Bijzondere plaatsen

Buurthuis is de nieuwe parel van 't Stokt

Gepubliceerd: 10 december 2021  |  Door: Wouter Adriaensen  |  Onderox editie: 214

TURNHOUT — De oudste buurtwerking van Turnhout heeft een nieuwe uitvalsbasis. De feestelijke opening was de ideale gelegenheid voor buurtbewoners Marcel Slegers en Tom De Ridder, beide lid van de buurwerking, om achteruit en vooruit te blikken.  

’t Stokt bevindt zich in het westen van Turnhout, tussen de ring, het kanaal en De Merodelei. Begin jaren zeventig werd er de oudste buurtwerking van de hoofdstad van de Kempen opgericht, om protest te voeren tegen de vervuiling door staalfabriek Allard. “Eerst heetten we het Rookcomité”, herinnert Marcel Slegers zich nog. “Onze slogan was ‘Miljaar, er zit lood op Allard’. Dankzij onze inspanningen werd de cokesoven vervangen door één op aardgas. Later is Allard verhuisd naar het industrieterrein.”

Op de voormalige terreinen wordt een beurshal gebouwd. Dankzij de buurtwerking is die geen 10.000 maar 5.000 vierkante meter groot. “Er werd een optreden georganiseerd van Clouseau, een eroticabeurs en een keukenbeurs. Toen hield het op. Daarna is de hal opgesplitst in winkelgebouwen.”

ACTIVISME
Vanaf het begin beschikt Buurtwerk Stokt over een eigen buurthuis. Dat wordt gebruikt als ontmoetingsplaats: voor een koffieklets, als stempellokaal of vergaderruimte. “We organiseerden kinderopvang en, samen met leerlingen die voor leerkracht studeerden aan het Heilig Graf, huiswerkklasjes. We timmerden een houten bushalte op het Robsonplein en werden voor gek versleten omdat we voorstelden om de maximumsnelheid in onze straten te verlagen naar 50 kilometer per uur.” Het buurtwerk stond bovendien mee aan de wieg van initiatieven zoals ‘Huurders Helpen huurders’, Integratiecentrum de Welkom, klussendienst de Trektang, het Sociaal Verhuurkantoor en de eerste Nederlandse taallessen. “Dat activisme en dat sociaal engagement vormen een rode draad doorheen de geschiedenis van Buurtwerk Stokt”, zegt Tom De Ridder, die bijna twintig jaar in de wijk woont. “We hebben onlangs terug actie gevoerd. De bomen rond het vernieuwde Stoktseplein zouden verjongd worden. Een buurvrouw heeft daar handtekeningen tegen verzameld. De stad luistert ook naar ons.”

De voorbije jaren onderging ’t Stokt een stevige gedaanteverwisseling. Sociale woonmaatschappij De Ark liet er tientallen nieuwe woningen bouwen. Ondertussen veranderde het Stoktseplein van een besloten binnenhof naar een open buurtplein. “Vroeger was dit een verborgen plekje waar de jeugd hing en af en toe misschien kattenkwaad uithaalde.” Bij Turnhoutenaars staat het grasveld bekend als ‘de Blaas’, naar de opblaasbare tennishal die er stond. “In de winter maakten we de deuren dicht”, vertelt Marcel. “De brandweer spoot dan water op het veld. Zo hadden we een overdekte ijspiste.”

DIVERSE BEWONERS
Buurtwerk Stokt heeft een lange geschiedenis en organiseert verschillende activiteiten voor de bewoners van de wijk. Reden genoeg voor het Turnhoutse stadsbestuur om zich te engageren voor de huur van een nieuw buurthuis, opgenomen in een nieuwbouw en met uitzicht op het Stoktseplein. “Elke eerste maandag van de maand organiseren we een jamsessie waarvoor iedereen zijn instrument mag meenemen”, begint Tom zijn opsomming. “De derde dinsdag is er koffie en de eerste vrijdag houden we ’s avonds café. Theater Stap repeteert midden op het Stoktseplein in het Stappershuisje. Zij zetten hun deuren elke woensdagnamiddag open voor een activiteit met de buren. Als mensen andere ideeën hebben, ondersteunen we die natuurlijk graag.”

De opening van het nieuwe buurthuis betekent niet dat Buurtwerk Stokt op haar lauweren rust. “We willen verder meer aansluiting zoeken met de diverse bewoners in onze wijk. Samen met Avansa Kempen bekijken we wat buurtwerk vandaag kan betekenen. Wat zijn de noden en behoeften die hier leven, welke talenten en goesting zouden het samenleven nog fijner maken? We zijn de voorbije zomer voor het eerst naar buiten gekomen tijdens Stadstoeren. Eind september hebben we alle bewoners van de nieuwe woningen van De Ark persoonlijk uitgenodigd voor de opening van het buurthuis. Verder willen we het plein vergroenen en verduurzamen. Daarbij denken we aan een afdak met groendak dat tegen zowel regen als zon beschut, fruitstruiken die de tuinen met elkaar verbinden en een waterput voor opvang van het regenwater.”

Zo lijkt de toekomst van Buurtwerk Stokt voor minstens de komende vijftig jaar opnieuw verzekerd. “We hebben een rijke geschiedenis en met dit nieuwe buurthuis beginnen we aan een volgend hoofdstuk. We hopen dat er meerdere keren per maand iets gebeurt in deze buurt. Zo zorgen we samen voor een warme wijk waar het goed wonen en samenleven is.”

MEER INFO
www.facebook.com/parelvantstokt

Meer lezen van Wouter Adriaensen
Meer lezen over
samenleven

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.