Bijzondere woningen

Een nieuwe badkamer als rustpunt tijdens woningrenovatie

Gepubliceerd: 29 februari 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 239

RETIE — Voor de ‘Binnenkijken’ van deze maand gaan we op bezoek bij een gezin uit Retie, waar de badkamer voor rust zorgt tijdens de renovatie van een woning. Al moest daarvoor wel alles optimaal benut worden. “Ook van kleine ruimtes kan je met de juiste creativiteit heel mooie dingen maken. Dat was ons doel.”

“We hebben dit huis in 2018 gekocht en zijn in 2019 verhuisd”, vertelt de gastvrouw van deze maand. “We hebben dan eerst nog een jaar hier gewoond voor we echt aan het verbouwen gingen om te kijken hoe we de indeling net wilden. Tijdens de corona-periode hebben we dan zelf alles gestript en opnieuw geïsoleerd. We zijn toen eventjes bij mijn zus gaan wonen zodat we hier goed konden doorwerken.”

OP ZOEK NAAR CREATIVITEIT
Voor de badkamer boven werd de hulp van dorpsgenoten Atelier K&S ingeschakeld. Zij voerden er een totaalrenovatie uit. “Het was belangrijk om iemand te hebben die mee nadacht en creativiteit kon bieden. De badkamer is een kleine ruimte, maar we wilden daar toch onze eigen touch aan geven. Ook van kleine ruimtes kan je met de juiste creativiteit heel mooie dingen maken. Dat was ons doel.” “Ik wou een rustige badkamer die onderhoudsvriendelijk is”, klinkt het. “Alles moest dus goed afwasbaar zijn en we wilden zo weinig mogelijk naden. Daarom kozen we in de douche voor een naadloze aqua sensatechniek, een steenimitatie op basis van cement die zowel voor de wanden als voor de vloer kan worden gebruikt, ideaal voor natte ruimtes. De badkamer is helemaal vanaf nul ontworpen en op maat gemaakt door Atelier K&S. Er was niet veel ruimte, we hebben goed moeten puzzelen. De glazen douchewand was bijvoorbeeld niet eenvoudig om te maken omdat we met schuine wanden zitten. We hebben nog overwogen om de indeling anders te doen, maar uiteindelijk kozen we toch voor een grote slaapkamer, een bijhorende kleine badkamer en een aparte dressing die enkel via de badkamer te bereiken is.” In de hoek van de badkamer werd een kleine ingebouwde kast geplaatst, onder een schuine wand. “Echt alles is goed doordacht door Kris (Wellens, de zaakvoerder van K&S, nvdr.). We vonden het belangrijk om alles optimaal te benutten. Daarom was die creativiteit cruciaal.”

ZWEVEND MEUBEL
Creativiteit die ook vervlochten zit in het zwevend badkamermeubel. Daarop werd een brentatablet voorzien, gegoten uit één stuk. “De greep loopt helemaal rond het meubel, dat was een ander ideetje van Kris dat ik heel geslaagd vind. De spiegel hebben we bewust ‘scheef’ gehangen, evenwijdig met het schuine plafond. Omdat het een kleine badkamer is, hebben we gekozen voor spiegelverwarming, anders zou die te snel beslaan. En achter de spiegel zit indirect licht verwerkt waarbij we kunnen switchen tussen wit en geel licht. Ook in het plafond is een verdoken led-strip geplaatst, met RGBW-kleuren die je met een afstandsbediening kan aanpassen.” Al komt er ook via het veluxraam boven het bad veel natuurlijk licht binnen. “Dat is heel aangenaam en het is bovendien fijn om vanuit de badkamer zicht te hebben op de groene omgeving hier.” De twee deuren zijn kamerhoog en hebben ingefreesde zwarte grepen. “Die kleur komt terug in het kraanwerk van het bad en van het badkamermeubel.”

ZACHTE AARDEKLEUREN
We zijn verder voor zachte aardekleuren gegaan en voor een gespikkelde vinylvloer waar alle kleuren uit de badkamer mee in verwerkt zitten. Die voelt warm en aangenaam aan je voeten. En het dempt zelfs een beetje. We hebben geen vloerverwarming voorzien, maar wel een kleine elektrische verwarming. Die kunnen we vanop afstand bedienen. Als je beneden zit bijvoorbeeld en even later in bad wil. Of als je bijna thuis bent. Heel fijn.”

EEN ZENMOMENTJE
Het gezin opteerde bewust voor een vrijstaand bad, dat achteraan tegen de muur is geplaatst. Gemaakt van acryl, met opbouwkranen. “De kranen en knoppen zitten mee in één bakje verwerkt waar je nog zeep op kan leggen. Het is een vrij groot bad, zodat ook mijn man er gebruik van kan maken.” Achter het bad en achter het badkamermeubel werd de muur afwerkt met zeshoekige tegeltjes. “Ik heb drie zonen en een man”, glimlacht de gastvrouw. “Ik wou dus wel graag een ruimte voor mezelf waar ik een zenmomentje kan beleven. Dat is ook echt gelukt. Het is heel fijn om hier even volledig tot rust te kunnen komen.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.