De pen van...

Geld en geduld

Gepubliceerd: 6 september 2021  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 211

De zomer is ook altijd een momentje om wat lectuur in te halen. Dat was deze zomer niet anders. Bij mij is dat dan, oh verrassing, een boek over de beurs en geld. Of financiën in het algemeen. Het ritueel dat zich afspeelt als ik in een boekenwinkel ben, is altijd hetzelfde. Ik loop een uurtje door alle afdelingen en thema’s, vastberaden om dit keer een boek over sport, psychologie of zowaar een thriller in mijn winkelmandje te laden. Maar finaal beland ik dan toch bij economie en financiën en raar maar waar, dan verandert dat gevoel. Het is zoals in de frituur waar je ook de ganse vleesjestoog telkens opnieuw screent, overtuigd dat je deze keer iets anders gaat kiezen. Maar zo gauw je dan bij je favoriet vleesje komt, dan voel je dat het ook deze keer meer van hetzelfde zal worden. En daar is niets mis mee. Niet in de frituur, en dus ook niet in de boekenwinkel.

Deze keer waren twee boeken de gelukkige winnaars. Ten eerste ‘De omgekeerde werkweek’ van Gerhard Hormann, waarbij de auteur je tracht te overtuigen om voortaan slechts twee dagen te werken en vijf dagen weekend te houden. Een fijn idee toch, niet? Bovendien geeft hij mee dat dit financieel perfect mogelijk is. En of ik getriggerd was.

Het tweede boek is ‘Rijke pa arme pa’ van Robert Kiyosaki. De cover pretendeert dat rijke ouders hun kinderen anders en beter financieel opvoeden dan arme ouders of ouders uit de middenklasse. Op die manier hebben die ‘rijke’ kinderen een flinke straat voorsprong ten opzichte van leeftijdsgenoten om financieel onafhankelijk te worden. En dat intrigeert me nog meer. En ik geloof het ook. Want waar word je financieel opgevoed? Op school alleszins niet. Ik denk dat er veel studenten afstuderen, in welke richting dan ook, die nog nooit van een schuldsaldoverzekering hebben gehoord. Hoe verwacht je dan dat die studenten een juiste keuze kunnen maken op het moment dat ze een woning willen kopen? En toch wordt er op dat moment een contract van 25 jaar getekend met hun bank. Jammer.

Het eerste boek heb ik ondertussen achter de kiezen en het is zeker aan aanrader. Het leest verbazend vlot en ondanks de Nederlandse achtergrond van de auteur en dus dito voorbeelden zitten er heel wat elementen in die je aan het nadenken zetten. Bijvoorbeeld met vragen als “Wat is onze echte ambitie om te werken?” en “Welke opofferingen aan vrije tijd zijn we bereid te nemen voor ons werk?”. Ik ga er toch eens over nadenken want het betoog van Hormann is zeker overtuigend. Een samenvatting van het boek van Kiyosaki geef ik volgende keer mee. Het is een flinke knaap van meer dan 350 bladzijden en momenteel ben ik nog maar enkel voorbij de inleiding geraakt. Al ga ik, met dit grillige weer, sneller dan verwacht aan de laatste bladzijde zitten. Ik kijk er al naar uit.

Meer lezen van Peter Meulemans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.