De pen van...

Teams die het WK voetbal (waarschijnlijk) niet gaan winnen

Gepubliceerd: 24 november 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 225

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat Koning Voetbal momenteel onze televisieavonden beheerst. Deze maand: teams die het WK Voetbal (waarschijnlijk) niet gaan winnen.

10. Duitsland.
Eén van die landen waarvoor het alles of niks wordt. Kunnen zomaar uitgeschakeld worden in de zogenaamde groep des doods, maar net zo goed fietsen ze vlotjes tot in de halve finale.

9. Italië.
En daar zijn we alvast 100% zeker van. Voor de voetbal-leken onder u: de regerende Europese Kampioen wist zich niet te kwalificeren. Een beetje leedvermaak is dan wel toegestaan, anders hadden ze ons maar moeten laten winnen tijdens dat EK. Andere landen die het WK ook al zeker niet gaan winnen: Noorwegen (Haaland), Zweden (Ibrahimovic), San Marino en Gibraltar. Wat vooral voor die twee laatste landen erg jammer is. Dat zou daar nogal eens een feestje zijn.

8. Spanje.
Enorm getalenteerd, maar nog net iets te jong. Het gebrek aan een echte topspits en het feit dat ze de laatste maanden vooral uitblinken in gelijke spelen en moeizame zeges voorspelt ook niet veel goeds. Ook al haalden ze op het EK wel al de halve finales, en verdienden ze het zelfs om toen de finale te halen.

7. Qatar.
Nochtans doet een gastland het altijd erg goed op een groot tornooi, België op Euro 2000 niet meegerekend. Maar helaas lijkt het gastland deze keer wel echt te weinig getalenteerd om potten te breken. Volgende keer misschien toch maar weer eens op een eerlijke manier beslissen wie er mag organiseren. Voor hetzelfde geld hadden we nu in Nederland aan het voetballen geweest, herinner je hun ‘bid’ nog, met al die fietsen? Iemand?

6. Senegal.
Gingen tot voor kort het tornooi in als ‘dark horse’. Maar zonder hun sterspeler Sadio Mané, die wel geselecteerd werd, gaan ze het helaas niet redden. Of hij moet alsnog een miraculeuze comeback maken. En dan nog. De kans dat een Afrikaans land ver geraakt tijdens deze wereldbeker lijkt helaas klein. Jammer, want het zijn meestal fijne teams om naar te kijken. Senegal moet wel nog in staat zijn om (samen met Nederland) de eerste ronde te overleven.

5. Kroatië.
Omdat hun topspelers te oud zijn en de coach nog te vaak teruggrijpt naar de ervaren spelers. Waar hebben we dat nog gehoord?

4. Engeland.
Een team met Harry Maguire in de verdediging en Gareth Southgate langs de lijn kan onmogelijk wereldkampioen worden, toch? Al zit er zeker talent in de ploeg.

3. België.
Helaas, ik wil hier niet te negatief zijn, maar ik vrees dat we het niet redden. We zijn nog altijd bij de acht beste ploegen ter wereld, dat zeker. Dus een kans is er altijd. Grootste probleem is, als u het ons vraagt, dat de trainer de spelers in vorm te weinig kansen geeft, te veel vasthoudt aan de namen die het vorig jaar op het EK ook al lieten afweten en er tactisch te weinig opties zijn. Hopelijk bewijst de bondscoach vanaf de eerste wedstrijd al ons ongelijk.

2. Nederland.
Hoe groot het geloof bij onze noorderburen ook (alweer) is, ook zij gaan de beker niet winnen. Ondanks het feit dat ze een stevige verdediging hebben en — het allerbelangrijkste — het fenomeen Louis Van Gaal als coach. Zet Van Gaal bij België en wij maken wél kans op de titel. In principe hebben de Nederlanders een veel makkelijker parcours dan België op weg naar de absolute eindfase van het tornooi. Met wellicht de zwakste tegenstanders van iedereen in de groepsfase. Maar Nederland is zowat het enige land dat meedoet dat van iedereen kan winnen maar tegelijk ook van iedereen kan verliezen. Maar Louis mag ons verbazen en de beker mee naar Amsterdam brengen. Wij gunnen het Oranje alvast. Het wordt hoe dan ook weer smullen van alle persmomenten waarop LVG zijn weinig bescheiden zelve ten volle naar boven zal laten komen.

1. Frankrijk.
De vloek van de wereldkampioen is genadeloos. Ondanks de fenomenale verzameling aan voetbaltalent dat Frankrijk, zelfs met de blessurelast waarmee ze kampen, op het veld kan zetten. Wat wel in hun voordeel speelt: ze zitten in een vrij makkelijke groep in de eerste ronde. En dus moet het daar al lelijk misgaan als ze zich niet willen plaatsen. En vanaf de achtste finales kan alles en is de vloek van de wereldkampioen al min of meer doorbroken. Want die liet in het verleden vooral regerende wereldkampioenen al na de drie groepswedstrijden sneuvelen.

U mag deze pagina nu uitscheuren en in de prullenbak gooien, want voor hetzelfde geld worden de halve finales betwist tussen Engeland, België, Nederland en Frankrijk. Maar wij gokken deze keer op een Zuid-Amerikaanse winnaar, hoewel dat alweer van 2002 geleden is. De kans is hoe dan ook groot dat onze pronostiek behoorlijk snel na verschijning al compleet achterhaald is. Zo gaat dat nu eenmaal met pronostieken. Maar hey, er zijn 31 landen die geen wereldkampioen gaan worden, dus we gaan er al zeker 9 van de 10 juist hebben, toch? Daar waren we vroeger op school al zeer tevreden mee.

Eervolle vermeldingen: Portugal, Ecuador, Canada, Uruguay, Costa Rica, Zwitserland, Polen, Iran, Verenigde Staten, Mexico, Marokko, Australië, Zuid-Korea, Wales, Japan, Tunesië, Saudi-Arabië, Ghana, Kameroen.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.