De pen van...

Geld en geduld

Gepubliceerd: 29 april 2021  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 208

Onlangs spraken we in deze column over wat je allemaal onder de noemer van beleggen kan plaatsen. Er zijn uiteraard meer interessante manieren om meerwaarde en dus extra cash te genereren. Dat hoeft niet per se via aandelen en de beurs. Al blijft het wel mijn stokpaardje. Wat hier kort tegen aanleunt zijn opties op aandelen. Ik heb er ooit veel over gelezen maar nooit de stap gezet. Toch kunnen ook opties een mooie aanvulling zijn op je maandelijks inkomen.
Zo sprak ik pas met een bevriend belegger. Vorig jaar ging hij op welverdiend pensioen maar heel vrolijk werd hij niet van zijn maandelijks inkomen, ook al had hij een leven langs als zelfstandige hard gewerkt. Hij ging, als belegger, op zoek naar een ander systeem. Specifiek om meer regelmatig inkomen te verwerven dan enkel met de meerwaarde van aandelen. Dus volgde hij een cursus over het handelen in opties. Als aanvulling op zijn al mooie portefeuille, ook gevuld met doelmannen, verdedigers, middenvelders en aanvallers. Wat is een optie? Een optie is een recht dat je koopt. Je koopt dus geen goed op zich, of in dit geval geen aandelen, maar wel het recht om ze te kopen (of te verkopen) tegen een vooraf bepaalde prijs en dit binnen een bepaalde periode. Vergelijk het met de optie op een huis dat je wil kopen. Je moet eerst nog langs de bank maar je neemt al wel een optie, dus een recht om het huis tegen een reeds besproken prijs te kopen. Ook deze optie heeft een looptijd en ondertussen kan en mag de verkoper niet aan een andere koper verkopen. Dat kan dus ook met aandelen.
Je hebt callopties en putopties die je beiden kan kopen en verkopen. Laat ons even beperken tot callopties. Wanneer je een calloptie koopt, speculeer je op een stijging van het onderliggende aandeel. In dit geval betaal je een premie voor het recht dat je koopt. Bij een verkoop ga je uit van een daling van het aandeel. Je ontvangt hiervoor een vergoeding. Even een voorbeeld: mijn bevriende belegger kocht op 16 november 300 aandelen aan 7,90 USD. Een goede keuze want hij ziet de koers na een paar weken stijgen naar 9,50 USD. Op dat moment schrijft hij op 200 aandelen een calloptie uit met een verkoopprijs van 9 USD. Dus hij heeft nu de plicht om op vervaldatum 200 aandelen te verkopen tegen 9 USD. Hiervoor ontvangt hij een premie van 1,08 USD per aandeel. Dus voor de aankoop van zijn aandelen betaalde hij 2.370 USD (300 * 7,90). Als vergoeding voor zijn optie ontving hij 216 USD (1,08 * 200).
De vervaldatum van de optie was 19 februari. Als het aandeel op dat moment boven 9 USD noteert, wat hier het geval was, moet hij 200 aandelen aan 9 USD verkopen. Hij ontvangt, naast die 216 USD, nog een meerwaarde van 220 USD (1,10 USD * 200). Omgerekend is dat 27,6 % op drie maanden. Een prima beslissing dus, én een mooie aanvulling op zijn inkomsten uit pensioen.
Het mag duidelijk zijn dat handelen in opties een meer actieve benadering vraagt dan beleggen in aandelen. Het is ook enkel weggelegd voor de meer ervaren belegger, zoals mijn vriend. Bovendien heeft hij het goed aangepakt door eerst een cursus over aandelenopties te volgen. Want zoals altijd is het belangrijk dat je ‘begrijpt’ waarmee je bezig bent. En dan kan het zeker een mooie aanvulling zijn binnen je portefeuille.
Voor wie zijn of haar interesse is gewekt, kan ik zeker de boeken en blogs van Jacky De Donder aanraden. “Opties zijn pure magie, toverhoeden vol witte konijnen.” Zo omschreef hij het ooit. De Donder is een oude rot in het vak met opties als absoluut stokpaardje. Zijn boeken worden alom geprezen als “pure financiële rock-’n-roll”. Verplichte lectuur voor wie zich aan opties wil wagen.

Meer lezen van Peter Meulemans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.