Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
Kia zet zwaar in op batterijwagens. Nadat grotere modellen als de EV6 en EV9 die enthousiaste elektrificatiestrategie accentueerden, vond de Koreaanse autobouwer de tijd rijp om ook compactere modellen aan de stroomstekker te koppelen. De Kia EV3 is het te smaken resultaat.
Niet dat Kia met de EV3 een eerste compacte batterijwagen in de markt zet. Vergeet immers de e-Niro niet. De EV3 is echter een initieel als batterijwagen ontwikkeld model, dat zich baseert op een exclusief voor elektrische aandrijving ontwikkelt platform dat weliswaar schaalbaar is. En dat kan niet gezegd worden van de elektrische Niro, die initieel werd ontwikkeld als een auto met verbrandingsmotoren en pas later elektromagnetische krachtontwikkeling onder de kap kreeg.
CONCURRENTIËLE BEKOMMERNISSEN
Of Kia zich zorgen moet maken met twee elektrische modellen in hetzelfde marktdeel? Want de iets grotere Niro blijft zowel elektrisch als met verbrandingstechnologie nog een poos in het gamma. Een testrit met Kia’s nieuwste model, maakt die vraag echter overbodig. Want de EV3 zet prestaties neer die tot voor enkele maanden nog onwaarschijnlijk leken voor een e-auto in dit segment. Met een rijbereik dat, als gevolg van de 81,4 kWh aan bruto ‘longinhoud’ van de tractiebatterij, tot meer dan 500 kilometer kan oplopen. Zuinig ook, want wij registreerden een vastgesteld gemiddeld testverbruik van 17,1 kWh/100 km. Ruim en functioneel is de EV3 ongetwijfeld. Stevig gedigitaliseerd, maar dan wel zonder beknibbeling aan fysieke en analoge bedieningsknoppen. Verrassend leuk om te rijden en last but not least…scherp geprijsd.
De vraag luidt dus niet of Kia met zijn EV3 interne concurrentie teweegbrengt. Wel, in hoeverre de concurrentie zich EV3-zorgen moet baren. Omdat, naast de al opgesomde gunstige punten, onze proefrit met nadruk illustreert dat enkele duurdere — maar naar afmetingen, uitrusting en prestaties correct vergelijkbare batterijauto’s — zich nog niet ernstig bedreigd moeten voelen, maar toch minstens ongerust mogen zijn.
KUBUSVORMIGE VOORDELEN
Hij is inderdaad begenadigd met een voor dit wagensegment bovengemiddelde interieurruimte. De EV3 profiteert dus van een rechttoe rechtaan designtaal die hij overigens erfde van zijn veel grotere broer, de EV9. Of, hoe kubusvormige koetswerken ook in kleinere auto’s een maximum aan interieurruimte opleveren. Waarbij een lange wielbasis en de vlakke vloer uitdraaiden in rijkdom aan been-, elleboog- en hoofdruimte. Dit voor zowel passagiers vooraan als achteraan. De koffer heeft een in de hoogte verstelbare bodem en blijft met vijf passagiers aan boord 460 liter groot. Met de achterbankleuning neergeklapt, ontstaat een cargoruimte van 1.251 liter. Reken daarbij ook op een 25 liter grote opbergruimte op de plaats waar in een conventionele auto de verbrandingsmotor ronkt.
BEWUSTE KEUZE
Ook al rijdt hij op een platform dat initieel ontworpen is voor achterwielaandrijving, toch werpt deze EV3 zijn elektrische paarden via de voorwielen op het asfalt. Een vierwiel aangedreven EV3 is in aantocht. Met veel meer pk’s dan de 204 eenheden die ons op de voorwielen trekkende testmodel meekreeg. Waarom Kia van deze EV3 per se een voorwieltrekker maakte? Te oordelen aan de rijeigenschappen is dat een bewuste keuze geweest. Naar rijbeleving toe en wetende dat de EV3 geen stormvloed aan elektrische pk’s op de straatstenen moet kwijtraken,- kunnen we niet anders dan hier van een excellent gekalibreerde en perfect bij deze auto passende voorwielaandrijving spreken.
Tekst: Ferre Beyens
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.