De pen van...

Geld en geduld

Gepubliceerd: 27 mei 2021  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 209

Er wordt hier ten huize Meulemans niet veel over de beurs gesproken. Af en toe geef ik wel eens een aanzet maar diepgaande gesprekken kan je dat niet noemen. Het zijn eerder blikken die je als ouder ook herkent als je vraagt de kamer op te ruimen of de fiets binnen te zetten. Ze weten wel dat je het bij het rechte eind hebt, denk ik dan, maar het is niet cool om er aan toe te geven. Of maak ik mezelf nu iets wijs?
Een begrip dat ze ondertussen wel kennen, is de samengestelde intrest. Ik betwijfel dat ze het zonder aarzelen in detail kunnen uitleggen maar ze kennen het alleszins. En terecht. Samengestelde interest werd door Einstein ooit omschreven als het achtste wereldwonder, nog belangrijker dan zijn eigen relativiteitstheorie. En voor dat laatste heeft hij toch zowaar de Nobelprijs ontvangen. Warren Buffet, u kent hem ondertussen als de beroemdste belegger aller tijden, zei ooit dat hij zijn rijkdom te danken heeft aan het principe van de samengestelde intrest. Het is voor een belegger dus een erg interessant gegeven en het past ook helemaal in onze leuze van geld en geduld. Ik geef een klein voorbeeld. Stel dat je 10.000 euro te beleggen hebt. En we blijven bescheiden, je haalt een jaarlijks rendement van 5% of 500 euro. Dan heb je twee mogelijkheden. Ofwel neem je elk jaar je winst en doe je er iets leuks mee. Daar valt iets voor te zeggen. Geld moet rollen, sowieso. Dus je vindt ongetwijfeld wel een goede reden om die 500 euro goed te besteden. Als je dat 25 jaar volhoudt, heb je in totaal 12.500 euro rendement behaald. Niet slecht. Daar kan je al wat mee. Dus na 25 jaar staat je teller op 22.500 euro.
Maar stel dat je niet meteen behoefte hebt om die 500 euro te spenderen en je laat die winst gewoon mee kapitaliseren, dus op haar beurt ook 5% rente opbrengen. Na één jaar heb je dan 10.500 euro en na twee jaar 11.025 euro. Al 25 euro extra winst. Na tien jaar heb je echter al een extra winst van 1.289 euro en na 25 jaar staat je totale teller op 33.864 euro, of een rendement van 22.864 euro. In het eerste scenario was het ‘slechts’ 12.500 euro. Dat is al een flink verschil. En dat wordt met de jaren alleen maar groter. Na 40 jaar bijvoorbeeld is je vermogen al opgelopen tot 70.400 euro. En wat heb je daarvoor moeten doen? In feite niets, want 5% is met een mooi gespreide portefeuille zeker niet onmogelijk. Integendeel, het is zelfs aan de magere kant. Je kan al raden wat er gebeurt als ik aan 8% reken.
Waarom vertel ik dit? De drempel om te starten met beleggen is voor vele mensen hoog. Als ze het dan toch doen, zijn ze er als de kippen bij om zo snel mogelijk die eerste winst al vast te spijkeren. Dan zijn ze daar al zeker van. Maar eigenlijk laten ze zo de mooiste winsten liggen. Nog erger is het als ze bij het eerste verlies meteen alles buitengooien. Dan is er van winst zelfs geen sprake. Maar onze leuze is niet voor niets ‘Geld en geduld’. Wees blij als je bij je eerste stappen winst kan voorleggen. Maar staar je daar niet blind op. Akkoord, er bestaat een kans dat je die winst kort daarna ziet verwateren. Maar er is een veel grotere kans dat je die winst in de volgende jaren alleen maar ziet aangroeien. Let your profits run is een bekend gezegde uit de beleggerswereld dat wij met veel overtuiging onderschrijven. Je hebt de tijd aan je zijde, laat dit achtste wereldwonder rustig haar werk doen.
Maar nogmaals, vergeet niet om af en toe te genieten. Zeker in deze vervelende tijden. Dus trek ten gepaste tijde wat budget uit voor dingen die je graag doet en verwen jezelf. Een leuk en aangenaam leven is zoveel meer waard dan een dikke effectenportefeuille. Maar de samengestelde intrest mag je nooit meer vergeten.

Meer lezen van Peter Meulemans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.