Bijzondere woningen

“We houden het zwembad het hele jaar door op temperatuur.”

Gepubliceerd: 28 maart 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 240

ZANDHOVEN/MOL — Voor de ‘Binnenkijken’ van deze maand blijven we voor één keer ‘outdoor’. Om rustig van de zon te genieten aan het zwembad van een gezin in Zandhoven. Waar ze op de meeste plaatsen stilaan het zwembad zomerklaar maken, is dat hier niet nodig. “Wij zwemmen hier het hele jaar door, zomer én winter.”

bij een gezin in Zandhoven, waar een koppel met hun drie kinderen woont. Ze wonen hier intussen tien jaar, maar hun zwembad is nog behoorlijk nieuw. “Alles is in 2022 afgerond”, herinnert de vader van het gezin zich. “We wisten altijd wel dat hier een zwembad zou komen, we hebben meteen alle leidingen en aansluitingen voorzien, maar we wilden wachten tot de kinderen iets groter waren. Het is dus ons eerste grote zwembad, al hebben we ook wel een aantal opblaasbare exemplaren gehad. Die dan altijd groter en groter worden, je kent dat wel.” 

Voor hun eerste ‘echte’ zwembad gingen ze aankloppen bij zwembadbouwer Swimtec in Mol. “We hebben bij een paar firma’s geïnformeerd. Op basis van foto’s van projecten die we van hen gezien hadden. Ik wou even vijf minuutjes met Swimtec bellen en kreeg Kris (de zaakvoerder, nvdr.) aan de lijn. Dat werd een telefoongesprek van meer dan twee uur”, klinkt het met de glimlach. “Hij kon mij meteen zodanig veel informatie geven en overtuigde mij onmiddellijk met zijn kennis van zaken. Ik heb nog op  andere plaatsen geïnformeerd, maar het was eigenlijk meteen duidelijk dat we terug bij Kris zouden uitkomen.”

RUSTIG WATEROPPERVLAK
Het gezin koos voor een overloopzwembad. “Omdat we dat het mooist vinden. Achteraf bekeken zijn we daar ook heel blij mee. In een ander zwembad blijft het water lichtjes op en neer gaan omdat het tegen de kanten botst. Bij ons loopt het water over de rand en verdwijnt het weer. Zo krijg je een heel rustig wateroppervlak, ik vind dat heel aangenaam. Een ander voordeel: je hebt echt het gevoel dat je tussen je gras en in je tuin aan het zwemmen bent. Bij een traditioneel zwembad kijk je de hele tijd tegen een boord aan, dat vond ik minder aantrekkelijk.” 

Het hele zwembad is bezet met mozaïeksteentjes in verschillende kleuren. “Voor die kleuren baseerde Swimtec zich op de kleurencombinatie die in onze tuin aanwezig is. Het past dus echt bij de bomen en de bossen die je hier kan zien. Die mozaïekafwerking was iets duurder, maar heeft wel een heel lange levensduur. Een liner moet je na enkele jaren vervangen en je ziet daar de naden op. Bij zo’n liner zie je bij wijze van spreken ook elk blaadje liggen, dat is bij ons totaal niet het geval. Het is dus ook onderhoudsvriendelijker. We hebben voor een zoutwaterbad gekozen omdat we een gevoelige huid hebben en niet van chloor houden. Maar ook dat vergt weinig onderhoud.”

Ook de trappen trekken de aandacht. “Dat is een voorstel van Kris waar wij meteen fan van waren. Je kan het als trap gebruiken, maar je hebt zo ook een platform om op te zitten en te staan. Het is dus functioneel en ik vind het visueel ook een duidelijke meerwaarde.”

ONDERWATERMUZIEK
Misschien wel het opvallendste kenmerk van het zwembad: er kan zelfs onderwatermuziek gespeeld worden. “Ik had dat een keer in een saunacenter ervaren”, vertelt de gastheer enthousiast. “Dat was zo rustgevend dat ik dat ook moest hebben. Eigenlijk is het principe niet ingewikkeld, er zijn in het zwembad waterdichte boxen ingebouwd waar je muziek op kan spelen. Boven water hoor je dat niet. Meestal speelt er van die typische spa-muziek, of klassieke muziek, die hoor je ook perfect. Ik kies die muziek gewoon zelf, via Spotify.”

In het zwembad is bovendien een tegenstroomsysteem van Binder geïnstalleerd. “Zo kan je ter plaatse blijven zwemmen omdat het water rondom je verplaatst wordt. Het is eigenlijk ter vervanging van het traditionele baantjeszwemmen. Ik vind dat heel aangenaam, we gebruiken dat best veel. En onze kinderen maken er dan een sport van om toch nog te proberen om over te zwemmen. Ze hebben zelfs al met een bootje tegen de stroming in gevaren. En maar roeien.”

ZOMER EN WINTER
In het zwembad kan het hele jaar door gezwommen worden. “De temperatuur wordt altijd rond de 28 graden gehouden. We hebben een speciale warmtepomp geïnstalleerd die zelf zijn momenten kiest waarop er verwarmd wordt. Als de zon schijnt, schiet de verwarming op koudere momenten in actie. We hebben speciaal voor het zwembad extra zonnepanelen laten leggen. Al is er soms in de winter uiteraard niet voldoende zon en verbruiken we wel wat extra elektriciteit. We hebben ook een afdekking met zonnelamellen die over het bad kan schuiven en het water mee verwarmt. Dat zit weggewerkt onder het gras. Eigenlijk valt het best mee qua energieverbruik.”

“En het is echt fantastisch om het hele jaar door te kunnen zwemmen. Vaak start ik de dag omstreeks half zes of zes uur al met een zwempartij. Dat is een soort ochtendritueel geworden. Ik ben dan helemaal klaar om de dag te starten. Het gebeurt zelfs dat ik nog even het zwembad in duik als ik ’s avonds laat thuiskom na een zware vergadering. In de zomer zal je mij ook wel eens op een luchtmatras op het water aantreffen. Het is zelfs een uitstekende plek om een kort dutje te doen.”

“Met wat ik nu weet zou ik wellicht toch sneller al dit zwembad geplaatst hebben”, besluit de gastheer. “Zelfs al duik je er maar voor tien minuutjes in, dat kan al voldoende zijn. Het geeft mij telkens weer een heel goed gevoel.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.