grillige grenzen van de gemeente volgt. Tijdens de 45 kilometer lange tocht passeer je langs alle deelgemeenten: Gierle, Lille, Poederlee en Wechelderzande. Vertrekken doe je aan de Lilse Bergen, één van de bekendste plekken van Lille waar heel wat (water)pret te beleven valt. Van daaruit fiets je richting Wechelderzande waarbij je het gedenkbeeld van ereburger Karel van Noppen en de unieke woning ‘Descamps’ op je route vindt. Deze vrijstaande woning telt twee bouwlagen onder plat dak (dakterras) en is in haar totaliteit overdekt door een glazen serre die zorgt voor een aangenaam woonklimaat binnen en buiten de woning. Van Wechelderzande gaat het richting Lille waarbij je af en toe op het grondgebied van Vorselaar komt. Ongeveer halfweg kom je het prachtige natuurgebied ‘Den Haert’ tegen in Poederlee. Tussen de Aa en de Slootbeek, in een landschap met eikenbossen, houtkanten en bomenrijen die de akkers en weiden omzomen. Steenuil, zwarte specht en roodborsttapuit vinden hier een thuis. De grote verscheidenheid aan planten en paddestoelen ontstond dankzij de afwisseling van oude en jonge bossen op droge en natte bodem. Naast de cultuurwaarde is Den Haert ook landschappelijk en vooral cultuurhistorisch van groot belang. In het westelijk deel van dit gebied ligt ‘Den Ouden Hofberg’, een kunstmatige verdedigingsheuvel aan de meander van de rivier. Daarna zet je je tocht verder via de grens met Tielen waarbij je de Heerlekapel, de watermolen en een ijssalon passeert, altijd fijn bij heerlijk weer! Het laatste stuk van de fietsroute leid je nog door het ‘Grotenhout’, waar heel wat zoogdieren huizen: acht verschillende vleermuissoorten, ree, haas, vos, hermelijn,… De vijver is dan weer een geliefde plek voor dagvlinders, libellen, kikkers en padden. Je kan er zelfs broedvogels als de wespendief, fluiter, middelste bonte specht en zwarte specht spotten. Ook het plantenlijstje is indrukwekkend met meer dan 360 ontdekte soorten. Geef je ogen en oren dus goed de kost tijdens je fietstocht door deze wondermooie leefwereld!

MEER INFO
www.genietvanlille.be

Meer lezen over
wandelenfietsen

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.