De pen van...

Geld en geduld

Gepubliceerd: 25 maart 2020  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 198

Het was afgelopen weken behoorlijk schrikken op de beurs. Eind februari verloor de Bel20, de index van de twintig grootste Belgische bedrijven, bijna 15% op één week. En alsof dat nog niet volstond kwam daar half maart zelfs 14,2% op één dag bij, de grootste daling ooit. De boosdoener moeten we niet ver zoeken, het begint met ‘c’ en eindigt op ‘orona’. Maar ik weet niet of het toeval is. Misschien ligt de schuld ook wel gedeeltelijk bij mij…
Twintig jaar geleden was ik nog een beginnend belegger. Ik was zo enthousiast dat een goede vriend van mij mee op de beleggerstrein sprong. Wij gingen samen schatrijk worden. Enkele weken later woedde de dotcom-crisis in volle glorie en we verloren allebei handenvol geld. Mijn vriend keerde voor eeuwig en altijd de beurs de rug toe. Ik bleef.
Er volgden vele mooie jaren. Tot een andere vriend mee op de trein sprong. Deze keer zou het wel lukken, samen schatrijk worden. Weer niet. De kredietcrisis was deze keer de party pooper. Mijn vriend keerde voor eeuwig en altijd de beurs de rug toe. Ik bleef.
Er volgden opnieuw vele mooie jaren. En toen kwam eind vorig jaar de vraag voor een geldcolumn in Onderox. Met veel plezier. Maar we zijn nog geen twee maanden ver en de beurs krijgt alweer een pandoering van jewelste. Een hele stevige zelfs. En toch blijf ik ook nu zitten. Toegegeven, een beetje onrustig. Ik denk hierbij terug aan de aanslag op de Twin Towers in 2001. Je kan je wel voorstellen wat de impact hiervan was op de beurs. In de V.S. sloot die beurs zelfs enkele dagen de deuren. Uitstappen was niet meer mogelijk. We moesten door die zure appel heen. En het was zuur, jawel. Maar nog voor Kerstmis datzelfde jaar was alles verteerd. Al Qaida was nog lang niet verslagen maar de beurs had er reeds vrede mee genomen en zocht opnieuw de weg naar boven.
Of deze keer het tij zo snel zal keren, durf ik niet beweren. Maar dat de beurs binnenkort opnieuw de weg omhoog zal inzetten, daar twijfelt niemand aan. Alleen zal niemand zich uitspreken over de juiste timing. Veel maakt het ook niet uit. Wij zijn enkel geïnteresseerd in een mooi rendement op de lange termijn. En dan maakt het niet uit wat de prestatie in 2020 is. “Focus op de horizon, want de golven nabij maken je zeeziek.” Ook al zijn de golven momenteel hoger en wilder dan we gewoon zijn. Wat zegt onze strategie tijdens zo’n woelige periode? Daarvoor haal ik nog een andere klassieker boven. “Als je geschoren wordt, blijf je beter stil zitten.” Dus wij bekijken het met het nodige geduld, ook al zijn we wat onrustig. We stappen er al zeker niet uit, daarvoor is het veel te laat. Bovendien zou ik dan net als mijn twee vrienden met een verlies opgezadeld zitten dat ik de volgende honderd jaar met een spaarrekening niet meer goed kan maken. Instappen dan maar? Een goed instapmoment bepalen is zo goed als onmogelijk, dus dat moet je niet doen. Je belegt best op regelmatige basis. Maar als de slechte beurs een item is op het nieuws, dan mag je best wat actiever worden. Vrees als anderen hebberig zijn en wees hebberig als anderen angstig zijn. Een wijze les van Warren Buffett, één van  de beste beleggers aller tijden. Je mag nu dus gerust wat hebberig zijn. Maar ook geduldig. Want de koersen kunnen nog altijd lager. En de schade kan je maar echt opmeten als het stof is opgetrokken. En dan zal je nog voldoende tijd hebben om aan soldenprijzen toe te slaan. De beste koopjes doe je altijd op de laatste soldendag. Toch?

 

Meer lezen van Peter Meulemans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.