Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
MÜNSTER (D) – Niet zo gek ver weg van de Kempen – reken op zo’n 250 km – ligt het Duitse Münsterland met centraal de stad Münster. Bekend van de Vrede van Münster, maar ook van de indrukwekkende kathedraal en als universiteitsstad. Münsterland is vooral bijzonder omwille van zijn vele kastelen. Een fietsroute van bijna duizend kilometer verbindt in totaal honderd kastelen. Die tocht houden we voor na ons pensioen en dus beperkten we ons nu tot vier dagen fietsen en een tiental kastelen.
Zomer 2024. Vanuit mijn hotel fiets ik richting Münster, goed 25 km verder. Na een tocht door bossen, velden en enkele kleine dorpen bereik ik het Dortmund-Eemskanaal. Het 265 km lange kanaal verbindt Dortmund en Emden, ofwel het Ruhrgebied en het oosten van Duitsland. Het is ongeveer zo breed als het Albertkanaal maar kronkelt veel meer, tenminste toch het stuk tussen Amelsbüren en Münster dat ik fiets. Het jaagpad is geplaveid met lekker lopend asfalt.
MONIKINI
Het mooie weer lokt nog meer fietsers, maar druk is het in geen geval. Dat verandert zodra ik Münster nader. Het kanaal blijkt een populair zwembad te zijn voor de locals. Links het water, in het midden het fietspad en rechts stroken met schaars geklede zonnekloppers. En zelfs hier en daar vrouwen in monokini. Levensgevaarlijk, bedenk ik me. Even afgeleid en je fietst zomaar het water in.
SKYLINE
De passagiersboot M/S Günther vaart me tegemoet en wijst op de aanwezigheid van dagjestoeristen. Münster heeft dan ook ferme toeristische troeven: talrijke musea, de oude gevels van de Prinzipalmarkt, de Vredeszaal in het stadhuis en de Sint-Pauluskathedraal. De twee torens van het enorme gebedsgebouw steken al van ver boven de andere daken uit en bepalen hiermee de skyline.
Via een fiets- en voetgangersbrug fiets ik vanaf de kanaaloever makkelijk het centrum van Münster in. Even moet ik te voet door een wandel-winkelstraat en dan sta ik op het plein voor de Sint-Lambertikerk. Deze kerk uit de 15de eeuw heeft een merkwaardige toren. Op de torenspits hangen drie ijzeren kooien die herinneren aan een bloederige geschiedenis. Drie aanvoerders van de anabaptisten werden in 1536 gemarteld en hun lijken werden vijftig jaar lang in deze kooien getoond.
EINDELIJK VREDE
Nog meer geschiedenis. In 1648 werden in het stadhuis van Münster vredesonderhandelingen gevoerd die leidden tot het beëindigen van de Dertigjarige en Tachtigjarige Oorlog, deze laatste tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, ook bekend als de Vrede van Münster. Het stadhuis dateert uit de 14de eeuw en heeft een prachtige gotische gevel. Op de benedenverdieping vind je de toeristische dienst en kan je een kaartje kopen voor de toegang tot de historische Vredeszaal en de rest van het museum met onder meer historische wapens.
IMPOSANTE KATHEDRAAL
Om de hoek ligt de Prinzipalmarkt, een geplaveide winkelstraat met mooie gebouwen met puntgevels en galerijen. Het plein ervoor wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van Duitsland. Van hieruit is het zo’n 200m fietsen tot op het grote Domplein en daarachter de imposante Sint-Paulusdom. De twee grote torens in romaanse stijl zijn nog van een eerder gebedshuis, terwijl de rest van de kathedraal een toonbeeld is van gotiek. Het interieur bevat onder meer een 16de eeuwse astronomische klok, drie orgels en mooie glas-in-loodramen. De Domkammer aan de noordkant is een schatkamer van drie verdiepingen met meer dan zeshonderd kunstobjecten. Wanneer ik de kerk binnenstap, is er net een dienst bezig, gevolgd door slechts een handvol gelovigen. Elke woensdag- en zaterdagvoormiddag staat er een grote markt met vooral streekproducten op het Domplein.
Ik zoek een plaats op het terras van het Marktcafé, dat uitzicht biedt op de kathedraal en het Domplein. Bij een glas Weizen overloop ik het vervolg van mijn fietstocht. En dat ziet er veelbelovend uit.
KASTEEL VAN DE UNIV
Nog geen 500 meter verder sta ik op een immens plein met hiervoor Schloss Münster, het eerste kasteel tijdens mijn fietsvakantie. De voormalige prinsbisschoppelijke residentie met zijn talrijke ornamenten aan de gevels werd van 1767 tot 1787 gebouwd door Johann Conrad Schlaun als een gebouw met drie vleugels. Na de oorlog werd de buitenkant getrouw naar het origineel weer opgebouwd. Nu wordt het kasteel gebruikt door de administratie van de universiteit. Want dit had ik je nog niet verteld: Münster is bovenal een universiteitsstad. De universiteit telt ruim 43.000 studenten en zo’n 7.500 medewerkers.
FIETSPROMENADE
Münster is een van de belangrijkste fietssteden van Duitsland. De stad biedt een uitgebreid netwerk van fietspaden en voorzieningen voor fietsers en overal in de stad wordt er dan ook gefietst. Onze favoriet is de Promenade, een autovrije ring rond het stadscentrum. De locals beweren dat deze uniek is in Europa. Over deze Promenade fiets ik de stad uit en kom langs de Aasee, een enorm meer waarop volop gezeild en geroeid wordt.
VIA KNOOPPUNTEN
Makkelijk is dat er ook in Münsterland fietsknooppunten zijn. Knotenpunkten heten die in Duitsland en worden aangeduid met rode bordjes en pijlen. Vergelijk het niet helemaal met het knooppuntennetwerk in Vlaanderen. Over het algemeen staan er minder bordjes, liggen de knooppunten verder uit mekaar en er ontbreken wel eens bordjes, wat een gevaar voor verkeerd rijden inhoudt. Via die knooppunten fiets ik weer naar mijn hotel.
5 KASTELEN OP 1 ROUTE
Een dag later staan vijf kastelen op mijn programma, gebundeld in een fietstocht van zo’n 60 km. Je hoeft in Münsterland inderdaad geen verre afstanden te rijden om kastelen te bewonderen. Na amper 7 km sta ik voor Schloss Westerwinkel, een burcht die volledig omgeven is door water en in privé-bezit. Maar dat wist ik aanvankelijk niet. Om de burcht langs alle kanten te bekijken, fiets ik rond het domein en ook een openstaande poort door. Die brengt me helemaal tot op de binnenplaats van het kasteel. Pas wanneer ik via de andere kant het kasteel uit rij, zie ik een bordje Privat staan.
VERSAILLES VAN WESTFALEN
10 km verder ben ik al bij Schloss Nordkirchen, een stuk imposanter dan de eerste burcht. Door zijn omvang wordt het kasteel ook wel Het Versailles van Westfalen genoemd, ook al omdat het omgeven is door een indrukwekkende tuin. De kasteeltuin behoort tot een Europees netwerk en is één van de mooiste tuinen van Europa. Het kasteel zelf is een pronkstuk in de Frans-klassisistische stijl en werd van 1703 tot 1734 gebouwd door Gottfried Laurenz Pictorius en Johann Conrad Schlaun. Op de binnenplaats drink ik koffie in de bistro, die zich binnen de dikke kasteelmuren bevindt.
DRIE OP EEN LAP
Lüdinghausen is bescheiden stadje in Münsterland, maar telt wel drie kastelen: Burg Wolfsberg, Burg Lüdinghausen en Burg Vischering. Kasteel Vischering is alleszins het meest fotogenieke van de drie en ligt midden een slotgracht. Mits het betalen van kaartje krijg je toegang tot het museum. Aan de hand van geavanceerde technieken, films en displays krijg je een inkijk in de aristocratische cultuur van Münsterland. Op de kasteelsite is een bakkerijtje gevestigd waar ze lekkere broodjes verkopen. Een fietser moet onderweg uiteraard verse krachten opdoen.
In de dagen erna fiets ik nog langs het mooie maar in de steigers staande Schloss Senden en langs Wasserschloss Steinfurt, dat in privé-gebruik is. Het fijne is dat het zuidelijk deel van Münsterland zo goed als vlak is waardoor je niet op een kilometer meer of minder hoeft te kijken.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.