Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
Voetbal en bier, in België lijken ze hand in hand te gaan. Zelfs onze eigenste hoogste voetbalcompetitie is vernoemd naar een bekend pilsbier. Als je het puur rationeel bekijkt is dat natuurlijk je reinste onzin. België is immers een land met een rijke traditie aan bieren van hoge gisting, en rariteiten zoals spontane gisting en gemengde gisting, maar lage gisting, komaan! Oh ja, en sport en alcohol zouden dan toch geen match made in heaven zijn, dat ook.
België is echter een land van levensgenieters, en zodoende zal sport nog lange tijd met alcoholinname gepaard gaan, ook al denk ik niet dat onze topvoetballers hun miljoenendeals in het gedrang willen brengen door straffe dronkemansverhalen op de voorpagina van de lokale tabloids. Maar samen gaan supporteren en de overwinning vieren met gelijkgestemden, of het verdriet van de nederlaag verdrinken, het maakt vooralsnog deel uit van onze sportbeleving.
Aangezien we nu niet in groep met een pint in de hand naar het EK kunnen gaan kijken, en je, na alweer een doelpunt van Romelu Lukaku, degene die toevallig naast je staat niet in de armen kan vallen, is de tijd misschien rijp om onze traditie van speciaalbieren te combineren met onze liefde voor onze nationale ploeg en het voetbalspel. Om dit mogelijk te maken heb ik afgesproken met Johan van de Koevering van café ‘t Kelderke in Geel. Voor deze afsluiter van wat een bijzonder Tussen Pot en Pint-seizoen genoemd kan worden, hebben we de keuze van de bieren overgelaten aan Johan, een bierliefhebber in hart en nieren. Op de kaart van zijn authentieke volkscafé staan zoveel bieren dat een mens er keuzestress van zou krijgen. Hij is er echter in geslaagd om er vier interessante uit te pikken, waarvan je zeker zal kunnen genieten, of er nu voetbal opstaat of niet.
Kompel Bovengronds- Brouwerij Kompel (6%)
Aftrappen doen we met deze dorstlesser uit Maasmechelen. In lang vervlogen tijden had je nog voetbalploegen met namen als Winterslag en Thor Waterschei, en nog niet zo heel lang geleden (voor mij dan) voetballers met de bijnaam ‘het Brommerke’ bij Club Brugge, die nog effectief als mijnwerker de kost hadden verdiend. Wat velen niet weten is dat die eerste ploeg opgericht werd door Oost-Europese mijnwerkers, en Slavia Winterslag heette. Thor Waterschei was dan weer de ploeg van de (misnoegde) Vlaamse mijnwerkers, en de naam verwees niet naar de Noorse dondergod, maar was een afkorting voor Tot Herstel Onzer Rechten. De Belgische Voetbalbond vond dit niet kunnen, te politiek beladen weet je wel, en met veel creativiteit hebben ze dan gekozen voor Tot Heil Onzer Ribbenkast! Tot zover de link tussen de mijnen en het voetbal. Genoeg voetbalgeschiedenis, weer naar het heden. Dit goudgele bier oogt bijna oranje, wat in voetbalkringen dan weer een heel andere betekenis krijgt, en wordt afgesloten door een mooie witte kraag. Deze bovengrondse kompel ruikt zeer fris en fruitig, ongetwijfeld een sterk contrast met zijn naamgenoot, maar ook wat kruidig. Deze toetsen vinden we zeker terug in de smaak, wat het bier een complex karakter geeft. Diverse smaaksensaties wisselen elkaar af, en daar hebben de verschillende gebruikte hopsoorten en de hergisting op fles zeker iets mee te maken.
Duchesse De Bourgogne - Brouwerij Verhaeghe (6,2%)
Het volgende bier tapt uit een heel ander vaatje. Bij het uitgieten merk je dat onmiddellijk aan de robijnrode kleur. Maar wanneer we ons reukorgaan aan het werk zetten, weten we waar de klepel hangt. De zure toetsen die zo kenmerkend zijn voor deze bierstijl, verraden snel dat we hier te maken hebben met een Vlaams roodbruin, of Oudbruin, bier.
De kraag houdt het al snel voor bekeken, proeven dan maar! Deze gravin smaakt wat minder zuur dan de aroma’s doen vermoeden, maar als je niet houdt van zure bieren, ben je eraan voor de moeite. Dit bier van gemengde gisting (hoge en spontane gisting) is fris en fruitig met aangename zure toetsen en weinig bitterheid. Dat fruitige karakter heeft deze edele dame te danken aan haar tijd in de eikenhouten vaten. Voor de liefhebbers een aanrader, voor wie niet bekend is met deze bierstijl, zeker het proberen waard!
De Maeght Van Gottem - Huisbrouwerij Sint-Canarus (6,5%)
Het volgende bier is bij vele bierkenners geen onbekende. Niet alleen omdat het simpelweg een lekker bier is, maar ook omdat er maar weinig bieren zijn met een hopbel in de fles, die zorgt voor de dryhopping en dus extra smaak en een frisse bitterheid. Maar ook omdat het vroeger schier onmogelijk was het flesje te openen, en uit te gieten vooraleer het schuim de snelste weg naar buiten zocht. De hopbel is een leuke toevoeging, de fontein was dat niet. De tweede keer opende je het flesje zonder fout boven de pompbak. Maar dat is nu verleden tijd. De hopbel is wel gebleven, gelukkig.
Het aroma van deze blonde maeght is zonder meer fris en bitter te noemen, met hier en daar wat toetsen van citrusvruchten. Als je niet houdt van bittere, zwaar gehopte bieren, vrees niet, de smaak is niet zo bitter als de geur doet vermoeden. Dit bier blijft echter wel een frisse dorstlesser, met een aangename CO2 -prikkeling, en een meer dan te pruimen bittere afdronk.
Kapittel Tripel Abt 10° - Leroy Breweries (10%)
Waar de vorige drie bieren nog binnen de grenzen van een aanvaardbaar alcoholgehalte bleven om te kunnen genieten van een voetbalmatch, gaat deze laatste er zwaar over. Met zijn 10% is de abt de man met de hamer in dit gezelschap.
Zowel de geur als de smaak van dit abdijbier is minder uitgesproken dan bij de vorige proevers. Maar dat is geen schande aangezien de voorgangers van deze tripel toch wel een uitgesproken karakter hadden. Deze abt houdt de kerk liever in het midden en zal ook niet tegen te veel schenen schoppen. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat dit bier karakter of smaak mist. Zoals het een echte tripel betaamt is het een vol, romig bier, hetgeen gezien de hoeveelheid gebruikte mout niet mag verbazen. De smaak is eerder zoet te noemen en liefhebbers van deze bierstijl zullen niet teleurgesteld worden door deze Kapittel Tripel Abt 10°.
Hopelijk zijn onze Rode Duivels bij het verschijnen van dit artikel nog niet uitgeschakeld en kunnen de klanten van café ‘t Kelderke, tijdens het aanschouwen van de kunststukken van onze balkunstenaars, genieten van de uitstekende bierkeuze van Johan. Met twee grote schermen, vele tafeltjes op veilige afstand en een dak boven het hoofd. Hopelijk kunnen we in september weer van start gaan met onze vertrouwde bierproeverijen!
BUBBELBIERPROEVERIJ IN CAFÉ ‘T KELDERKE
De bieren uit dit artikel kunnen als mini-proeverij besteld worden in café ‘t Kelderke in Geel. Uiteraard kan je dit alleen doen, maar het is toch zoveel gezelliger wanneer je dit genoegen kan delen met tafelgenoten. Elk flesje is geschikt om over twee proefglaasjes te verdelen die Johan met de glimlach op jouw tafel zal toveren. De prijs voor deze bubbelbierproeverij bedraagt 12,50 euro. Je zal kunnen genieten van dit mooie initiatief van zodra je dit leest. Mocht je interesse uitgaan naar andere bieren, geen nood, want ‘t Kelderke is niet enkel een echt volkscafé, het beschikt bovendien over een zeer uitgebreide bierkaart waarop elke bierliefhebber zijn gading zal vinden.
Stationsplein 12, Geel
Tel. +32 (0)14 72 37 28
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.