De pen van...

Voordelen aan het hebben van (jonge) kinderen

Gepubliceerd: 8 december 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 214

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Deze keer brengen we een ode aan onze kinderen. Want elke jonge ouders zal je kunnen vertellen dat het ouderschap alleen maar positieve kanten heeft. Deze maand: voordelen aan het hebben van (jonge) kinderen.

10. Je moet geen zandbak kopen.
Wat je best doet is een grote lege bak zetten, ergens in de buurt van je achterdeur, waar de kinderen elke dag hun schoenen in kunnen uitkloppen. Je zal zien, voor je het weet heb je de Kabouterberg overtroffen. Qua hoeveelheid zand, bedoel ik dan. Mij is het altijd een raadsel geweest hoe het komt dat er in scholen en speeltuinen nog zand ligt. Of ze moeten daar elke week in het geheim een extra vrachtwagen laten leveren. Zou zomaar eens kunnen.

9. Je hoeft niet te kiezen wat je op tv wil zien.
Eindelijk! Geen keuzestress meer! Gedaan met het oneindig rondscrollen op de Netflixen van deze wereld zonder iets te selecteren. Je laat de kinderen gewoon hun gang gaan. Met een beetje geluk leren ze jou verrassende nieuwe programma’s kennen.

8. Je verveelt je nooit (in quarantaine).
“Ik heb me steendood verveeld toen we verplicht moesten binnenblijven.” Ik heb het nog nooit een jonge ouder horen zeggen. Niet in quarantaine, niet tijdens de lockdowns. Alleenstaanden wel. Koppels zonder kinderen ook. Maar wie kinderen heeft, mag het woord verveling voor eens en voor altijd uit zijn woordenboek schrappen. Handig, toch?

7. Je frist je wiskunde en je dierengeluiden op.
Welk geluid maakt een giraf? Mijn vrouw vraagt het zich al sinds haar kindertijd af. En zo nu en dan komt er een kind af met gelijkaardige vragen. Gelukkig bestaat er internet om alle onwetendheid de wereld uit te bannen. Vroeger moest je daarvoor naar de bibliotheek rijden of mensen zoeken die een encyclopedie in huis hadden. En dan nog was je niet zeker dat je het antwoord ging vinden. Ook je wiskunde wordt weer netjes bijgeschaafd, vooral het hoofdrekenen dan. Bij het oefenen van de tafels of het beantwoorden van plots opduikende rekensommetjes. Geen overbodige luxe, het is tenslotte al een tijdje geleden dat je nog op de lagere schoolbanken zat.

6. Je leert restjes appreciëren.
Voedsel weggooien is pure verspilling, elke wereldbewuste medemens zal het je zeggen. En dus eet je aan tafel rustig de restjes van je kinderen op. Meestal zijn de lekkerste onderdelen er netjes tussenuit gevist, maar goed, het kan niet altijd meezitten. Vaak is het zelfs al voorgesneden, zo nu en dan al voorgeproefd. Naast restjes leer je vooral ook de finesses kennen van koud eten. Zeer ondergewaardeerd in de gastronomie. Het grootste voordeel aan dit alles: als je dan een keer écht op restaurant gaat… Jongens, wat een feest!

5. Ze leren je met technologie werken.
Swipen, scrollen, filmpjes zoeken… Niemand kan het zo snel als je kleine pagadders. En dus leer ook jij weer nieuwe dingen bij. Wel één negatief puntje: moest je je nog niet oud voelen, dan kan dit daar wel een nefaste invloed op hebben. Wat kan helpen: je gaat gewoon zelf even naar je eigen ouders om hen aan het werk te zien met iPads, smart-tv’s en computers allerhande. En je voelt je op slag weer twintig jaar.

4. Nooit te weinig was.
Ken je dat vervelende gevoel dat je graag je favoriete shirt uitgewassen had, maar dat er te weinig vuile was beschikbaar is om een machine te vullen? En een halve machine opzetten, dat is nu ook weer niet de moeite. Jonge ouders hebben dat nooit voor. Het grootste probleem voor hen is dat de wasmachine nog aan het draaien is terwijl de volgende volle mand al klaarstaat. En dat terwijl de kinderen buiten vol passie een spelletje modderduiken aan het spelen zijn.

3. Je leert relativeren.
En dat is uiteraard het geheim van een lang en gelukkig leven. Terwijl je kind zich aan het aankleden is, heb je rustig de tijd om over de zin van het leven na te denken. Of om een nieuwe wasmachine in te steken, de vloer met nat te doen of het avondeten al voor te bereiden. Of al die dingen tegelijk te doen. Als jij klaar bent, heeft je kind wellicht al één of — op een goeie dag — twee kledingstukken aangekregen. Maar hey, snelheid is ook niet alles.

2. Je hoeft geen wekker te zetten.
Want elke ochtend komen je kinderen je op een liefdevolle manier zachtjes wakker maken, toch? In dezelfde categorie: je hebt nooit nog problemen om de slaap te vatten. Ik heb eens een jonge moeder staand tegen een lantaarnpaal zien staan soezen. Dat is pas ouderschap op hoog niveau.

1. Liefde en affectie.
Want we mogen nu ook niet cynisch gaan worden. We zien ze allemaal zo graag. En ze zijn soms zo schattig, meneer. Je beleeft er natuurlijk ook doldwaze avonturen mee die je in je wildste dromen niet voor mogelijk had gehouden. En die combinatie maakt al de rest uiteraard op slag weer goed.

Eervolle vermeldingen: Je leert jezelf wegcijferen, je ontdekt dat alles potentieel knutselmateriaal is, je vloekt minder in het openbaar, je leert nieuwe mensen kennen aan de schoolpoort, je leert poetsen met vochtige doekjes, je kent leuke kinderliedjes vanbuiten (die zelden of nooit in je hoofd blijven hangen). 

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.