Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
TANNHEIM – Er is meer dan één reden om Tannheim in Tirol uit te kiezen als je volgende vakantiebestemming. Wil je naar Oostenrijk, dan is dit zowat de dichtstbijzijnde bestemming. Reken vanaf Geel op zo’n 720 km, wat dus makkelijk te overbruggen is op een dagreis. Tel daarbij de bijzondere wandel- en fietsmogelijkheden, de gratis zetelliften in de zomer en de hartelijkheid van de locals, en je zit hier helemaal goed voor een weekje in de bergen.
Een zomervakantie in de bergen was al enkele jaren vaste prik. De Jura, Franse Alpen en Dolomieten waren al afgevinkt. Deze keer zou Tirol en Oostenrijk de bestemming worden. En dan haal je de kaart erbij. Of beter gezegd: Google Maps. Wanneer je tijd om professionele redenen beperkt is en je niet àl te lang in de wagen wilt zitten, speelt afstand een voorname rol. En zo valt onze keuze op Tannheim. Een keuze die we ons niet zullen beklagen. De fiets moet mee. Een vakantie zonder actief te zijn, is geen vakantie. Tenminste, in mijn geval.
AUTHENTIEK WELKOM
De avond valt wanneer we bij Oberjoch de Duits-Oostenrijkse grens passeren en amper enkele kilometers verder draaien we de hoofdweg af om het centrum van Tannheim binnen te rijden. Het stadje noemt zich ‘het eerste adres in de bergen’ en dat is bij deze bevestigd. Meteen vallen de schitterende bergtoppen op die deze plaats omringen. Duitse files maakten dat we wat later dan voorzien ons logement bereiken en de maag herinnert ons eraan dat ze nog geen avondeten kreeg. De temperaturen zijn prima en dus wordt het een terrasje. De dienster die de kaart brengt en de bestelling opneemt, draagt een traditioneel Tirools kleed, ook bekend als een Dirdnl. Kan tamelijk toeristisch overkomen, maar de toon is wel meteen gezet: je bent hier wel degelijk in Tirol en je wordt authentiek welkom geheten.
HOOGSTGELEGEN HOOGDAL
Tannheim ligt centraal in het Tannheimer Tal dat op zijn beurt een zijdal is van het Lechtal. Het volledig dal is bijna 20 km lang en ligt op een hoogte van ongeveer 1.100 meter. Daarmee is het het hoogstgelegen hoogdal van Oostenrijk. Het is een ideale plek voor rustzoekers, langlaufers en andere wintersporters, berg- en fietsliefhebbers en anderen die willen ontsnappen aan de drukte. Naast Tannheim zelf liggen de plaatsen Nesselwängle, Grän, Zöblen en Schattwald in het Tannheimer Tal. Na een dag in de auto moet je op je eerste eigenlijke vakantiedag nog geen gekke dingen doen. En daarom kiezen we voor onze eerste ochtendwandeling een min of meer vlak traject. Dat brengt ons naar de Vilsalpsee, een meer omsloten door bergen op een 5-tal km vanuit het centrum en een absolute must wanneer je in Tannheim verblijft. Het ligt in een natuurgebied en het laatste stuk er naartoe is overdag verboden voor gemotoriseerd vervoer, uitgezonderd een toeristisch treintje. Wij verkiezen dus de wandelschoenen. Langs de Maria-Hilf-Kapelle wandelen we de bewoonde wereld uit. De deur van het gebedshuis met een ajuinvormige toren staat open. Binnen bewonderen we een prachtig altaar uit de jaren 1680. Nadat we een kaarsje brandden voor een voorspoedige vakantie, stappen we weer verder.
APFELSTRUDEL
Het personeel van de Fischerstube, de prachtig gelegen horecazaak bij het meer, is nog volop in de weer met het terras klaar te maken wanneer we passeren. Kleurrijke bootjes wachten op de eerste roeiers. Rond het meer loopt een wandelweg en dat is een aanrader. Wanneer je spreekt over een oase van rust, dan vind je die hier. De omliggende bergen spiegelen schitterend op het wateroppervlak. Aan de oostkant van het meer waarschuwt een bord voor steenslag en eigenlijk mag je niet verder. Maar niemand die zich hier iets van aantrekt, dus wij ook niet. Onze flinke rondwandeling sluiten we af met een stuk apfelstrudel, mét slagroom.
300 KM WANDELPADEN
Het Tannheimer Tal telt in totaal 300 km gemarkeerde en goed onderhouden wandelpaden, gaande van makkelijk tot uitermate pittig. Overal staan duidelijke wegwijzers waardoor verkeerd lopen zo goed als onmogelijk is. Onze ervaring na een aantal dagen wandelen is dat de aangeduide tijdstippen correct zijn. Vermeld een bordje dat de top van de Einstein – niet de natuurkundige maar een berg – nog anderhalf uur wandelen is, dan klopt dat ook.
GRATIS MET DE LIFTEN
De toeristische dienst en de lokale logiessector hebben een goede manier bedacht om ook in de zomer toeristen te lokken. Wie in een deelnemend hotel logeert, krijgt een Gästekarte (gastenkaart) die geldig is voor de periode van je verblijf. Hiermee neem je gratis de regiobus die op en neer door het dal rijdt. Je kan er zelfs mee naar Reutte en de grens over naar Füssen. Met de gastenkaart neem je ook gratis drie zetelliften en krijg je korting bij fietsverhuur, de toegang tot het zwembad bij de Haldensee, een tennishal,…
UITKIJKVENSTER
Wij maken ons klaar voor een nieuwe wandeling en nemen hiervoor eerst de bus naar het naburige Grän, want daar bevindt zich de kabelbaan Füssener Jöchle die is inbegrepen in het gratis aanbod. Wandelen vanop hoogte heeft als voordeel dat je sneller over de kammen en naar de bergtoppen kunt. En dat je al meteen geniet van de prachtige uitzichten. Twee dagen later zullen we ook de Neunerköpfle-bergbaan vanuit Tannheim zelf nemen en nog een dag later de stoeltjeslift vanuit Zölben. Onze favoriet? Moeilijk te zeggen. De Neunerköpfle heeft boven de zalige berghut Gundhütte (1.764 m). Maar dat heeft de Wannenjoch-stoeltjeslift in Zöblen ook met het Bergstation Wannenjoch (1.565 m). Bijkomend hier is dat je prachtig over het dal uitkijkt. Ze hebben er zelfs een uitkijkvenster geplaatst.
HET VROEGERE LEVEN
Terug naar Tannheim, want het is tijd voor een heemkundig bezoek. Elke maandag om 10.45 uur en dinsdag en vrijdag om 16 uur kan je een geleide rondleiding (in het Duits) volgen in het Felixé Minas Haus. “Het is dialect voor ‘Felix z’n Mina’, de dochter van Felix dus. Wilhelmina Zobl was de laatste bewoonster van dit huis”, legt verantwoordelijke Erika Neuner uit. “Alles wat je hier ziet, hoort hier thuis. Je bezoekt eigenlijk geen museum maar een woonhuis.” De familie Zobl was een welstellende boerenfamilie. Het bezoek aan hun voormalige woning geeft je een goede indruk van het vroegere leven in het Tannheimer Tal. Toegang: 4 euro, kinderen tot 14 jaar gratis.
BIJNA VLAK FIETSEN
Wanneer je denkt dat het Tannheimer Tal uitsluitend een wandelbestemming is, dan ben je goed mis. Ook fietsers komen hier volop aan hun trekken, zelfs zij die van vlak fietsen houden. De Tannheimer Tal-fietsroute tussen Nesselwängle en Schattwald is 20 km lang en aangeduid met groene informatiebordjes. Om de proef op de som te nemen, hebben we de fiets meegebracht. Wat is het hier zalig fietsen, toch zeker op een zomerse dag als nu. Het traject gaat vooral over autovrije land- en bosbouwwegen. Slechts af en toe moet je de drukke doorgangsweg over. Ik fiets bijna uitsluitend over geasfalteerde wegen. Enkel ter hoogte van de Haldensee is een stuk van de zuidoever en de Promenadenweg onverhard. En het is zo goed als vlak. Tussen de Haldensee en Schattwald is het hoogteverschil slechts 50 meter. De fietstocht maakt nog maar eens duidelijk waarom het Tannheimer Tal ook wel eens het mooiste hoogdal van Europa wordt genoemd.
NOG EEN RONDE
Omdat dit smaakt naar meer, fiets ik nog een dagtocht, deze keer naar het Duitse grensstadje Pfronten en verder naar Steinbach. Dan weer Oostenrijk binnen via Vils naar Reutte en dan verder naar Weissenbach om daar weer het Tannheimer Tal binnen te rijden. Opnieuw een hele mooie route die een stuk langs de rivier Lech loopt en zo’n 60 km lang is. Deze keer moest ik wel een flinke helling over.
SPORTIEVE FIETSERS
Voor de sportieve fietser hebben Tannheim en omgeving nog meer te bieden. Mountainbikers en gravel-rijders kunnen kiezen uit 15 afgepijlde routes van in totaal 150 km. Wie het helemaal gek wil maken, fietst de nieuwe Bike Tour Tirol van ruim 800 km. Alleszins niet voor ons. Het mag een beetje plezant blijven.
MEER INFO
www.happyweekends.be
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.