Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
Schromelijk miskend en totaal ondergewaardeerd. Een ruime, technisch betrouwbare break, die tot twee ton sleeplast over de weg of door bos en heide kan sleuren. Een conventionele break die bewust rebelleert tegen een stompzinnige SUV-collectivisatie. Halsstarrig ook vertikt deze break de inbreng van elektrificatie-support. Dit is de Subaru Outback: uniek en eigengereid. Blijvend geplaagd helaas, door een simplistische en ridicule milieu-ideologie.
Eigengereid, maar niet gespaard van typische Subaru-topics. Lees: een boxermotor met gezonde longinhoud, permanente vierwielaandrijving en een CVT-automaat. Toch vormt hij in het huidige Subaru-gamma een uitzondering. Meesurfen op de golven van een hypothetisch, CO₂-neutrale auto-elektrificatie is alvast niet aan hem besteed. Zelfs de mildste hybride-aandrijfvorm, zoals gemonteerd in de e-Boxers van Impreza, XV en Forester krijgt hij niet toegewezen. Wel solide en zelfs turboloze verbrandingstechnologie. Toereikende en betaalbare aandrijving, die in deze tijden van massale elektrificatie, onrechtmatig getormenteerd blijft. Full Electric? Zelfs Subaru dat — net als moederhuis Toyota — zo lang de full-elektro-boot afhield, gaat weldra voor de peperdure batterij-aandrijving. Met de Soltera, een middelgrote SUV, naar afmetingen te vergelijken met de Forester. Dat de eerste batterij-auto van Subaru sprekend gelijkt op het Toyota bZ4X-Concept is begrijpelijk. Want de vrucht van een gezamenlijk Toyota-Subaru project. Zoals dat in vroegere en minder complexe autotijden ook al leidde tot het sportieve duo: Subaru BRZ en Toyota GT86/GR86.
DIGITALE STRESS
Zoals Impreza, XV, Levorg en Forester rijdt ook de Outback op het Subaru Global Platform (SGP). Die modulaire basis zorgt voor verhoogde stijfheid, een verlaagd zwaartepunt, opgevoerde crashbestendigheid en een vereenvoudigde implementatie van de recentste veiligheidsuitrustingen van Subaru (EyeSight). Dit SGP-platform maakt ook dat ophanging en onderstel van deze Outback in niets meer te vergelijken is met dit van de in onze contreien niet langer aangeboden Legacy-model waarop de eerste Outbacks zich eerder baseerden. Het hertekende dashboard bevat een (11,6”) verticaal gemonteerd multimediascherm. De bediening? Omslachtig… Niet enkel in deze Subaru is dat zo. In zowat iedere auto wordt men gedwongen om zelfs voor de simpelste functies door vervelende en aandacht afleidende, digitale menu’s te sukkelen. Positief is daarom dat interieurtemperatuur en stoelverwarming in de Outback wel met conventionele bedieningsknoppen te regelen zijn.
TOEREIKENDE WERKLUST
Met EyeSight, Subaru’s stereocamera-bots-preventie en beeld(herkenning)software, beschikt de Outback over een interactief pakket veiligheidsmaatregelen. Daarbij o.m. Advanced Adaptive Cruise Control, Lane Centering, Autonomous Emergency Steering, Lane Departure Prevention, Pre-Collision Braking met ondersteuning om aanrijdingen op kruispunten te helpen vermijden. Met 175 pk en 1.570 kg aan wagengewicht heeft de Outback geen overschot aan power. Geen sprinter, wel met een motor die past bij het karakter van deze auto. Een viercilinder Boxer; atmosferisch beademd, zonder turbo en geen e-support. Onder normale rijomstandigheden op de weg — maar ook in het terrein — etaleert die motor echter voldoende werkijver. Krachtiger alvast dan wat de op papier vermelde karakteristieken doen vermoeden en dit bij toerentallen die ver onder die rode zones liggen.
TECHNOLOGIE EN POLITIEK
Zijn uitmuntende tractie en dito motriciteit dankt de Outback aan Subaru’s ‘Symmetrical AWD’ vierwielaandrijving, gecombineerd met X-Mode en een Lineartronic continu variabele transmissie. De software van deze CVT imiteert de werking van een efficiënte en schokvrij schakelende achttrapsautomaat. Laat dit duidelijk zijn: de Outback blijft een ondergewaardeerde auto. Een stoere break, robuust en bedrijfszeker. Niet gemaakt om te sprinten, wel om comfortabel mee te cruisen. Een werkpaard, niet bevreesd voor modder of zand en niet terugdeinzend om tot twee ton aan geremde sleeplast te sleuren. Dit alles zonder turbo, zonder inbreng van duurdere elektrificatie. Dankzij vierwielaandrijving, CVT-automaat en een boxer met 2.5 liter longinhoud. Niet welkom helaas in deze door CO₂-verbijstering gemystificeerde maatschappij. Bestraft met extra CO₂-belastingen en bedenkelijke milieutaxaties. Gedupeerd door politieke spielerei, waartegen zelfs de oerdegelijke Subarutechnologie machteloos staat.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.