Bijzondere plaatsen

Voor werk en plezant naar Zeeland

Gepubliceerd: 24 maart 2022  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 218

BRESKENS (NL) – Hoorde je wel eens van een workation? Het is een mix van werken en tegelijk vakantie hebben. Het idee klinkt aanlokkelijk en is het in de praktijk ook. Zo mocht ik zelf onder vinden na een paar dagen werk en plezant in Zeeland.

Voorwaarde om op workation te gaan, is dat je hybride kunt werken. Weeral zo’n nieuw woord, wat betekent dat je eigenlijk plaatsonafhankelijk je werk kunt doen. Die luxe heb ik, tenminste toch voor een deel. Vanuit de Kempen is Zeeuws-Vlaanderen een bestemming die prima in aanmerking komt voor zo’n workation. Op anderhalf uur ben je er. De omgeving is compleet anders, wat altijd goed is voor het vakantiegevoel. En in het vroege voorjaar wordt de regio nog niet overspoeld door toeristen. Het huisje is gehuurd, laptop en fiets gaan de koffer in en we starten de auto. Holland, here we come.

ALLES VOORHANDEN
Mijn werk- en vakantieplek voor de komende dagen is een kleine chalet in Breskens, pal achter de duinen. Eerste check bij aankomst: hoe is de wifi? Gelukkig is die uitstekend en zal die de hele tijd stabiel blijven. Een ruime tafel, comfortabele stoelen, koelkast en kookvuur zijn er ook, evenals een koffiemaker en waterkoker. Alles is dus voorhanden om het hier een aantal dagen comfortabel uit te zingen.

INSPIRATIEBRON
Zonder dat ze het zelf weet, vormde de Nederlandse Alieke Ingerman mijn bron van inspiratie voor dit experiment. Toevallig zag ik een interview met haar op YouTube waarin ze in geuren en kleuren vertelt over haar workations. Ze werkt in een event- en communicatiebedrijf en haar baas vindt het helemaal prima wanneer ze met periodes naar het buitenland trekt om van daaruit te werken en er meteen ook vakantie te hebben. Meer zelfs: door dit binnen het bedrijf mogelijk te maken en het mee te organiseren, trekt de onderneming naar eigen zeggen toptalent aan. Daar waar in andere bedrijven in de sector vacatures langdurig open blijven. Vooral jongeren zouden tuk zijn op deze manier van werken.

TWEEDE DEEL
Mijn werk bestaat onder meer uit reisarrangementen bedenken en uitwerken, mails sturen en beantwoorden, telefoons doen en opnemen, marketingteksten maken en verspreiden, en artikels schrijven, zoals je er nu eentje aan het lezen bent. Klinkt misschien spannender dan het is en het blijft natuurlijk werk. En laten we het over het werk hier niet te veel hebben. Wel neem ik je graag mee naar een aantal plekken die ik bezocht tijdens het tweede deel van mijn workation-tijd in Zeeland, namelijk de vrije.

STRANDPAVILJOENEN
Ben je waar dan ook aan de Nederlandse kust, dan kan je niet om een strandbar heen. Dat geldt zeker ook voor het deel tussen Breskens en Cadzand. Ongeveer om de kilometer kom je wel een pand op palen tegen waar eten en drinken wordt geserveerd. De strandpaviljoenen hebben klinkende namen als Beachhouse 25, Groede aan Zee, Loods Tien, StrandRuig of gewoon Het Halve Maentje. Naar deze laatste wandel ik om de simpele reden dat die het dichtste bij ligt. Buiten een tafel van vier ben ik de enige gast en dat heeft wellicht te maken met de voor vandaag aangekondigde storm, die hier althans niet meer is dan een strakke wind. Omdat koffie en gebak synoniem staan met vakantie in Nederland, bestel ik thee en appeltaart. Het uitzicht is prachtig en het vakantiegevoel instant. Aan de overkant van de Westerschelde ligt Vlissingen en niet Amerika. De dame die mijn bestelling brengt, heeft tijd voor een praatje en vertelt over een Duitse toerist die ooit vroeg of daar aan de andere kant van het water Amerika lag. En daarmee ook de titel van domste Duitser binnensleepte.

GOED AFBAKENEN
Het goed afbakenen van werk en vrijetijd geldt altijd al als een gouden regel, maar bij een workation kan je nog een stap verder gaan in de vorm van beloningen. Zoals: heb je de hele ochtend flink doorgewerkt, dan mag je na de middag een flinke fietstocht maken door je vakantie-omgeving. Ik kan je verzekeren: dit werkt.

ERKEND ERFGOED
Bij Breskens fietsen we de dijk op en al snel krijgen we de vuurtoren in het vizier. We lezen dat die sinds 1868 op deze plaats staat en daarmee de toegang tot de Westerschelde markeert. In het toeristische seizoen kan je tijdens het weekend de toren bezoeken en beklimmen. Een groepje vrijwilligers ontfermt zich over het geschiedkundige erfstuk. Over erfgoed gesproken. Zeeland telt ongeveer tweehonderd paalhoofden. Dat zijn golfbrekers in de vorm van houten palen die zoals hun naam het zegt, de golven breken en de kust beschermen. Veertig daarvan bevinden zich door de Zeeuws-Vlaamse kust. Zo’n vijfhonderd jaar al gebeurt de dijkbescherming op deze manier. Keizer Karel V kwam in 1540 speciaal over om de spectaculaire werken te bekijken. Omdat ze zo karakteristiek zijn voor de Zeeuwse kust, verhief het provinciebestuur de paalhoofden en paalschermen in 2005 tot Cultureel Erfgoed.

SERGIO HERMAN
Het is heerlijk fietsen langs dit deel van de Nederlandse kust, toch zeker wanneer je dat zoals vandaag in de zon kunt doen. Het fietspad slingert door de duinen. Aan de ene kant zie je voortdurend het water van de Noordzee, aan de andere wisselt het landschap van poldervelden en knotwilgrijen naar campings en bungalowparken. Bij Nieuwvliet worden op het strand nieuwe vakantiecottages opgetrokken. Die lijken een goed idee voor een volgende workation. In de verte doemen de appartementsgebouwen van Cadzand op. Sinds bekende kok Sergio Herman er zijn restaurants Pure C en later AIRrepublic opende en de badplaats een jachthaven kreeg, nam Cadzand de allure over van het stadje aan de andere kant van Het Zwin: Knokke. De promenade van Cadzand is prachtig en buiten het seizoen heerlijk leeg. De kaatsende zon op de witte gevel geeft sterrenzaak AIRrepublic een extra glans.

HET NEDERLANDSE ZWIN 
Bij ons wellicht minder bekend, maar natuurgebied Het Zwin ligt ook deels op Nederlands grondgebied. Het ligt ingesloten tussen de duinen en een hoge dijk en staat via een geul in verbinding met de Noordzee. Bij eb stroomt een deel onder met zout water en dat zorgt in het waddengebied voor een uitzonderlijke fauna en flora. Vooral voor vogels is Het Zwin een paradijs, zowel voor zij die er een broedplaats vinden als voor zij die in de herfst op doortrek zijn naar het zuiden. Het mag dan ook niet verwonderen dat ik op de dijk talrijke vogelaars spot, die met hun verrekijkers een gevederde vriend trachten te identificeren. Met de fiets lukt het niet, maar te voet kom je vanuit hieruit wel in Het Zwin. Het plaatsje Retranchement, een beetje landinwaarts, kreeg recent een nieuwe openbare parking van waaruit je aan de hand van wandelknooppunten makkelijk een route uitstippelt.

SNOEP UIT SLUIS
Je bent niet in Zeeuws-Vlaanderen geweest wanneer je Sluis niet hebt bezocht. Dat vinden niet alleen wij maar ook de vele Vlamingen die wekelijks het stadje bezoeken. Daar is alle reden toe, zeker als je graag winkelt. Het aanbod gaat van de landelijke ketenwinkels naar het bijzondere assortiment van een lokale ambachtsman. Voor de vitrine van Rocks Rolls troepen mensen samen. Aan de andere kant van het glas wordt live en op een ambachtelijke manier (lees: met de hand) snoep gemaakt. Zelf noemen ze zich candy artists en weerstaan aan de kleurrijke lekkernijen lukt niet. Een artikel uit een lokale krant in de etalage leert dat Bruggeling Kim Van Daele de bedenker en zaakvoerder is en dat hij met zijn filmpje op TikTok miljoenen kijkers over de hele wereld heeft. Intussen hebben we honger en een aanbod voor snert – dikke erwtensoep met spek en rookworst en populair in Nederland – lokt ons een brasserie in.

POPULAIRSTE STREEKPRODUCT
Het zal je bekend zijn dat het in Zeeland flink kan waaien. De Zeeuwen hebben daar wat op bedacht. Fiets je wind in, dan fiets je benedendijks, dus achter de bescherming van de dijk. Met rugwind fiets je op de dijk, waar je ten volle profiteert van het windvoordeel. Anders is het wanneer je door het biljartvlakke en open binnenland fietst. Gelukkig hebben we de wind op de terugweg in de rug en gaat het fluitend tot in Groede. Zo’n tien jaar geleden belandde ik in een brasserie met brouwerij in de schaduw van de kerk van dit pittoreske dorp. Gelukkig bestaan herberg De Drie Koningen en brouwerij Marckensteijn nog altijd, alleen is wegens uitbreiding de brouwerij naar een andere locatie in het dorp overgebracht. Hun bieren, die ze brouwen onder de merknaam Dutch Bargain, werden in 2021 verkozen tot populairste Zeeuws streekproduct. Daar klinken we op. En eens helemaal terug klappen we de laptop nog even open.

FIETSEN DOOR HET WATER
Intussen is een nieuwe workation-dag aangebroken en ligt het werkgedeelte achter de rug. De fietstocht gaat deze keer richting Terneuzen. Even buiten Breskens kom ik op een fantastisch geasfalteerd fietspad met links de Westerschelde en rechts water en slijk, kilometers aan een stuk. Dit is letterlijk fietsen door het water. De gelijknamig fietsattractie in de buurt van Bokrijk verbleekt er compleet tegen. Vogels met lange snavels prikken in het slijk op zoek naar lekkers. Ik passeer de zandbank Hooge Platen in de Westerschelde en merk bruine bolletjes, wellicht zeehonden. In Hoofdplaat ga ik het fietspad af en via Biervliet fiets ik tot het centrum van IJzendijke, een dorp met een mooi centrumplein. Slechts één horecazaak is open en hoewel het eigenlijk een restaurant is, wil de waard van Restaurant Delausanne me gelukkig ook enkel iets om te drinken inschenken.

HELEMAAL FAN
Wat ik nog niet vertelde, is dat ik intussen in een brocantewinkeltje een miniatuurvuurtoren heb gekocht. Die staat sinds mijn workation op mijn bureau thuis. Als herinnering aan de hele fijne tijd in Zeeland en om me eraan te helpen denken er nog eens eentje in te plannen. Die gaat er wellicht snel komen, want ik ben intussen helemaal fan van de formule.

www.zeeland.com

MEER INFO
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
reizenvakantietoerisme

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.